byhave inspiration

Finurlige detaljer og stærke farver: Bliv inspireret af den mest charmerende engelske byhave

Genbrug, farveglæde og en mangfoldighed af planter er i højsædet i denne engelske have, hvor alle elementer er spundet sammen til en livlig helhed fuld af detaljer. Om foråret er det især de stærke farver, der træder frem.

Hvis en have kan udstråle glæde, så er det netop, hvad Bridgette Saunder og Deborah Kalinkes have gør med alle sine farver og finurlige detaljer.

Haven nærmest flyder ned ad den skrånende grund, som gemmer sig bag deres byhus i den engelseke by Brighton.

"Det er en usædvanligt stor have for Brighton, som er stejl og tæt befolket. De 1.300 kvadratmeter var engang markedshave, som leverede frugt og grønsager til området," fortæller Bridgette.

1.jpg
Et kig hen over køkkenhavens frodighed til huset, som ligger to niveauer højere oppe. I forgrunden står en middelhavsvortemælk, Euphorbia characias, som er stedsegrøn.

Det gamle blev genbrugt

Da parret overtog huset for 22 år siden, havde det stået forladt i årevis, og haven var fuld af affald og glasskår fra gamle drivhuse.

"Terrasserne med de fine kalkstensmure var her, og fundamenter og rammer fra drivhusene har vi brugt til rosenarkader, fortæller Bridgette.

Havens struktur blev sat med terrasser, mure og små bygninger, som senere kom til: haveskure, potterum og et undervisningslokale. Her holder Bridgette, som er gartner, kurser sammen med Deborah, som også er havekyndig.

2.jpg
I den lille forhave foran byhuset er et japansk kirsebærtræ det bærende element.

Tusinder af løg

Gennem årene har haven udviklet sig med flere stier, et væld af planter, en lille sø, som giver liv til havens dyr – når parrets katte ellers ikke jager dem væk.

Senest er et drivhus med to koldbænke kommet til, og her laver Bridgette de fleste af planterne til haven fra frø og stiklinger

"Jeg elsker planter! Jeg har alle mulige slags og holder meget af løgplanter; de giver noget interessant året rundt. Jeg lægger tusindvis af løg."

3.jpg

"Blomstringen begynder i februar med vintergækker og tusindvis af krokus, som er fantastiske til insekter. Nu er tulipanerne ved at takke af, og så kommer allium, perlehyacint, iris og gladiolus. Der er også mange bregner og påskeklokker."

Struktur med vortemælk

Store middelhavsvortemælk er endnu en favorit, og den bruger Bridgette også til at give haven struktur. – De samler haven og er gode til at føre blikket rundt, og så er de stedsegrønne. Jeg kan lide struktur og har malet mange af bygningerne sorte. 

Haven dyrkes økologisk med kompost fra egne bunker samt regnvandsopsamling og uden gift.

"Så må man lære at leve med snegle," som Bridgette siger.

Lune sten og gamle stammer

Desuden er meget af interiøret genbrug, blandt andet de to koldbænke, som er bygget med renoverede vinduer som låg. Bridgette synes, det giver karakter og historie til haven.

4.jpg
Drivhuset har Bridgette bygget for arvepenge til minde som sin far. Gulvet er lagt i fliser lavet af en russisk ven, som er keramiker. På den måde er hele haven fuld af historier.

Også levesteder til vilde dyr her midt i byen er der tænkt på med insekthoteller, vand og den lille sø, kantet af gamle træstammer, som ligger og forgår, samt sten, som vekselvarme dyr kan lune sig på.

5.jpg
Krukker og stenrelieffer pynter på trappen til havens øverste plateau. Ved siden af vokser en imponerende judaspenge ’Chedglow’ med mørkt løv.

Den lange blomstringsperiode og tætte, varierede beplantning i forskellige højder byder på føde og skjule- og redesteder.

Et nyt projekt er at omlægge en lille græsplæne til grushave med tørketålende planter, som kan klare de varme somre og regnfulde vintre. På den måde udvikler haven sig hele tiden, og glæden ved at dele den udmønter sig også i, at parret holder åben have flere gange om året.

Se mere på @gardenhousebrighton og gardenhousebrighton.co.uk

6.jpg
Ved siden af det lille læsted til potter står en smuk kost lavet af birkegrene.
7.jpg
En hyggelig hule med udsigt øverst i haven. I november kommer der løglasagne med forårsløg i krukkerne, hvor turen nu er kommet til tulipaner.
8.jpg
Et kig op gennem haven fra midterste plateau. Et gammelt jerngitter pryder kanten omkring højbedene, og to opstammede sukkertopgran giver højde og stedsegrøn farve undervejs.
9.jpg
De gamle sokler fra de drivhuse, som engang lå her, bliver brugt som kanter omkring højbede. Her i en passage med en rosenpergola og et bunddække af storkenæb, Geranium macrorrhizum, som er vintergrøn.
blobid4.jpg
Der er vand til fugle flere steder i haven, her i et håndlavet keramikfad. Bagved vokser vortemælk, og på bordet står enlille samling gamle zinkvandkander.
11.jpg
De fine mønstre med smalle sten mellem fliserne er lagt i cement og sand.
12.jpg
Den lille sø tiltrækker blandt andet fugle, frøer og salamandre. Søen er kantet af træstammer og sten, som giver leve- og skjulesteder til insekter og padder. I baggrunden skimtes den ene koldbænk af gamle vinduer, som Bridgette bruger til at afhærde forspirede planter i.

Kopier Bridgettes stil - sådan!

  • Brug forskellige typer belægning rundt om i haven – gerne lagt i mønstre.
  • Tilfør haven karakter med jerngitre, espalierer og smukke fuglebade.
  • Hav flere mindre sortmalede bygninger i haven som flot kontrast til det grønne.
  • Skab struktur med stedsegrønne, fx middelhavsvortemælk og sukkertopgran.
  • Flet flotte plantestøtter af afklippede grene.
  • Gør haven levende med masser af løgplanter.