Mette Helena Rasmussen

Mette Helena Rasmussen: ”Der er ikke noget mere usexet end par, som skændes om indretning”

Livet er for kort til at skændes om boligindretning, pointerer boligstylist Mette Helena Rasmussen, som forklarer, at hvis I er uenige derhjemme, så prøv noget af, for det kan altid laves om. Hun husker os samtidig på, at et hjem ikke skal handle om at ”performe” og høste flest likes på Instagram, men i stedet være et trygt, rart og personligt sted, der først og fremmest skal gøre dig glad.

Du kender det sikkert. Diskussionen med din partner om, hvilken sofa der bedst passer til jeres nye lejlighed, eller hvilken farve væggen i børneværelset skal have. Boligstylist, Mette Helena Rasmussen, mener, at livet simpelthen er for kort til den slags diskussioner.

”Bare gør det. Lad være med at bekymre dig så meget. Læs ikke for mange bøger og diskuter det ikke for meget. Du kan altid lave det om igen. Det er bare indretning og ikke en provokeret abort, du skal tage stilling til eller et realkreditlån, du kan fortryde i 30 år”, siger Mette Helena Rasmussen til ALT.dk.

”Der er ikke noget mere usexet end par, som skændes om indretning. Det er også røvsygt med kvinder, som absolut vil blive enige med deres mænd og finde et kompromis. Så ender det med, at ingen af dem er glade. Her er det bedre, at en af dem er virkelig glad. Så skal man bare huske at forkæle sin partner med noget, som gør ham virkelig glad og opveje det lidt.”

Vores bolig skal ikke ’performe’

Når Mette Helena Rasmussen rådgiver kunder omkring indretning, er det vigtigt for hende at gøre opmærksom på, at hjemmet skal være et sted, hvor du kan have fødderne solidt plantet på jorden og føle dig godt tilpas.

”Vores hjem skal være et sted, hvor vi trækker os tilbage og samler energi, og hvor vi er sammen med de mennesker, vi har tættest på os. Vores hjem skal ikke være en anledning til noget, som dræner os. Vores bolig skal ikke ’performe’, det skal ikke være et spørgsmål om, om den får nok likes på de sociale medier, eller om naboen synes, den er flot nok”, konstaterer Mette Helena, og uddyber:

”Det er vigtigt at vende tilbage til og tænke på, hvad vores hjem betyder for os, og hvordan vi sikrer os, at vi har vi har det på den måde, vi ønsker det i vores hjem. Det er langt vigtigere end at sige, at man har strikket sit eget vægtæppe.”

Plads til alle i boligindretning

Derfor er det også positivt at observere, at der i disse år er både plads til farver og til alternative boligløsninger, der ikke nødvendigvis ligner det, man ser i boligmagasinerne, mener Mette Helena:

”Det lyder så corny, når man siger det, men den personlige indretning bliver bredere og bredere, så der er plads til os alle sammen i dag. Der er ikke noget, som hedder god stil eller rigtig indretning”, siger boligstylisten, som alligevel finder lykken og lader sig begejstre, når det helt rette (personlige) interiør dukker op:

”Verden er fuld af så mange ting, man kan se i et bolighus. Om de står der eller ryger ind på hylden derhjemme, ja, det kan være ligegyldigt. Men det med at få øje på noget, som kan løfte ens indretning, noget, som er helt særligt, og hvor man virkeligt føler sig heldig over, at man fik lov at tilegne sig netop det, det kan godt give en lille smule materiel lykke.”

Den overskyggende boligtendens

Hvis Mette Helena skal give ét bud på en boligtendens i 2020, så er det umuligt at komme uden om den påvirkning, som corona-virus har haft på danskernes virkelighed, siger hun. Vi har nemlig brugt mere tid inden for hjemmets fire vægge, end vi plejer, og det har haft betydning for sammenhængen mellem os selv og vores bolig, mener hun:

”De tanker, du gør dig om dit hjem, har fået endnu større berettigelse, fordi vi har været mere hjemme end nogensinde. Vi kommer ikke ud at rejse, vi har været hjemsendt, vi arbejder hjemmefra, og vi bliver også hurtigt sendt hjem fra den restaurant, vi har taget os sammen til at gå ud og spise på. På den måde har vores hjem fået vores fulde opmærksomhed”, forklarer Mette Helena og uddyber:

”Det er lidt ligesom kvinder, som går på barsel. Lige pludselig har de utroligt meget tid og mener, at der skal ske alt muligt i deres bolig, og de skal åbne en webshop, hvor de sælger marokkanske gulvtæpper. På samme måde sker der noget, når vores blik retter sig indad mod vores bolig. Vi har jo fået ordnet rigtigt meget i vores hjem i 2020, så jeg tror, at der kommer en større sammenhæng mellem os selv og vores bolig som en direkte kraft – og med mindre fokus på, at den skal leve op til en særlig tendens.”

Men hvordan ser en vellykket, personlig boligindretning så ud i Mette Helena Rasmussens stylistøjne? Nedenfor kommer hun med fire eksempler på de løsninger, der har gjort mest indtryk på hende som dommer på Nybyggerne-programmet på TV2.

Eksempel 1: Sif og Mathias’ gæsteværelse i sæson 5: ”Nogle gange skal der meget lidt til, før en indretning fungerer”

”Sif og Mathias lavede et gæsteværelse i sidste sæson, som var virkeligt flot. Via nogle meget enkle greb lykkedes det dem at lave et gæsteværelse, hvor sengen var hævet op på et podie. Nedenunder kunne man udnytte pladsen til opbevaring. Og så havde de fundet et stort, flot gammelt messingspejl, der stod overfor. På den måde bestod værelset kun af spejlet og sengen med en madras, som lå på et podie. Det, synes jeg, fungerede rigtigt fint. Det var meget enkelt og holdt helt i lysegrønt med nogle flotte messingdetaljer. Nogle gange skal der nemlig meget lidt til, før en indretning fungerer. Her var der balance, for der var også tænkt praktik ind i form af opbevaring under sengen. Jeg synes, det er fedt, når de når at tænke sig om på den korte tid, de har til rådighed, og de når at gennemføre noget, der virkeligt er inspirerende, som mange mennesker kunne have glæde af, og som jeg selv godt gad have.”

Eksempel 2: Mads og Idas entré i sæson 5: ”Et meget elegant og interessant rum at træde ind i”

”Noget, som har gjorde stort indtryk på mig, var entréen hos Mads og Ida, som vandt Nybyggerne sidste år. De havde bygget en reol på hele den ene væg i den smalle entré, og malede den samme farve som væggen. På den måde fik de et gennemgangsrum, der løser nogle helt praktiske opgaver, til at være et spændende rum, hvor der også var en ’udstilling’, som igen gjorde rummet til et meget elegant og interessant rum at træde ind i. I det hele taget kan man godt overveje, hvilket indtryk det er, man får givet i entréen. Det synes jeg virkelig, Mads og Ida lykkedes med.”

Eksempel 3: Anne og Todd’s historiske skab i sæson 3: ”Hold kæft, det var et fedt skab”

”Som professionel tingfinder lægger jeg meget mærke til, hvad parrene finder. Jeg kan blive begejstret for den mindste lerskål. F.eks. fandt Anne og Todd et gammelt biologiskab på den blå avis. Det røg af traileren på vej mod deres hus i Aalborg, og alligevel fik de det repareret og sat op i deres soveværelse. Hold kæft, det var et fedt skab. Det gør virkelig noget, at Nybyggerne i de rum, som de indtager, installerer noget, som har en historie med sig. De får så stor en medgift, når de indretter sig med brugte ting.”

Eksempel 4: Trine og Mikkels gamle institutions-børnebænk i sæson 6: ”Det er prisværdigt, at de finder en bænk fra et loppefund”

Trine og Mikkel, som vinder entréen i denne her sæson, har fundet en gammel institutions-børnebænk, som står i entréen, hvor man lige kan sætte sig og tage sko på. Der står Ask og jeg totalt begejstrede begge to og har lyst til at eje denne her bænk. Det er prisværdigt, at de finder en bænk fra et loppefund.

Om Mette Helena, 39 år

  • Kærester med Asbjørn på 25, mor til Johs, 8 år, og Villa Malou, 13 år.
  • Bor i en 156 m2 lejlighed på Amagerbro med sine børn.
  • Dommer i Nybyggerne sammen med Ask Abildgaard, som er ekspert på håndværk. • Cofounder af Kunstsalonen, ejer af butik Retrovilla og boligstylist.
  • Uddannet Master in Fine Arts fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.
  • Kendt som indretningsekspert i Go’Morgen Danmark og professionel tingfinder i ”LoppeDeluxe” på TV2.
  • Du kan følge Mette Helena på @mettehelena@retrovilla og @kunstsalonencom