Allerede fra barnsben fik Kristina smag for havedyrkning, for da havde hun sin egen have, hvor der var god mulighed for at eksperimentere.
Da hun som voksen fik hus og have, spirede haveglæden hurtigt frem igen, og med hendes ernæringsuddannelse var der ingen tvivl om, at hun skulle have en køkkenhave, så der kunne komme lækre grønsager på middagsbordet.
"Det er oppe i tiden at dyrke sine egne afgrøder, men det er ærgerligt, hvis nogen synes, de skal investere i dyre højbede for at komme i gang, for det behøver hverken at være dyrt eller kompliceret med en køkkenhave," siger Kristina.
Kristina har en forkærlighed for squash og har flere forskellige. Planterne vokser hurtigt, så det er en sjov plante for børn. Hun har 24 planter, og squashene bliver tilberedt på utallige måder. Nogle bliver skåret i små tern og lagt i fryseren, så der også kan komme squash på menuen om vinteren, blandt andet i kødsaucen.Foto: Tia Borgsmidt
"Det handler bare om at finde et sted i haven med bragende sol i mindst otte timer om dagen og anlægge køkkenhaven der, hvilket blot består i at fjerne græslaget og arbejde jorden igennem.
Så er den klar."
Kristinas køkkenhave er 50 kvadratmeter, men du kan sagtens starte mindre og eventuelt anlægge den et sted, hvor der er plads til at udvide, hvis du får smag for det.
Flotte gulerødder
"Der er nogle basisgrønsager, jeg altid har, som gulerødder og rødbeder i så mange farver som muligt, fordi det ser flot ud, og derudover løg, porrer, squash og selvfølgelig kartofler, som er sæsonens højtid," siger Kristina.
Det er hyggeligt med høns i haven, og her er de også en del af køkkenhavens cyklus, for hønsene æder plantedele, der ikke skal bruges, og resten havner på komposten. Både kompost og hønsemøg kommer senere i køkkenhaven, så planterne trives og gror.Foto: Tia Borgsmidt
Derudover synes Kristina, at det er sjovt at variere, og prøver gerne nyt – som i år, hvor fennikel er ny i bedet.
Annonse
Hun har allerede en idé til, hvordan grøntsagen skal serveres, så hele familien synes, den er et hit, og sådan er det med hver eneste afgrøde: Kristina er altid klar med en grøn opskrift, der både er nem og en fornøjelse at spise.
Køkkenhave med vokseværk
Skal du i gang med køkkenhave for første gang, foreslår Kristina, at du dyrke fem forskellige afgrøder. Det skal være sjovt og overkommeligt, så start i det små, og udvid med fem mere året efter, hvis du har mod på det.
5 gode begynderafgrøder
Gulerødder
Squash (forkultivers omkring 1. maj og plantes ud 1. juni)
Rødbeder
Løg (fra sætteløg)
Ærter
5 afgrøder, du kan udvide med
Bønner
Majs (forkultiveres og plantes ud i midten af maj)
Kartofler (lægges til forspiring i slutningen af februar og i jorden, når nattefrosten er væk)
Glaskål (forkultiveres og plantes ud fra april)
Salater – en nem afgrøde, du også kan starte med, og genså hen over sommeren
"Vi spiser med øjnene, så jeg gør meget ud af at servere maden på en lækker måde, og her kommer min anden store passion ind i billedet, nemlig min samling af fade og skåle," fortæller hun.
Planter i kø
Kristina sår så meget som muligt på friland, blandt andet rødbeder, bønner og ærter, men meget bliver også forkultiveret, fx kål og selleri.
Det er et stort arbejde, og vil du springe den opgave over, foreslår Kristina, at du køber bakker med spæde planter, der er lige til at plante ud.
Krydderurterne bliver dyrket i krukker, så det om vinteren er nemt at rykke dem ind i drivhuset. Krukkerne er fyldt med rosmarin, laurbær, estragon, mynte, oregano, timian, citrontimian, salvie, løvstikke og purløg.Foto: Tia Borgsmidt
Når du sår i køkkenhaven, bliver det stort set altid for tæt i rækkerne, uanset hvor umage du gør dig, og så er det nødvendigt at tynde ud, så hver enkelt plante får nok plads.
Lad de største planter stå, og kassér de mindste. Kristina nænner dog ikke at smide planter ud, så hun får lynhurtigt etableret en ny række, hvor de små spirer kan få lov at vokse sig frodige, og derfor står planterne tæt i køkkenhaven.
Derudover har hun hele tiden planter i kø, som kan overtage første ledige plads. Lige nu er det grønkål og squash, der står på venteliste.
Godt med gødning
Planterne skifter plads fra år til år, så der går mindst fire år, inden samme art er tilbage på samme plet. Formålet med vekseldriften er at undgå sygdomme og skadedyr.
Annonse
Desuden giver Kristina hønsemøg, hjemmelavet kompost og indimellem langtidsvirkende organiske gødningskugler, for der skal noget til, at planterne kan vokse sig store på forholdsvis kort tid.
Det er en fordel, at jordlaget er lidt højere i køkkenhaven, så den er let hævet over græsplænen, for så breder græsset sig ikke så nemt ind i høstafdelingen. Knoldselleriene i forgrunden svæver lidt over jorden og må ikke få jord op omkring stænglerne; de skal nærmest plantes oven på jorden.Foto: Tia Borgsmidt
For at holde styr på, hvilke planter der har stået hvor hvornår, tager Kristina billeder af køkkenhaven, så hun er helt sikker.
Dæk med plast
I midten af november, inden frost, fræser Kristina hele køkkenhaven.
Herefter dækkes jorden med tyk, sort plast, som hun genbruger år efter år. I midten af marts fjerner hun plasten, tilfører kompost og jord fra hønsegården, som er fyldt med møg, og fræser på ny.
Et drivhus er en god mulighed for at udvide grønsagssortimentet, og her er det peberfrugter, der er startet som små, stjerneformede blomster, der har udviklet sig til store, grønne og umodne frugter. Peberfrugter kan spises både umodne og modne.Foto: Tia Borgsmidt
Hønsene får til gengæld jorden fra drivhuset.
Til sidst tramper Kristina fem stier, som hun dækker med hønsestrø, da det virker ukrudtshæmmende og forgår stille og roligt.
Køkkenhaven har stor værdi, og Kristina er i fuld gang med at give haveglæden videre til sine børn, som får en fornemmelse af, hvor maden kommer fra, og samtidig nyder livet i det grønne.
Køkkenhaven sætte en retning for, hvad der skal serveres til aften – her er det løg, rødbeder, squash, salat og en håndfuld estragon, som Kristina er klar til at forvandle til en velsmagende ret.Foto: Tia Borgsmidt
Ingen tvivl om, at en køkkenhave er til glæde for hele familien, fra det første frø kommer i jorden, til en færdig ret står på bordet.
Følg med i livet i Kristinas have, og få tips til, hvordan du kan bruge din høst i køkkenet på @fruwinthersverden