Malene Hertz sommerhus

Malene og familien har forvandlet et gammelt sommerhus til en ægte juledrøm

I et gammelt ombygget og renoveret sommerhus tæt på naturen i Nordsjælland nyder Malene Smidt Hertz og hendes familie julen. Den er fyldt med familietraditioner, afdæmpet julehygge i røde toner og selvfølgelig gløgg fra Malenes eget firma.

Egentlig havde Malene Smidt Hertz og familien ikke planer om at flytte fra deres bolig tæt på København.

Men en solskinsdag i september, på en biltur i Nordsjælland, kørte de forkert og faldt pladask for området og naturen tæt på skov og sø. Opmærksomheden var vækket, og skæbnen ville, at der samme dag kom et hus til salg i området.

"Allerede da jeg gik op af havegangen første gang, vidste jeg intuitivt, at her vil jeg bo. Roen og æstetikken var lige, som jeg holder af," fortæller Malene.

Det store hus fra 1913 er oprindelig et sommerhus tegnet af arkitekt Frederik Wagner. I slutningen af 1950'erne og 60'erne blev sommerhuset ombygget og fik en ny tilbygning af arkitekt Ole Hagen, der på daværende tidspunkt boede i huset. Han fik hjælp af vennen og arkitektkollegaen Børge Mogensen, som vi især kender for hans møbeldesign. I 2009 gennemgik huset en større renovering, så det matchede en moderne families liv.

Malene Hertz7.jpg
Rammerne er holdt hvide og møbler i diskrete nuancer, så udtrykket i huset er lyst og indbydende. Sofaen er Artek sofa fra Paustian, AJ gulvlampe fra Louis Poulsen, sofabord er Subeybaja fra Santa & Cole, højtaler fra Bang & Olufsen.
Malene Hertz2.jpg
På kolde aftener bliver der tændt op i det gamle ildsted ved spisebordet.
Malene Hertz1.jpg
I spisestuen har familien frit kig til naturen lige uden for gennem de smukke sprossede vinduer. Gulvet er fra Dinesen og plankerne er over 12 meter lang hvilket skaber et smukt flow gennem huset. Spisebord og de læderbetrukne stole er af Poul Kjærholm fra Fritz Hansen. Væglampe fra Gubi.

Den store villa ligger i naturskønne omgivelser, hvilket var afgørende for Malene, der bruger naturen i sit arbejde som vinkyper og med firmaet Malenes Gløgg, hvor hun udvikler smage.

"I mit arbejde med udvikling af smag inspirerer mine omgivelser mig. Gløgg, som de fleste forbinder med jul, er for mig øjeblikke af nydelse, som sker i samværet med andre. Derfor er de indendørs og udendørs omgivelser så vigtige for mig," fortæller Malene og uddyber at mange af hendes juletraditioner er opstået, netop fordi november og december i vinbranchen altid har været arbejdsom og hektisk. Derfor bliver juledagene en pause i en mørk vintertid.

"Julen er en pause, hvor jeg har tid til både at være mig selv og til at være sammen med andre. Jeg tænder lys, dækker et stemningsfyldt bord og skænker velsmag i smukke glas."

Det er ikke kun gløggen, der er en tilbagevendende ting i Malenes jul. Familien har flere personlige traditioner, som de holder i hævd år efter år.

Malene Hertz6.jpg
De seneste år det husets døtre, der har stået for pyntning af træet. Det er pyntet klassisk og med det samme røde twist som resten af julepynten. Stolen er en Eames gyngstol fra Vitra.
Malene Hertz5.jpg
Julekuglen er lavet af overskydende etiketter fra Malenes gløgg. Etiketten er designet af Helene Schjerbeck fra Edition Poshette.

"Jeg sætter stor pris på, at vi bringer fortællinger videre. Der noget smukt ved tanken om, at de traditioner min mand og jeg har med fra vores familier og vores første jul sammen, nu bliver ført videre til vores piger, og at de en dag går videre til de næste generationer.

For eksempel kuglegaven, som er mine svigerforældres opfindelse. Min svigerfar er juvelér, og siden vores første jul sammen har der på juletræet hængt en lille kugle, der kan åbnes. Min svigerfar lægger hvert år en ting i kuglen, og under julemiddagen gætter vi på, om indholdet er fra dyreriget, planteriget eller mineralriget. Den, der gætter rigtigt, får en lille gave. Den tradition har vi bragt videre til vores børn," fortæller Malene.

Malene Hertz10.jpg
Værket er af Jette Segnitz og en gave fra venner. En enkel krans af olivengrene pynter på vitrineskabet, hvor porcelæn, glas og sølv står smukt til skue og kan nydes hver dag, også når det ikke er i brug.
Malene Hertz12.jpg
Køkkenet er designet af grundlæggeren af Køkkensnedkeren. Det er bygget på mål som et integreret møbel i forlængelse af opholds-, spise-, og pejsestue.
Malene Hertz9.jpg
Køkkenet er i gedigen snedker- kvalaitet og står som da familien overtog huset.
Malene Hertz13.jpg
Der er en diskret rød tråd i Malenes juleoppyntning. På den arvede skænk står således amaryllis og små nisser. Nisserne drager hvert år i december på tur med adventsgaver i kurven og vender hjem med helt særlige og sjove oplevelser, beskrevet hver søndag i advent som små julefortællinger af Malenes stedmor. En tradition Malene og hendes søstre har været fælles om i mere end et årti.
Malene Hertz3.jpg
Den smukke trappe forbinder opholdsrum, stuer og køkken med førstesalens private afdeling med soveværelser og badeværelse.
Malene Hertz11.jpg
Skabsgangen på førstesalen er designet af arkitekt Børge Mogensen i sin tid og har et særligt smukt og naturligt lysindfald. En buket grene med røde bær fra haven minder om, at det snart er jul. Stolen Ghost er fra Giovassoni.
Malene Hertz4.jpg
Soveværelset er enkelt og roligt indrettet, og kun tekstiler i varme nuancer bryder det enkle udtryk. Husets originale, hvidlakerede skabe har messingdetaljer af arkitekt Børge Mogensen.
Malene Hertz8.jpg
En ny tradition er opstået under Corona-tiden. Fra oktober måned serveres der altid et glas varm gløgg i haven som velkomst. Så er sanserne skærpet inden middagen.

Malene Smidt Hertz

HVEM: Malene Smidt Hertz, stifter af Malenes Gløgg, Danmarks eneste, kvindelige vinkyper med international diplomuddannelse i vin og spiritus fra WSET, samt mand og to døtre. Se mere på @malenes_gloegg og Rundtomvin.dk.

HVAD: Villa i Nordsjælland på 249 kvm., oprindeligt opført som sommerhus i 1913.