old school køkken

Da Eva-Marie overtog lejligheden, var den misligholdt – nu har hun skabt et sandt drømmekøkken

Lyseblå vægge, hvide fliser og en nostalgisk stemning præger boligstylist Eva-Marie Wilkens 100 år gamle køkken, der i farvevalg og udtryk henter inspiration fra klassisk blåt porcelæn.

Boligstylist Eva-Marie Wilkens fredede køkken på Østerbro har været igennem mange renoveringer igennem sit 100-årige liv, og har været præget af forskellige tiders ideer og værdier.

I dag er køkkenet smukt og enkelt, og lever op til fredningsmyndighedernes krav om bevaring af gammel byggeskik.

Da Eva-Marie overtog lejligheden og køkkenet for 4 år siden, var det misligholdt og forsøgt renoveret i en romantisk tone med snørklede messinghåndtag og forlorne ”rokokofyldninger” i plastmateriale.

"Det var et af den slags rum, der var formet af mange forskellige beboeres behov. Der var tilført reol på reol, og småskabe og overskabe i en uendelighed, og planløsningen bar tydeligt præg af at ingen havde haft en overordnet ide eller tanke," fortæller hun.

1.jpg
Køkkenet er fra Ikea og den lyseblå farve passer smukt til glaspendlerne fra Ebb & Flow. Planløsningen i rummet er gammeldags, og der er tre fadebure, hvoraf det ene er indrettet med køleskab, frys og vaskemaskine. Fliserne er fra Mosaikhjørnet, der har skaffet dem fra en gammel fabrik i England. Den store plakat er fra Permild & Rosengreen.

Eva-Marie valgte at rydde hele rummet, og tænke det hele om igen.

Hun tegnede selv grundplanen, og lod de små fadebure stå, fordi de tilfører rummet autenticitet og hygge, samtidig med at de faktisk er brugbare.

Fredningsmyndighederne havde krav til fliserne på væggen, så Eva-Marie Wilken fandt et engelsk flisefirma, der havde produceret den originale flise med to lag glasur, og i den rigtig flødefarve i langtover 100 år.

"På den måde kunne jeg bevare det grund-DNA, der i samtiden prægede køkkenerne. Jeg synes det er de smukkeste fliser i verden, og den flødefarvede flade giver rummet uendelig mange muligheder."

image50lpb.png
Pojagi-gardinerne har Eva-Marie syet af gamle duge, hvor den blå farve fra væggene går igen. Den lille fugl i vinduet er fra Royal Copenhagen og armaturet er fra Dornbracht.

Eva-Marie valgte derudover det enkleste trækøkken hun kunne finde i Ikea, med en minimal og skarp profil, for som hun siger:

"Fronternes udtryk med den stramme profilliste danner bro til de gamle rammekøkkener med profiler, men udfordrer samtidig den romantiske og nostalgiske tænkning."

3.jpg
Den gamle postholderkasse er oprindeligt fundet i en container, og derefter skåret over. Den rummer lidt yndlingskeramik valgt efter yndlingsfarverne. Litografiet er af Svend Saabye.

"Det enkle er tit det smukkeste, og der behøver ikke at blive fyldt på med profiler, buede rammer og ornamenterede greb," slutter hun.

4.jpg
Over komfuret hænger et kakkel-billede af Allis Edel, fra Eva-Maries bedsteforældre, formentlig udført i 1960. Knagerækken er fra Ib Laursen.
5.jpg
Den gammeldags pose er lavet af gamle duge, og Eva-Marie bruger den til indkøbsnet og poser. Knagerne er fra Ferm Living, og dørhåndtaget er det originale gamle svanemøllehåndtag som Eva-Marie har købt på DBA.
6.jpg
Bordet er dækket med Hav tallerkener fra Royal Copenhagen blandet med lidt gammel fajance. Atlantis glassene er tegnet af Per Lütgen for Holmegaard, og Eva-Marie har samlet på dem i mange år.
7.jpg
Køkkenet er stort nok til at rumme en lille spisekrog, der i dagligdagen bliver brugt til både syrum, kontor og spiseplads. Det runde bord er konstrueret af en bordplade, lavet af A Nordic Storm, som er lagt ovenpå et gammelt Ilvabord-stel. Stolene er italienske, designet af Gastone Rinaldi, og de er fundet over tid på DBA. Lamperne over bordet er fra Ebb & Flow.

Hvem, hvad og hvor?

  • Eva-Marie Wilken, boligstylist.
  • Køkken i fredet etageejendom.
  • Frederiksberg.