ideer til haven

Ideer til haven: 11 nemme og sjove ting, som du selv kan lave

Få inspiration til små bæredygtige projekter til din have, hvor du bruger det, naturen allerede har – eller tryller med ting, som måske alligevel skulle smides ud.

1. Mobilt insekthotel

Lav et nemt insekthotel ud af en gammel vin- eller måltidskasse, som fyldes med kogler, grene, bark og andet fra haven. Du kan eventuelt sætte et par urtepotter ind, så hotellet bliver inddelt i flere rum.

2. Det grønne tag-selv-bord

Brug et gammelt gedigent træbord eller en bænk i en krog i haven eller på terrassen, hvor du kan samle krydderurter og spiselige blomster, så du altid har grønt drys ved hånden. Lad dem blive i deres potter, og placér dem i zinkbakker, så de er nemme at vande.

Tip: Læg eventuelt terrassebrædder ovenpå bordpladen, så det er mere beskyttet mod vind og vejr.

3. Værktøjskasse til haven

Når du skal i gang med at plante og lave andre forårssysler i haven, kan det være praktisk at have alt, hvad du skal bruge, samlet.

Lav en værktøjskasse ud af tomme og renvaskede dåser uden mærkater, og skru eller lim dem fast på en smal liste med et håndtag på, så den er nem at bære rundt.

4. Klink skårene

klink.jpg

5. Fra vin til vand

En gammel vintønde kan være en glimrende regnvandsbeholder, og den falder mere naturligt ind i havens omgivelser end dem i plastik.

Havehandel.dk kan du finde en komplet guide til, hvordan du laver en gammel vintønde om til en regnvandstønde, eller du kan købe en færdiglavet med messinghane.

6. Naturens kunst

Skab liv og oplevelser i haven ved at lave små installationer med f.eks. stablede stammer imellem træerne eller et vandspejl i plænen eller bedene.

Tip: Husk at samle egnede pinde til snobrødsbagningen, når du er i skov eller krat.

7. Natur bingo

Mangler du en aktivitet til skovturen eller blot en lille sjov leg i haven, så er naturbingo et hit. Tegn de ting som børnene skal finde på toppen af en æggebakke, og send dem af sted med bakken, så de har noget at bære deres fund i.

8. Bænke om bålet

Lav et bålsted i haven, som inviterer til at samles om snobrød, pandekagebagning eller simremad. Lav siddepladser i form af lave bænke bygget af jernbanesveller.

Skær to indhak i hver svelle, som passer til at to stumper sveller kan sættes på den anden led, så bænken får ben og bliver løftet op over jorden. Jernbanesveller kan bl.a. købes på Lilletrae.dk.

Bålstedets belægning er chaussesten lagt i cirkler med en muret opsats i midten med sten i to lag, så bål eller grill kommer lidt op i højden. Du kan også blot lade et hul i midten være fri for sten og fylde det op med sand.

9. Koglebo

Saml kogler og lav et fint insektbo i haven ved at sætte kastanjehegn i en cirkel, og fyld nye kogler i, i takt med at de falder af træerne.

Tip: Kogler er gode til optænding, så det er også en god ide at gemme dem og bruge dem, når der skal gang i bålfadet og brændeovnen.

10. Foderbræt af træstammer

Lav et foderbræt til havens fugle ud af to korte stykker træstamme, som kløves på midten, så du har fire dele. Skru eller lim dem sammen med en plade i bunden, så har du et rustikt og flot foderbræt, der glider ind i omgivelserne.

11. Børnekunst på væggen

Tilføj lidt kreativitet til f.eks. væggen på haveskuret med en træskulptur eller et fabeldyr. Sav, bræk eller snit mindre krogede grene i varierende længde, og fastgør dem til et tværbræt – evt. så de udgør benene eller rygtakkerne på et fabeldyr.

Tip: Find en gren med en knast, der kan udgøre øjet på et dyr.