På jagt efter lejebolig? Disse 7 ting skal du holde øje med
Der er mange ting, som du skal være opmærksom på, når du er på boligjagt. Og selvom du måske er desperat efter at få tag over hovedet, er det vigtigt, at du husker din sunde fornuft. Læs med og få konkrete råd til, hvad du skal være opmærksom på, inden du skriver under på lejekontrakten til din næste bolig.
Boligmarkedet er en jungle, og særligt i de store byer, kan det være rigtigt svært at finde en lejelejlighed. Langt de fleste udlejere og lejeboligannoncer er reelle, men der findes desværre også undtagelser. Særligt som helt uerfaren på boligmarkedet kan du derfor risikere at blive snydt og bedraget, og det kan ende med at koste dig rigtigt dyrt eller give problemer med udlejer, hvis du ikke kender reglerne i Lejeloven eller ved, hvad du skal være opmærksom på i en lejekontrakt.
Do´s & don´ts i forbindelse med lejebolig
Tjek udlejer
Hvis der er tale om privat udlejning, kan det være en rigtig god ide at tjekke, hvem der ejer den bolig, som du er ved at leje. Hvis det er en privatperson, som udlejer, så bed om dokumentation fx i form af sygesikringsbevis eller billedlegitimation på vedkommende, så du dermed kan sikre dig, at det er ejeren af boligen, der står som udlejer. Tjek evt. også om der stå andre navne på døren, eller om navnet på døren er det samme som navnet i opgangen. Da det formelle ejerforhold vil fremgå af tingbogen, kan det også være en god ide at tjekke udlejer på tinglysningen.dk
Se lejligheden inden du skriver under
Hvis du fx lejer gennem en af de mange boligportaler, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være nogen, der lejer lejligheder ud, som slet ikke eksisterer. Sørg derfor for at få fremvist lejligheden, inden du underskriver lejekontrakten eller overfører penge for depositum. Hvis det ikke er muligt, bør du nok overveje en ekstra gang, om der er tale om et reelt lejemål – også selvom du er desperat efter at få tag over hovedet.
Læs lejekontrakten grundigt igennem
En lejekontrakt er en skriftlig aftale mellem dig og udlejer og er bindende i det øjeblik, at du har underskrevet den. For at sikre dig, at lejligheden lever op til det, der står i lejekontrakten og for at undgå eventuelle misforståelser, er det vigtigt, at du læser kontakten meget grundigt igennem og evt. lader nogle professionelle øje kigge på den. Det kan fx være en lejeorganisation eller en advokat.
Når du gennemlæser kontrakten er det særligt vigtigt, at du er opmærksom på vilkår omkring istandsættelse af lejligheden, hvem der har ansvar for vedligeholdelse af lejligheden, og hvad det indebærer samt hvilke krav, der gælder i forbindelse med fraflytning af lejligheden. Er der en husorden i lejligheden, så læs også den grundigt igennem og overhold denne. Der er få måder udlejeren kan smide dig ud, nemlig hvis du ikke overholder husorden, og hvis du ikke betaler din husleje.
Tjek og dokumentér lejlighedens stand
Inden du flytter ind i en lejlighed, bør du altid foretage et indflyttersyn med udlejer, hvor I sammen gennemgår lejligheden grundigt inden indflytning og dokumenterer lejlighedens stand og installationer. Når du er flyttet ind i lejligheden, har du 14 dage til skriftligt at gøre indsigelser over for eventuelle yderligere skader og mangler og lave en fejl- & mangelrapport. Hvis du ikke laver en ordentlig rapport, kan du risikere at stå med regningen, når du flytter fra lejligheden igen, og det kan blive en rigtig dyr affære. Hvis du finder fejl, så tag billeder og skriv det på rapporten, så der ikke er nogen tvivl om, at det ikke dig, der har påført skaderne under flytning.
Betal ikke for meget i depositum
Hold øje med depositummets størrelse. Udlejer må maksimalt kræve huslejen eksklusiv forbrug gange 3 i depositum. Derudover må udlejer maksimalt kræve huslejen eksklusiv forbrug gange 3 i forudbetalt husleje. Undgå at betale depositum eller forudbetalt leje kontant men sørg for at indbetale pengene til en dansk bankkonto, så du altid kan bevise, at du har betalt.
Lad dig ikke presse
Selvom de fleste udlejere er til at stole på, så er det en god ide at forholde sig kritisk og bevare sin sunde fornuft, inden du skriver under på en lejekontrakt. Vær generelt skeptisk, hvis udlejer fx forsøger at haste en aftale igennem eller ikke kan svare fyldestgørende på helt almindelige spørgsmål. Og frem for alt - hvis udlejers tilbud er for godt til at være sandt, så er tilbuddet måske heller ikke helt troværdigt.
Sørg for at få alt på skrift
For at undgå misforståelser, bør du altid sørge for at få alle aftaler mellem dig og udlejer på skrift. Mundtlige aftaler er i princippet lige så bindende som skriftlige, men de kan være svære – og næsten umulige - at dokumentere, hvis der skulle opstå uenighed mellem dig og udlejer.
Kilde: Anders Serup Svendsen, chefjurist hos Lejernes LO.