Orkide guide

Guide: Sådan lykkes du med din orkide

De eksotiske og farverige orkideer er blevet meget populære som stueplanter og pynter i mange vindueskarme. Og det kræver faktisk ikke specielt grønne fingre, hvis du vil have succes med din orkide - og få den til at blomstre igen og igen.

Orkideer vokser naturligt i trækroner, hvor de finder fodfæste i grenkløfter og lever af det organiske materiale, der samler sig i grenkløfterne og det regnvand, som løber ned ad træerne. Trods deres sarte ydre, så er orkideer faktisk nøjsomme planter, der ikke kræver meget pleje og pasning, så længe du vander dem rigtigt. Og hvis du følger nogle helt simple råd om vanding, pleje og gødning, kan du få glæde af din orkide i mange år.

Sådan plejer du din orkide: 6 tips

1. Lys til din orkide

Planter har brug for lys for at trives. Sørg derfor for at stille din orkide lyst i blomstringsperioden. Mange tror, at orkideer ikke tåler direkte sollys, men det er kun delvist sandt. Det, som orkideer ikke kan tåle, er den varme, som direkte sollys skaber. Vær derfor opmærksom på temperaturen i vindueskarmen, inden du placerer din orkide og stil den gerne lidt væk fra vinduet for at undgå overophedning.

2. Lad blomsterne visne

Orkideer kræver ikke beskæring. Når din orkidé er afblomstret, lader du stænglen sidde på. Ofte dukker der en lille bule op på blomsterstænglen typisk der, hvor den næstnederste blomst sad, der udvikler sig til en lille sidegren med flere blomster. Hvis selve blomsterstænglen visner, klipper du den af og venter på, at den sætter en ny stængel med blomster.

3. Vand – men ikke for meget

Det værste du kan gøre mod din orkide, er at give den for meget vand. Orkideer ånder gennem deres rødder og drukner, hvis de konstant står med ”fødderne” i vand. Vand i stedet planten én gang om ugen ved at lade vandet strømme igennem potten eller dyp hele potten i en balje vand. Løft herefter planten op og lad den dryppe af, før du sætter den tilbage i skjuleren.

3 nemme stueorkideer

Miltonia

Denne orkide egner sig godt til stue eller vinterhave. Den har store, purpurfarvede eller hvide blomster med tegning i purpur, brunt og gult. Den har brug for lidt hyppigere vanding, men må aldrig stå i vand.

Zygpletalum

En flot og eksotisk orkide med smukke farvetegninger i purpur og vinrøde nuancer krydret med grønt og brunlige farver. Den dufter dejligt og blomstrer forår og efterår.

Oncidium

Er en taknemmelig plante for begyndere. Den er meget forgrenet og har masser af små blomster - som regel gule med et fint leopardmønster, og så dufter den let af vanilje.

4. Gødning giver blomster

Orkideer kræver ikke egentlig gødning, men hvis du vil have din orkide til at blomstre igen og igen, er det alligevel nødvendigt. Brug en særlig orkidegødning eller fortynd en almindelig stueplantegødning til en fjerdedel. Orkideer har en vækstfase (typisk fra marts til oktober), hvor de danner nye blade. I denne periode kan du med fordel gøde planten cirka en gang om måneden.

LÆS OGSÅ: Pynt boligen med potteplanter i miniformat

5. Omplantning af din orkide

Ca. hvert andet eller tredje år kan du overveje at plante din orkide om. Omplantning skal ske, når de nye skud, blade og rødder bryder frem. Det sker som regel om foråret eller senere på sommeren.

Tag planten ud af urtepotten og fjern al gammel kompost, døde rødder og visne dele. Anbring derefter planten i midten af den nye urtepotte og fyld op med ny kompost rundt om den. Tryk det ikke for hårdt til og vær forsigtig med rødderne, så de ikke knækker. I de første uger efter omplantningen skal du være forsigtig med vandingen for at undgå at rødderne rådner.

6. Send din orkide på ferie

Tre trin: Sådan vander du din orkidé

Vanding er alfa og omega, hvis du vil have succes med din orkide. Men husk, at du nemmere kan slå din orkide ihjel med for meget vand end med for lidt! Da mange orkideer ikke bryder sig om kalken i vandet, kan det være en god ide at vande dine orkideer med regnvand.

  1. Sæt hele potten ned i en balje med vand, der har stuetemperatur.
  2. Lad orkideen trække vand i ca. 15 minutter. Giv den evt. en overbrusning med en forstøver, mens den står i baljen.
  3. Tag orkideen op af vandbadet og lad vandet løbe fra, inden du placerer orkideen i urtepotteskjuleren igen.

Hvis din orkide ikke danner nye knopper, kan det være fordi, den står for varmt. Nogle sorter trives bedst helt ned til 12-13 grader, så er det længe siden, at planten har blomstret, kan du med fordel give din orkide en ferie fra varmen ved at stille den i et vindueskarm, der vender mod nord.

Kilder: planteriget.dk, idenyt.dk, haveabc.dk, orkidegartneriet