Sådan mindsker du dit elforbrug

7 gode råd: Sådan mindsker du dit elforbrug

Det er altid en god ting at kunne spare på elregningen, men især når elpriserne er så tårnhøje, som de pt er, så er det ekstra rart. Derfor har vi samlet 7 gode råd til, hvordan du får bedre elvaner.

Hvem vil ikke hellere bruge sine penge på en dejlig ferie frem for på en elregning, der er stukket helt af?

Ifølge Bolius tyder meget dog på, at flere og flere har været nødt til at bruge ekstra penge på netop elregning i første del af 2022. Prisen steg nemlig med 45 procent for en gennemsnitsfamilie med to børn og to voksne bosatte i et hus.

Heldigvis er der gode råd at hente. Det er nemlig muligt at reducere sin elregning, så der også kan blive råd til ferien.

Forbrug, når andre ikke gør det

Elpriser varierer, alt efter hvilken udbyder husstanden har, men faktisk også fra dag til dag, ja, endda fra time til time. Det oplyser Energistyrelsen, som derfor anbefaler, at man bruger strømmen, når den er billigst. Og det er den altså oftest sent om aftenen/natten eller midt på dagen.

Artiklen fortsætter under videoen...

Prisen på el er nemlig styret af udbud og efterspørgsel. Det vil sige, at når mange sover eller er på arbejde – og dermed oftest ikke forbruger så meget strøm i de tidsrum – er elpriserne typisk lavere. Det samme gør sig gældende, når solen skinner eller det blæser, for der vil både solceller og vindmøller producere mere energi. Priserne vil dog som regel være tilsvarende høje i tidsperioden fra 17-20, som er der, hvor mange danskere laver mad og ser tv. Med andre ord dér, hvor flest bruger strøm.

Den logik gælder stadig – også selvom elpriserne generelt har taget et gevaldigt spring op ad de seneste par måneder. Derfor er det, trods mangel på energi, stadig muligt at reducere sin elregning betydeligt.

7 gode råd til, hvordan du mindsker dit elforbrug

1. Tøjvask

En vaskemaskine kan typisk klare hhv. fem-seks eller syv-otte kilo vasketøj ad gangen. Alligevel fylder vi danskere i gennemsnit vores vaskemaskine med cirka tre kilo tøj ad gangen. Faktisk sparer man 125 kr. om året, hvis du fylder din vaskemaskine op hver gang, dvs. at man nøjes med at køre vaskemaskinen to gange frem for tre, fordi maskinen er fyldt op.

Udover at fylde din vaskemaskine helt op, bør du i virkeligheden overveje, om de cowboybukser, du kun har haft på en enkelt gang, ikke godt kan springe den forestående tøjvask over. Sammen med tørretumblere og opvaskemaskiner er vaskemaskinen nemlig én af de helt store strømslugere. 23 % af en dansk families strømforbrug går nemlig i snit hertil.

Et sidste godt sparetip, når du vasker tøj, kan være at se på varmegraderne, du vasker ved. Vasker du dit pæne tøj ved 20 eller 30 grader i stedet for 40, vil du spare cirka 205 kr. om året.

2. Tørretumbleren

De dage hvor det ikke regner, kan det være en god idé at hænge tøjet ud på tørresnoren i stedet for at tørre det i tørretumbleren. Det koster nemlig 12 kr., hver gang du fx tørrer dit tøj i en C-energimærket og 3,50 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler. Altså kan du spare op mod 940 kr. om året, hvis du fx skipper tørretumbleren tre dage om ugen i sommerperioden og en gang om ugen i vinterhalvåret.

3. Indstil køleskab og fryser korrekt

Ifølge Energistyrelsen bør dit køleskab være indstillet til 5 grader, mens din fryser skal stå på -18 grader. For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med fem procent, mens elforbruget på din fryser stiger med to-tre procent, hvis temperaturen i din fryser kommer under de -18 grader.

4. Sluk lyset efter dig

Slukker du lyset efter dig i de rum, du ikke opholder dig i, sparer du en del penge årligt. Det samme gør sig gældende, hvis du udskifter alle dine pærer med LED og sparepærer.

5. Fyld opvaskemaskinen

Ligesom med vaskemaskinen bør du også fylde din opvaskemaskine helt op, inden du starter den. Og det vil også her være en fordel at køre opvaskemaskinen ved lavere temperaturer. Kører du et program, hvor maskinen vasker ved 50/55 grader frem for 65 grader, bruger det 10-20 % mindre strøm.

6. Sluk på kontakten

Standbylyset, der er på alle dine elektroniske apparater (som fx tv, pc eller PlayStation), indikerer, at apparatet stadig bruger strøm. Undgå dit ”standbyforbrug” ved at slukke på kontakten. Det er især ældre apparater og dem, som er tilsluttet internettet, hvor elforbruget er højest. Et ældre tv kan fx bruge 10-12 watt i standby, hvilket svarer til 240 kr. om året. Faktisk viser en opgørelse fra Bolius, at mellem 10 og 15 procent af en hustands elforbrug bruges på standbyfunktionen, svarende til cirka 1.000 kr. pr. husstand.

7. Gør dit brusebad kortere

Korter du dine brusebade ned til et absolut minimum, og skruer du samtidig ned for varmen, kan du og din familie spare op mod 5.000 kr. om året. Det eneste du skal gøre, er at skære fem af de ugentlige bade ned fra at vare et kvarter til fem minutter.

Kilder: Energistyrelsen og Bolius.

Elpriserne de kommende timer

Elpriserne fastlægges typisk et døgn forud og opdateres midt på dagen. Her kan du følge elpriserne de kommende timer.

Der findes også flere apps, som du kan downloade, hvor du kan holde øje med elpriserne time for time. Men ifølge Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i bæredygtigt forbrug hos Forbrugerrådet Tænk, skal du være opmærksom på, at du ikke skal regne med priserne.

"Man skal interessere sig for variationerne. Altså hvornår på døgnet, det er billigst. Tit er det om natten. Sommetider er det om eftermiddagen. Hvis man står i en situation, hvor man har mulighed for at udnytte prisens udsving, så er der rigtig mange penge at spare," siger han til Berlingske.

Populære apps er bl.a. Min strøm, Elpriser og Andel Energi. Du kan finde dem i Apples App Store eller Google Play.