Løg der kan plantes ud

8 løg du kan plante ud efter blomstring

Lad foråret eksplodere i din stue, mens du venter på, at lyset, varmen og alt det grønne dukker op i haven. Løgene og det, de gemmer på, er en vårfest uden lige, og de kan genbruges i haven, når de takker af indenfor.

Det myldrer frem med forårsfristelser hos blomsterhandleren. Nyd blomsterne indenfor, og plant dem senere ud i haven, hvor de vil blomstre igen og igen. 

Her har vi samlet 8 smukke løgplanter, som er lige til at plante ud i haven:

Her er der blevet indkøbt krokus, persisk skilla, krinolinenarcis, perlehyacint, tulipan, hyacint, vintergæk og kostfuglemælk.
Her er der blevet indkøbt krokus, persisk skilla, krinolinenarcis, perlehyacint, tulipan, hyacint, vintergæk og kostfuglemælk.
Her er der blevet indkøbt krokus, persisk skilla, krinolinenarcis, perlehyacint, tulipan, hyacint, vintergæk og kostfuglemælk.
Krokus.jpg

8 løg du kan plante ud, når de er blomstret af

  • Krokus
  • Variris
  • Vintergæk
  • Krinolinearcis
  • Persisk skilla
  • Kostfuglemælk
  • Vibeæg
  • Perhyacinter

Krokus

Der findes flere krokusarter og endnu flere sorter, ligesom der er hybrider (krydsninger). Krokus er en knoldvækst, og kigger du godt efter, kan du ane en lys hinde ved bladene, hvilket er lavblade, der beskytter planten, når den arbejder sig op gennem jorden. Krokus breder sig, så dyrk dem et sted med god plads. 

Krokusblomster åbner sig helt, når de kommer ind i varmen, og her vil de sprede den dejligste forårsduft. Krokus er smuk i bedene, men også fine i græsplænen, og de når at visne ned, inden du skal i gang med græsslåmaskinen. 

Vaariris.jpg

Våriris

Våriris er den flotteste lille plante med naturlig blomstring i marts. I begyndelsen er bladene korte, men de vokser yderligere, når blomsterne visner. Der er udviklet flere pragtfulde sorter, og én af dem er ’Katharine Hodgkin’ med det fineste mønster på blomsterne. Hvis du vil dele knoldene, kan du forsigtigt gøre det efter blomstring.

Vintergaek.jpg

Vintergæk

Vintergæk er en robust lille én, der trodser sne og kulde i årets første måneder. Planten breder sig flittigt, og når klyngerne bliver for tætte, er det en fordel at grave dem op og dele dem – husk at få løgene i jorden med det samme, for de kan ikke klare udtørring. Når frøkapslen er moden, bøjer stilken sig mod jorden, og hvert frø har et lillebitte vedhæng, et myrelegeme, som myrer gerne bærer til nye steder i haven.

krinolinearcis_Julia-Jane.jpg

Krinolinearcis

Det er ikke uden grund, at denne skønne vækst hedder krinolinearcis, for det tragtformede bibloster ligner den yndigste nederdel med en fin kant. Ikke kun blomsterne deler navn med en beklædningsdel, for de tynde, brune blade yderste på løget kaldes tunika. De fleste løgvækster har tunika, dog ikke liljer. Krinolinenarcis er lidt sart og vil gerne stå i en krukke eller i stenbedet og hjælpes gennem vinteren med et tildækket voksested. Denne krinolinenarcis hedder ’Julia Jane’.

Persisk_skilla.jpg

Persisk skilla

Persisk skilla er én af de første planter, der dukker op i haven, ofte allerede i februar. Så snart den er kommet op af jorden, begynder de første blomster at folde sig ud, og planten vokser stille og roligt og når en sluthøjde på omkring 10 centimeter. De bedårende blomster er blåhvide med en karakteristisk blå midterstribe på hvert blosterblad.

Kostfuglemaelk.jpg

Kostfuglemælk

Hos kostfuglemælk er der samlet op til tyve smukke blomster i en halvskærmlignende klase. I haven har planten brug for at vokse et solrigt sted, for at de stjerneformede blomster folder sig ud. Kostfuglemælk udvikler mange sideløg, så der er gode forudsætninger for at få mange dejlige planter.

Vibeaeg.jpg

Vibeæg

Vibeæg er noget særligt med sine sælsomme ternede blomster. Navnet er opstået, fordi blomsterknopperne minder om vibens mønstrede æg. Lader du vibeæg sætte frø, kan du samle dem og selv beslutte, hvor nye planter skal dukke op, men du skal være tålmodig, for der går let fem år, før frøplanterne udvikler blomster.

Perlehyacinter.jpg

Perhyacinter

Der findes flere slags perlehyacinter, men almindelig perlehyacint er, som navet antyder, den hyppigste. De små perlelignende blomster sidder tæt sammen på skaftet, og hver enkelt lille perle er således en blomst. Løgvæksten bliver op til 18-20 centimeter høj, og når blomstringen er omme, udvikles dekorative vingede frøkapsler.

Hvad er forskellen på løg og knold?

Samlet set bliver løg og knolde ofte kaldet løgvækster, men der er faktisk forskel på de to typer.

Knolde kan inddeles i rodknolde og stængelknolde. Stængelknolde ses blandt andet hos krokus og er i virkeligheden tykke jordstængler. Knoldenes formål er at lagre næring, og på grund af dette depot kan blomstringen ske tidligt på året.

Løg er opbygget sådan, at der i bunden er en løgkage, og herfra kommer rødderne, mens der øverst på løgkagen sidder løgskæl, der yderst er brune hinder og inderst er tykke og fyldt med næring. Lægskæl er egentlig blade, og mellem disse blade befinder blomsterknopperne sig.

Det kan være svært at se, om der er tale om et løg eller en knold, men hvis du skærer løget/ knolden igennem, er du ikke i tvivl. En knold er tæt og kompakt, mens løget har tydelige skæl.