Tips til planter

5 planter, der ikke kræver grønne fingre

Planter skal der til. Helst nogle, der ligner en million, og som du ikke kan slå ihjel. Pernille Francke, grundlægger af Byens Plantetorv på Refshaleøen i København, guider her til fem grønne vidundere, der kan flytte ind i boligen og en enkelt ud på altanen, som passer til årstiden og ikke kræver grønne fingre.

1. Gummifigen

Figentræ

”Vil du have et træ indendørs, kan jeg anbefale Burgundy, som er meget stilren og enkel i sit udtryk. Nærmest skulpturel, fordi den har de her mørke, voksagtige blade. Du kan i bund og grund lade den stå i fred. Så længe den får lidt lys og vand.”

2. Fiskebensplante

”Som også hedder Calathea Sandriana, er en lidt maskulin plante. Den har store blade, er grøn på oversiden og bordeaux på undersiden. Og så er den relativt stor, så du kan have den stående på gulvet. Den er ret hårdfør og er en af de stueplanter, som godt kan tåle at stå lidt mørkt.”

3. Blå bregne

Blå bregne

”Eller ulvefodsbregne, som den også bliver kaldt, har en meget fin douce salviefarve og er ret sejlivet, så længe der er god fugtighed i luften. Det gør den god i et køkken eller på badeværelset. Bohemeagtig i udtrykket.”

4. Vinterkål

”Altanen behøver ikke kun være et sted, der er grønt om sommeren. Om vinteren kan du eksempelvis plante grønkål og palmekål i krukker. De vil være grønne hele vinteren, de bliver høje og vil kunne trives med frost, da det giver dem den ekstra sprødhed og god smag. Det er da så tjekket at kunne gå ud og høste sit eget kål på altanen.”

5. Måneskin

Måneskin

”Det er en klatrende hængeplante, som kan blive enormt lang og stor. Du kan have den hængende hvor som helst i dit hjem. Den vil gerne have lidt mere lys end fiskebensplanten. Hvis du har besøg af folk, der ikke ved så meget om planter, virker du som en med grønne fingre, hvis du har sådan én hængende. Den kan virkelig imponere. Der er mange, der har måneskin hængende i et ophæng, som de selv har knyttet med snore. Du kan også hænge den op i en potte med kroge.”

Pernille Franckes gode råd til at vande

Pernille Francke

”Planter har brug for forskellige mængder vand, men fremfor at sætte vandingen i et skema, så mærk på jorden. For mange planter betyder det ikke så meget, at jorden er tør i de øverste par centimeter. Vær ikke bange for at stikke fingrene i jorden for at tjekke fugtigheden. Det er nemmere at give en plante, som mangler, vand, end at redde den fra overvanding. Om vinteren går de fleste planter i dvale og har brug for meget mindre vand og gødning end om sommeren, hvor de er i vækst.”