"Ideen om at ting skal passe sammen, er for mig den største fejl i en indretning"
Selvom Jan Gustav har en fortid i designbranchen, er det de brugte fund hans hjerte banker for. I landets tyndt befolkede områder finder han de mange skatte, som han bringer med hjem til sin butik og til den lille lejlighed på Vesterbro, hvor designperioder og kunstgenrer krydser veje og sættes sammen ud fra intuition og tilfældighedernes spil.
Jan Gustavs lejlighed hænger gamle portrætmalerier side om side med moderne fotokunst, og møbler og ting fra mange årtier fylder de 52 kvadratmeter med en eklektisk energi. Den eneste klare fællesnævner er, at det er godt design med år på bagen, men med mange brugbare år tilbage. På trods af at Jan Gustav har haft en lang karriere i designbranchen, som konceptudvikler og indretter for store danske brands som Hay og Normann Copenhagen, er det nemlig oftest de brugte fund, han forelsker sig i.
– Efter små 7 år i møbelbranchen og 10 i modeindustrien, har jeg erhvervet mig nogle gode produkter, som sent skal skiftes ud. Men skulle jeg i dag købe nyt til min bolig, kan jeg næsten ikke forestille mig, jeg ville købe noget nyt. Det virker så unødvendigt, så jeg køber generelt alt brugt, eller som minimum noget der er produceret af genbrugte materialer, fortæller Jan Gustav, som dog alligevel en sjælden gang falder over noget nyproduceret, som er så særligt i form og farve, at det finder vej til hans hjem.
Lopper fra Langeland
Jan Gustav lever ud fra devisen om ikke at omgive sig med flere ting, end der er behov for, og det var også en af grundene til at han åbnede butikken Hos Jan Gustav.
– Jeg er flyttet en del igennem mine 16 år i København, og i den proces har jeg lært at sortere ud. Sideløbende med et studie i religionsvidenskab driver han butikken både på Instagram og fra et lokale lige overfor lejligheden på Vesterbro, hvor han har boet de sidste 4 år. Det er dog ikke i det livlige Vesterbro-kvarter han finder de mange brugte skatte, men derimod i de mere tyndt befolkede områder af Danmark.
– Jeg er født og opvokset på Langeland, og jeg har de sidste par år forsøgt at besøge min familie, gerne hver måned. Her finder jeg store dele af mine fund. På Langeland er over 60% af befolkningen nemlig over 60 år, så der er naturligt en stor mængde af lopper og steder der sælger ud, fortæller Jan Gustav, som gerne deler ud af sin erfaring med gode loppesteder.
– Jeg kan alligevel ikke nå at opkøbe alt det gode, og for mig handler det lige så meget om glæden og fællesskabet omkring vintage, siger han.
Annonse
Tilfældighedernes spil
Væggene i den lille lejlighed er prydet med værker i salonophængning i et eklektisk miks af mange forskellige stilarter og kunstneriske perioder.
– Min kunst er en blanding af stemninger. Er jeg et sted og ser et værk, der giver mig en bestemt følelse, så må jeg have det med hjem. Det kan både være følelsen af udlængsel, følelsen af frihed, et godt minde eller en bestemt tid eller periode i mit liv, som et værk direkte eller indirekte repræsenterer, siger Jan Gustav. Både når det gælder kunst og indretning generelt, kan han godt kan lidt tilfældighedernes spil og den magi der opstår, når man intuitivt sætter ting sammen uden at de matcher for meget.
– Ideen om at ting skal passe sammen, er for mig den største fejl i en indretning. Vi mennesker er komplekse størrelser, og jeg har behov for at min indretning repræsenterer hele mig, ikke bare en del eller et stadie. På den måde føler jeg mig ´helt hjemme´, siger Jan Gustav, som forsøger at leve efter livsmottoet: Mindre enten eller og mere både og. Det motto gælder ikke kun livet generelt, men også når det kommer til indretning, og dét at skabe et hjem.
Hvem og hvor?
Hvem: Jan Gustav Sørensen, studerende i religionsvidenskab, boganmelder og indehaver af vintagebukken Hos Jan Gustav.