Da parret renoverede boligen fandt de tapet, som de formoder er fra bordellets tid
Mathilde Samuelsen og Bjørn Borsøe Christensen forelskede sig med det samme i det lille byhus i hjertet af Aarhus. De flyttede væk fra trappeopgang og lejlighed og ind i et rigtigt hus midt i byen – endda med egen have. Det var alt, hvad de drømte om, og kærligheden er kun vokset, efter parret har sat sit helt eget præg på hjemmet.
Af: Julie Wittrup & Mikkel Dahlstrøm/Another Studio Foto: Benjamin Lee Rønning Lassen
Det gamle byhus fra 1902 blev oprindeligt bygget som et baghus, hvor der skulle anlægges en etageejendom foran. Det skete heldigvis aldrig, og derfor hører der nu både for- og baghave med til det hyggelige hus. Huset var egentlig indflytningsklart, da Mathilde Samuelsen og hendes kæreste Bjørn Borsøe Christensen købte det, men det trængte til en kærlig hånd og nogle ændringer i plantegningen for, at de kunne føle sig helt hjemme.
I stueetagen er alt tapet blevet revet ned. Der er blevet malet og slebet gulve, og så er væggen og døren revet ned ind til køkkenet, så der nu er åbent og kun afskærmet af en halvmur. På førstesalen er der blevet lavet meget om. Parret har åbnet op til kip og slebet bjælker, lavet hems og ovenlysvinduer, og så er der blevet etableret et badeværelse.
– Før var badeværelset et lille rum, som man skulle igennem for at komme ind i det, der nu fungerer som kontor. Derfor har vi ændret på størrelsen af reposen, for at rummene havde hver sin indgang. Reposen er blevet mindre, og det krævede en særlig løsning til trappen op til vores nyetablerede gæsteværelse. Heldigvis har vi fået hjælp af nogle arkitektvenner, der har skabt en kreativ løsning, som vi er meget glade for, fortæller Mathilde om renoveringsprocessen.
Det var særligt vigtigt for Mathilde og Bjørn, at der kom en decideret trappe og ikke blot en stige, så gæsteværelset på hemsen blev til et reelt værelse, der var nemt at komme op til. Og trappen op til hemsen er nu malet i samme farve som trappen, der forbinder stueetagen med førstesalen. Og det er ikke de eneste farver, parret har leget med i deres husmakeover.
Feminin farveleg
I slutningen af 1980’erne lå der et lille bordel i huset.
– Da vi renoverede førstesalen og hev vægge og tapet ned, fandt vi noget lyserødt tapet indenunder, som vi formoder er fra bordellets tid. Der hænger nu et stykke af det i en ramme i stuen og minder os om husets oprindelige stand og den sjove historie, fortæller Mathilde med et smil på læben.
Den lyserøde er nu blevet en farve, der går igen i alle rum i alt fra vægfarve til kunst og interiør.
– Det er jo nok mig, der må bekende min kærlighed til lyserød. Jeg synes, det er en fed farve, som passer godt sammen med så mange andre. Og sat sammen med alle de andre farver vi har, synes jeg ikke, at det bliver "girly", fortæller Mathilde om kærligheden til den sarte farve, der dominerer i hjemmet.
Parret formår dog at balancere det feminine med det rå og maskuline, som for eksempel den mørke væg bag sofaen og de rå mursten, der er blottet i spisestuen. Det rustikke træbord står også på et stel af stål, og sorte renoverede arbejdslamper lyser spisepladsen op.
– Jeg kan godt lide at blande og ikke bare holde mig til én stil, det gælder faktisk også i valg af tøj, som min garderobe nok også bærer præg af. Jeg tager afstand fra det kedelige. Det er netop ved at mikse og blande, at det spændende udtryk opstår.
Der skal være plads til leg, og det behøver ikke være så stringent. I vores hjem er der meget, der kan passe ind.
Skab selv stilen ved at gå efter
En farve, som kan skabe sammenhæng i hjemmets rum, f.eks. på væggen, møblerne eller nips.
Kunst og plakater i stærke faver, som bringer mere personlighed ind i hjemmet.
Accessories i forskellige materialer. Miks det feminine med det rå på kryds og tværs.
Hvem og hvor?
Hvem: Mathilde Samuelsen, 29, Social Media Manager for Unique Models, Unique Social og Unique Creatives, Instagram @mathildesamuelsen. Bor sammen med Bjørn Borsøe Christensen, 32, læge, samt hunden Vilma.
Hvor: Byhus på 150 kvm fra 1902 i Trøjborg, Aarhus.