Nemt og smukt: Sådan laver du selv de fineste påskeæg

Påske betyder forår og måske også lysten til at lave pynt til boligen. Dekorer med de dejligste æg på fine opstillinger og stilleben.

hjemmet logo farve

Dekorative æg

Det skal du bruge: Udpustede gåse- og hønseæg, papmache, akvarelfarver, glansbilleder, decoupagelim, bladguld, lim til bladguld og pensler, alt fra Panduro.

Sådan maler du dine æg

Lav en tynd opløsning af dine farver, evt. på en tallerken eller bare på et stykke papir. Mal opløsningen på æggene med en pensel, og lad dem tørre på æggebægre eller små glas. Der må gerne komme løbere, og det fragmentariske og uens er målet.

TIP! Bland gerne farverne, og sørg for at have masser af vand til at fortynde med. Du kan lave alverdens farver ud fra tre grundfarver, rød, gul og blå. Prøv at lave blandinger du holder af og fortynd så med vand, jo mere vand, jo mere pastelfarvet og blidt bliver dit udtryk. 

En rød med en dråbe gul og masser af vand, kan give den sarteste ferskenfarve, og en gul med en anelse blå kan danne en smuk vårgrøn.

Påskeæg, der er ved at blive malet med sarte farver.

Sådan lægger du bladmetal på æggene

Læg, med pensel, et lag lim på æggene. Sørg for at have glas, flasker eller lignende til at lægge æg til tørre på. Læg dem til tørre, og vend efter 5-10 minutter. Hele tørretiden afhænger af rumtemperatur, men varer omkring 15 minutter. Det skal føles som tape når det er klart. 

Læg nu forsigtigt metallet rundt om ægget. Metallet er tyndt, og flagrer let. Læg evt. yderligere et stykke folie på, hvis der er bare pletter. Der må gerne være dobbelt lag, da materialet kun hæfter der hvor der er lim.

Gamle glansbilleder

Her er brugt gamle glansbilleder fra skuffen, et par rigtig gamle fra Frk. Nissens glansbilleder, og nogle stykker fra Panduro. Vi har også taget kopier på en almindelig printer, hvor vi blot har været forsigtige i limprocessen, så blækket ikke løb ud.

Hvis du kun vil have originale gamle kan du lede på DBA, hvor der findes stort udbud af gamle glansbilleder. Lim billederne på med decoupagelim, og pres godt ned over ægget, så de sidder så glat som muligt.

Tre påskeæg ligger i en fin glasskål. På det ene æg er der et glansbillede.
Glasbilleder, påskeæg og en pensel.

Fugl på æg

Både blomster og fugle er forårsbebudere, og i de rigtige farver og med et lille bånd om midten, er vejen banet for skøn og sprød forårsdekoration. Fjerene er fundet hos Panduro.

Her har vi beklædt et par æg med silkepapir. Vi har brugt decoupagelim og har lagt papiret tilfældigt på, med masser af overlap. Den lidt afslappede limeteknik giver æggene et naturligt og kunstnerisk udtryk. Fjerene er fra Panduro og skålen er fundet på et loppemarked.

I en fin glasskål ligger små chokoladepåskeæg samt et guldpåskeæg med silkepapir på og et glansbillede af en fugl.

Sådan gør du: Riv silkepapiret ud. Gerne i mindre stykker, fra størrelse på en æske tændstikker og op til en mobiltelefon. Læg decoupagelim på papiret, ikke på ægget, og placer derefter papiret på ægget. Glat ud på oversiden, med en pensel dyppet i lim.

Decoupagelim her flere funktioner, det både limer og lakerer i samme proces. Lad det tørre på et glas eller en flaske. Det gør ikke noget der kommer sammenføjninger og overlap, det giver et naturligt udtryk.

Æg med overskud

Det er smukt at fore æggene hvis du ønsker at lave stillebens, hvor du lader slik eller pynt komme ud af æggene. Papæggene er pr. tradition påskegaver til børn, men kan også glæde voksne, med mere kræsne ganer.

Påskeæg i forskellige farver. Her den slags, der kan åbnes og fyldes med lækkerier.

Æg i glas

Lav det fineste stilleben, enten til en bordopdækning, eller til din vindueskarm. Her har vi brugt papæg, beklædt med bladmetal og silkepapir, og placeret dem sammen med en smuk magnoliagren i en gammel glasmontre. Benyt en et orkiderør hvis stilken skal kunne holde et par dage.

Påskeæg og en blomst under en glasklokke.