Mette Kirstine Goddiksen klumme

Efter at have grinet af en tråd hos en Facebook-ven, måtte Mette Kirstine sande én ting

Vi elsker naturen – men kun, når den er belejlig. Det har Mette Kirstine Goddiksen fundet ud af, efter hun læste kommentarsporet på et opslag på Facebook.

Jeg har lige læst en vanvittig tråd hos en Facebook-ven. En familie har lejet hans sommerhus. Et sommerhus, som især er attraktivt, fordi det ligger i den vilde natur.

Altså, indtil naturen holder op med kun at være Disney-køn og viser sig at indeholde bakterier og andet irriterende eller dødsens farligt… for eksempel en mus.

Gennem en længere korrespondance klager lejeren over, at en mus er sluppet ind. Han kan ikke fange den, og nu er han ukomfortabel ved at fortsætte ferien. Han har jo et barn, der leger på gulvet!

Tips om at sætte en fælde op eller lige gokke musen med en skovl preller af på lejeren. Det samme gør beroligende ord om, at mus ikke er farlige og ikke er mere uhygiejniske end katte, racehunde eller børn – og blot er en naturlig del af områdets dyreliv.

Lejeren pakkede familien sammen, forlod huset og forventer nu at få refunderet sine penge!

Min vens kommentarspor flyder selvfølgelig over af forslag til kreative svar til lejeren. For eksempel, at der kunne være tale om en misforståelse i forhold til, om lejeren havde krydset af i feltet med ”ekstra autentisk naturpakke” lige over ”linnedpakke”. Derfor kunne han få den uden beregning, selvom det havde været svært at fange en ægte, vild mus til formålet. Den skoggerlo jeg af.

Dernæst kiggede jeg indad. Jeg har nemlig selv været sommerhuslejer og klaget over et hvepsebo samt fluepapir med flueklaser i soveværelset. Jeg er mødt op til sheltertur i stiletter. Jeg er flygtet hysterisk fra hvepse, krabber og pinde, der lignede hugorm. Jeg har svedt af angst over at krydse marker med fritgående får, fordi de i min fantasiverden kunne stange mig på bedste Anders And møder en tyr-måden.

Hvor ligger jeg selv på skalaen fra urimeligt bypjok til Lille Hiawatha? Og mange af os har et forkvaklet forhold til naturen. Vi bor i et land, hvor det meste natur er menneskeskabt, planlagt og kontrolleret, og enhver lille forhøjning er udstyret med trin og gelænder. Vi skulle jo nødig blive forpustede eller glide, mens vi får en autentisk oplevelse.

Den vilde natur må gerne være her, når den ikke byder på… vildskab.

Men hvis naturen altid opførte sig som en skæv hippie med en akustisk guitar, så ville den ikke kunne forsvare sig mod naturlige fjender.

Tendensen ses også i, at vi elsker at købe skønhedsprodukter med 100% naturlige ingredienser, for vi tror, naturen er entydigt gavnlig for mennesker. Men lad os huske på, at både fluesvamp og bjørneklo også er naturlige.

Vi tror desuden, at vi mennesker er klogere end naturen. Tænk bare på, hvor mange gavnlige bakterier, der blev elimineret, da tarmskylninger var hotte. Vi mennesker ville ikke have noget så sjusket naturligt som afføring i vores indlagte rør.

Men okay. Modsat manden med museoverreaktionen ved jeg, at naturen gerne må være besværlig og ubelejlig. Den har førsteret og skal være her mange år efter, at jeg er blevet til muld med en snert af 100% naturlig lavendelansigtscreme.

Mette Kirstine Goddiksen

Journalist og forfatter, mor i sammenbragt familie med i alt fire børn.