Nibras Aziz og Obaid Ul-Hassan nybyggerne

Da Nibras' far lå for døden havde han ét ønske – nu er Nibras og Obaid hele Danmarks powercouple

De har indrettet og opbygget deres drømmehus i tv-programmet ”Nybyggerne” og kunne træde op øverst på podiet som de repræsentanter, de selv manglede at se i fjernsynet som unge. Nibras Aziz og Obaid Ul-Hassan er overraskede over, at så mange kunne lide deres nordisk-orientalske stil, og at de blev set som lige dem, de er – et par som alle andre.

Da de forlod Nybyggervej i den sjællandske by Skibby, og det sidste søm var banket i, det sidste gulvbræt var lagt, og kameraerne var slukket, troede de ikke på, at de ville vinde programmet og huset til en værdi af 3.3 millioner kroner.

Nibras Aziz og Obaid Ul-Hassan, også kendt som Rødt Hus i programmet ”Nybyggerne”, var faktisk helt overbeviste om, at det ville være et af de andre tre huse, der ville få flest stemmer og dermed vinde konkurrencen.

"Vi troede faktisk ikke på det. Slet ikke. Da vi forlod Nybyggervej, var vi overbeviste om, at det ikke blev os, der kom til at vinde huset," fortæller Nibras Aziz, der ikke følte, at det var parrets kreative evner eller indretning med et nordisk-mellemøstligt touch, der stod i vejen for sejren, men noget helt andet.

"Vi tænkte, at vores baggrund og vores meget eksplicitte inddragelse af vores kultur og religion i indretningen kunne sløre lidt for, hvem vi bare er som mennesker."

"Tanken kom af, at mediebilledets dækning af muslimer og folk med ikke-vestlige rødder jo desværre hælder i den negative retning, og derfor var vi overbeviste om, at Danmark nok ikke var klar til os," forklarer Nibras.

Hun henviser til parrets fordybelsesrum, de mange brændte farver, mønstrede lerfliser, buede portaldetaljer på væggene, møbler med mønstrede kelimstoffer, store planter tilsat messing og anderledes ideer som et træ midt i spisebordet.

processed-75F07FE8-FCB5-4940-BD71-7AF634CA8997.jpeg.jpg
Ideen om et spisebord med et træ igennem kommer fra en ferie, Nibras og Obaid var på.

"Vores stil afspejler jo lidt vores identitet, da det er mødet mellem det nordiske og det orientalske, der går op i en højere enhed. Vi tænkte, at folk måske ville kunne lide det, men vi troede ikke, at der ville være så mange, der kunne identificere sig med det," siger Nibras, der har rødder i Irak, mens Obaid stammer fra Pakistan.

Nibras har tidligere prøvet at tage en stemme i den offentlige debat om integrationsområdet, men det har ikke været nemt.

Derfor havde parret også forberedt sig på, at deres deltagelse kunne tage en drejning – selv om "Nybyggerne" er et blødt underholdningsprogram.

"Vi var bange for, at det ville blive meget politisk. Når jeg har deltaget i den offentlige debat, er jeg ofte blevet mødt med den ikke-rummelige side, så det var rart at være med i et livsstilsprogram, hvor alle så os for dem, vi er," siger Nibras, der også fortæller, at familie og venner nød at se dem på skærmen.

"De sagde til os: Jamen, I er jo bare Nibras og Obaid, som vi kender jer. Og det gjorde det hele ekstra fedt," siger Obaid.

imageo93la.png

Bortgang og fremdrift

Da Rødt Hus blev afsløret som vindere, og det regnede med guldkonfetti over Nibras og Obaid, var det derfor en ren og dyb glæde kombineret med en kæmpe stolthed, der fyldte mest.

"Det var en overvældende følelse af, at Danmark bare var helt klar til os. Det var bare følelsen af enorm stor taknemmelighed og lidt en sorg på samme tid," beskriver Obaid.

Nibras’ far gik for to år siden bort med kræft, han var selv nybygger, byggede sit eget drømmehus, og oven i det har de allesammen set de tidligere sæsoner af ”Nybyggerne” sammen.

Da de så den sidste sæson sammen inden hans bortgang, sagde han, at Nibras og Obaid skulle melde sig som deltagere.

processed-EFB558DC-97AB-44EB-920B-48BDFCA71455.jpeg.jpg

"Det var på den måde meget i hans ånd, at vi gjorde det. Han var en knokler. Så der er både en vanvittig glæde og en sorg forbundet med det. Både fordi vi ikke kunne dele glæden med Nibras far, men også fordi hele eventyret med de andre nybyggere var slut," siger Obaid.

Han henviser til, at sammenholdet mellem beboerne i de fire huse på Nybyggervej udviklede sig meget stærkt under optagelserne og bag kameraerne.

"Efter hver afgørelse mødtes vi til vandpibe og pizza i en af forhaverne, og vi fik en stærk følelse af at være et kollektiv på vejen med alle de andre."

Det er en af de ting, som Nibras og Obaid er kede af ikke kan fortsætte, da de andre par jo ikke har vundet deres huse.

Parret er endnu ikke flyttet ind i nybyggerhuset, men glæder sig helt enormt meget.

Men inden de kan rykke ind i deres ”skandi-orientalske” vidunderhjem i Skibby, skal de have solgt deres lejlighed i Københavns Sydhavn.

"Vi glæder os mega meget til at flytte derud. Det er tæt på smuk natur, og vi ser virkelig meget frem til at møde alle de lokale igen, for under optagelserne var vi meget rundt i supermarkeder, byggemarkeder og genbrugsbutikker og snakkede rigtig meget med de lokale," fortæller Obaid.

image9r2bs.png

Fejlretning

Når de flytter ind på Nybyggervej igen, er der også lidt småting i huset, som parret gerne vil fikse.

"De første rum, vi lavede, der var vi ikke så dygtige håndværksmæssigt, kan jeg vist godt sige. Så soveværelset og det første badeværelse skal forbedres lidt, flisegulvet skal lægges om, og vi skal finpudse forhaven og udnytte den bedre," siger Obaid, der var en af de deltagere, der virkelig voksede med opgaven fra programmet startede, til det var slut.

Fra begyndelsen drillede parret lidt hinanden med, at Nibras var hjernen og Obaid var æslet, men det udviklede sig gennem prøvelserne.

processed-38146D06-BE1C-4D82-BFB8-EECE660A8D3D.jpeg.jpg
Badeværelset har fået masser af varme med brændte farver, flet, træ og bløde materialer.

"Obaid antog lidt, at jeg var hovedet bag det hele, men det viste sig, at vi havde lige gode hoveder og hænder skruet på. Jeg var nok mest projektlederen, mens han var min altid trofaste medhjælper og ”færdiggører”, men vi havde ingen forudsætninger for at bygge overhovedet, så det var en stejl læringskurve for os begge to," fortæller Nibras, og Obaid tilføjer:

"Nibras tænker lidt som Pippi Langstrømpe: ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt finde ud af”. Jeg gav plads til, at hun skulle give den gas, og jeg stoppede kun de skøreste projekter. Hun var mega sej og tog bare fat," fortæller Obaid med stolthed i stemmen.

Nibras arbejder som projektleder til daglig og kunne trække på mange kvaliteter derfra i hele planlægningen og byggeprocessen.

"Det var både en hæmsko og en force. Jeg er vant til at lede projekter og se de store visioner for mig, og der var Obaid ikke så stærk, men han stolede på mig, og jeg fik lov at være den visionære. Til gengæld er han den vildeste til at afslutte ting og sætte det sidste ”touch”, så på den måde var vi et perfekt arbejdshold."

image1c9bw.png
Den brændte gule farve på væggen, de mørke træfronter og de mønstrede fliser er rygraden i køkkenets æstetiske udtryk. Prikken over i’et er greb, armaturer og lamper i messing.

Med tiden som modstand

Det var ikke de kreative ideer, parret manglede, men det handlede mest om, hvad de kunne nå at udføre i den stramt tilrettelagte tidsplan, som er en stor del af programmets benspænd.

Hvem laver lige et badeværelse på fire dage? Og et køkken? Eller en have?

Det gør de fire par nybyggere på Nybyggervej.

"Obaid var god til at give mig frit spil, og jeg var nok gået meget mere amok, hvis vi havde haft mere tid," griner Nibras, der har fået mange positive kommentarer for at være kvinde iført tørklæde og boremaskine.

"Jeg håber, jeg kan være et forbillede for unge piger og måske særligt piger med muslimsk baggrund, der savner at se en, der ligner dem selv, og som kan inspirere dem på tv. Jeg savnede selv at se en muslimsk kvinde på film eller i tv, der bare var portrætteret som en ”badass”, så jeg håber, de unge piger ser med og synes, det er sejt," siger Nibras.

processed-6DDE4087-EA8A-4C20-B0EB-C91E3F66F0F8.jpeg.jpg
Brændte, støvede nuancer fra en nordafrikansk farvepalet har inspireret Nibras og Obaid i deres indretning. Stilen kalder de ”scandi-oriental"

Det er ikke bare de unge, men kvinder i alle aldre og overbevisninger, som Nibras gerne vil ruske lidt op i. 

"Jeg håber virkelig, at jeg kan inspirere andre kvinder. Vi tænker meget stereotypt; at mænd skal bygge, og kvinder skal indrette, og jeg kender mange, der ikke tør kaste sig ud i at bygge selv. Jeg håber, at jeg med min deltagelse i ”Nybyggerne” kan inspirere andre mennesker til at kaste sig ud i noget, de ikke har prøvet før – uanset køn eller etnicitet."

Nu hvor programmet er kommet lidt på afstand, og det er blevet set af venner og familie og resten af Danmark, har det sat en masse tanker i gang hos parret om, hvordan det har været at være med som deltager.

"Mange ser os som et muslimsk powercouple. Men det sjove er, at vi kender mange som os selv, men man ser dem ikke i fjernsynet. Det er rart for en gangs skyld ikke at blive fremstillet på en politisk måde, men at vi bare er med i programmet som et par som alle de andre. Det er fedt," siger Nibras, der hvilede fint i at blive filmet non stop – også når der var diskussioner.

"Vi oplever også, at mange uanset deres baggrund kan spejle sig i os. At vi vrisser lidt af hinanden, men alligevel løser tingene, og at det er befriende at se," siger Nibras.

Vrisseri og uenigheder er uundgåeligt, men parret oplevede også, at der ikke rigtig var tid til at være sure ret længe ad gangen.

"Du er under et enormt tidspres hele tiden og skal tage enormt mange hurtige beslutninger. Så kan man godt fortryde nogle ting og skal måske male en farve om. Du har tiden i baghovedet konstant, så hvis vi blev sure på hinanden, var vi nødt til at sige: vi skal videre, der er ikke tid til at skændes," siger Obaid, der også glæder sig over anden god karma, der er kommet ind i deres liv.

processed-DFB6552B-F02D-4EFF-98E9-05FCED6A5813.jpeg.jpg
På terrassen har parret bygget en pergola for at skabe et mere aflukket rum på den åbne terrasse. Tekstilerne og lanterner er med til at skabe mere hygge og intimitet.

"Deltagerne fra de tre andre huse er blevet som familie for os, og på den måde er programmet meget mere end en konkurrence. Vi har fået en kæmpe oplevelse sammen og et ubeskriveligt sammenhold, som er det hele værd. Og vi ville ønske, at de andre par ville købe deres huse, så vi allesammen kunne flytte ind. Det ville være det bedste."

Nibras Aziz og Obaid Ul-Hassan

Vindere af TV 2-programmet "Nybyggerne" sidste år og dermed ejere af et hus på 133 kvadratmeter i Skibby i nordsjællandske Hornsherred.

Nibras er 28 år og projektleder, Obaid er 36 år og gymnasielærer, og de havde ingen tidligere erfaring med at bygge, da de tilmeldte sig programmet.

De er vokset op på Fyn og bor nu i Københavns Sydhavn, indtil de får solgt deres lejlighed.