Skab julestemning med julens skønneste blomster

Skab julestemning med julens skønneste blomster

Blomster er den fineste julepynt, og vi viser her en stribe planter, der er særlig gode til at skabe julestemning.

Røde tulipaner

Små røde tulipaner

Det er oplagt at bruge de små juletulipaner (Tulipa) i en krukke ved hoveddøren eller i altankassen sammen med små grankviste. Blomsterne er dog også dejlige i en potte i vindueskarmen, hvor du dækker jorden med mos eller lav. Juletulipaner skal helst stå lyst og køligt, og de kræver ikke meget vand. Når blomstringen er omme, kan du prøve at plante dem ud i haven, hvor de måske dukker op igen næste år.

Ridderstjerne

Imponerende ridderstjerne

Ridderstjernen (Hippeastrum, Amaryllis) syner ikke af så meget, når det store løg står med et par tykke knopper, men hvis du stiller planten lyst og vander en smule, bliver blomsterstænglen længere og længere, og snart kommer fire store og smukke blomster til syne. Du kan have glæde af ridderstjernen igennem flere år, hvis du klipper blomsterstæng len af, når den er afblomstret. Herefter har planten brug for vand og næring, og nu vil de grønne blade begynde at komme frem. Har du mulighed for det, kan du sætte planten ud i haven i sommerperioden, men ellers klarer den sig udmærket i vindueskarmen. Når sommeren går på hæld, skal planten indenfor igen, for nu har den brug for et hvil, inden den skal i gang med at blomstre igen. i den periode skal planten stå mørkt ved 10-12 grader, og den har ikke brug for hverken vand eller næring. Efter totre måneder kan du tage planten frem igen og plante løget om, og så begynder de tykke blomsterknopper snart at vise sig igen.

Julerose

Giv løgplanterne et nyt liv i haven

Når blomstringen er omme på løgplanterne, kan du klippe de visne blomsterstængler af planterne, men det er vigtigt, at bladene bliver siddende, så løgene kan samle energi til næste blomstring. Når der ikke længere er blomster på løgvæksterne, ser de lidt triste ud, så du kan med fordel placere dem i et køligt rum, hvor du vander dem af og til. Når foråret kommer, og jorden er lunere, kan du plante løgvæksterne ud i haven, og så vil de blomstre igen det efterfølgende forår, og fremover dukker de op i haven år efter år.

LÆS OGSÅ: Amaryllis - julens skønneste blomst

Julens smukkeste rose

Hyacinter

TIP

Julens potteplanter holder længere, hvis de ikke står alt for varmt. Hjælp planterne ved ikke at stille dem lige over en radiator eller tæt på brændeovnen. Derudover er det en fordel at stille dem lidt køligere om natten, og når du ikke er hjemme.

Navnet til trods, er den almindelige julerose (Helleborus niger) slet ikke beslægtet med roser, men med ranunkler. Blomsterne er dog lige så yndige som roser, og i milde vintre kan julerosen blomstre i haven ved juletid. Vil du have juleroser i stuen, kan du købe planter i potter hos blomsterhandleren. Planterne skal helst stå lyst og vandes jævnligt. Når juleroserne er afblomstret, kan du plante dem ud i haven, hvor du kan have fornøjelse af dem i mange år. Udendørs trives julerosen bedst på en nordvendt vokseplads, hvor der er lidt flimrende skygge. Jorden må gerne være rig på næring og nogen kalk.

Forårsbebudere i julevinduet

Alpeviol

TIP

Er hyacintblomsten blevet så stor og tung, at den hænger ud over potten, kan du klippe blomsterstænglen af og sætte den i en vase i stedet.

Hyacinten (Hyacinthus orientalis) er en forårsblomst, men da det er muligt at drive løget, så planten kan blomstre i december, er det blevet en uundværlig juleblomst. Hyacinterne står typisk i små plasticpotter, men ser fine ud, hvis du sætter dem over i lerpotter og pynter jordbunden med lav. Hyacinter er løgvækster, og du kan med fordel plante dem ud på en solrig plet i haven efter blomstringen.

Snehvid alpeviol

Små buketter

TIP

Julens potteplanter holder længere, hvis de ikke står alt for varmt. Hjælp planterne ved ikke at stille dem lige over en radiator eller tæt på brændeovnen. Derudover er det en fordel at stille dem lidt køligere om natten, og når du ikke er hjemme

Den almindelige alpeviol (Cyclamen persicum) findes i mange forskellige sorter, så både blomsterfarve og størrelse varierer. Alpeviolen sætter pris på en lys vokseplads, og den har det helt ideelt ved 16-17 grader, men trives også fint ved almindelig stuetemperatur. Planten skal holdes jævnt fugtig, og da det er en knoldplante, er det en fordel at vande i underskålen, så er der ikke så stor risiko for, at knolden rådner. Alpeviolen kan blomstre i en lang periode, og når blomster og blade visner, skal du fjerne dem ved basis. Ofte har vi alpeviolen en enkelt sæson, men der er faktisk tale om en flerårig plante, som man kan være heldig at få til at blomstre igen næste jul.

Små buketter

Julestjerne

Alpevioler er smukke vinterblomster, der findes i et hav af skønne nuancer. Her er det blomster fra miniplanten ’Twinkle’, vi har sat i små glasvaser. Den lille samling ser fin ud på et zinkfad med julekugler, men buketterne egner sig også godt som pynt på julebordet. De afskårne blomster har lang holdbarhed, og du kan eventuelt ridse enden af stænglerne let med en synål, så de lettere kan opsuge vandet.

En rigtig juleklassiker

TIP

Da julestjernen kom i handelen, blev den ofte solgt som snitblomst, og den er da også vældig flot i en vase.

Der er vist ingen tvivl om, at julestjernen (Euphorbia pulcherrima) er en julebebuder. Her er det en flot og traditionel sort med røde højblade, men du kan også finde julestjerner i mange andre dejlige farver. Julestjernen klarer sig godt i stuen på en lys vokseplads, hvor du vander regelmæssigt. Julestjernen er en flerårig plante, som du godt kan få til at blomstre igen næste jul. Det kræver dog, at du stiller planten helt mørkt i 14-15 timer i døgnet i godt en måned i løbet af efteråret. Julestjernen er nemlig en såkaldt kortdagsplante, der har brug for korte dage og lange mørke nætter for at inducere blomstring.