Miljøvenlige rengøringsmidler du selv kan lave

Sådan laver du dine egne miljøvenlige rengøringsmidler

Afløbsrens, universal rengøring og kalkfjerner kan indeholde stoffer, der er både sundsskadelige og allergifremkaldende. Få tips til, hvordan du laver dine egne rengøringsmidler helt uden gift og kemikalier, og som er gode både for din sundhed og miljøet – og oveni købet billige.

De fleste forbinder rengøring med effektive rengøringsmidler med den kradse lugt af klor eller salmiak, som vi køber i supermarkedet. Men mange af de rengøringsmidler, som du bruger i husholdningen kan indeholde kemikalier og andre stoffer, der kan være kan være skadelige både for miljøet og din sundhed og i visse tilfælde give gener som hovedpine, tør hud og i værste fald fremkalde allergi.

Det kan godt være, at skrap kemi måske letter rengøringen, men ofte er den helt overflødig. Dit hjem bliver ikke renere eller lækrere af at bruge kemi- og parfumefyldte rengøringsprodukter, og hvis du ikke er bange for lidt ekstra knofedt eller bruge et par ekstra minutter på at bikse hjemmelavede blandinger sammen, er der masser af alternativer, der ikke indeholder stoffer, der er skadelige for din sundhed – eller for miljøet.

8 naturlige rengøringsmidler, du selv kan lave

Disse rengøringsmidler er alle lavet af naturlige ingredienser og oveni noget, som de fleste i forvejen har i deres husholdning. Du kan opbevare rengøringsmidlerne i gamle emballager fra dine nuværende rengøringsmidler, eller du kan investere i nye og tomme beholdere, som findes i de fleste supermarkeder eller isenkræmmere, fx sprayflasker.

1. Afløbsrens

Hvis dit afløb i køkkenet eller badeværelset er tilstoppet, kan du i første omgang forsøge at hælde kogende vand ned gennem røret. Det opløser nemt og hurtigt fedt- og sæberester. Hvis det ikke er nok til at fjerne proppen, virker denne hjemmelavede afløbsrens effektivt.

Det skal du bruge:

  • 3 dl bagepulver
  • 1,5 dl salt
  • Varm eddike
  • Varmt vand

Bland bagepulver og salt i en skål og hæld blandingen i det tilstoppede afløb. Hæld herefter den varme eddike i afløbet. Lad det sidde og boble i 10-15 minutter og skyl så efter med varmt vand.

2. Toiletrens

Toiletkummen har ofte en tendens til at kalke til, men du kan hurtigt og nemt lave din egen wc-rens, der foruden kalkrender og brune streger også fjernes snavs og bakterier. Både kummen men også toiletbrættet kan rengøres med samme blanding. Er der genstridige kalkpletter i toilettet, kan du evt. drysse natron i (det skummer op, når det går i forbindelse med eddiken).

Det skal du bruge:

  • Vand
  • Husholdningseddike
  • Evt. æterisk olie eller Tea Tree oil

Hæld det på en sprayflaske, sprøjt det på overfladerne og tør efter med en klud. For at undgå eddikelugten, kan du evt. dryppe lidt æterisk olie i toilettet. Det kan eksempelvis være lavendel- eller rosenolie, men du kan bruge Tea Tree Oil, som virker antibakteriel og desinficerende.

3. Universalrengøring

Du kan enkelt og nemt lave din egen universalrengøring med Tea Tree oil. Denne olie har desinficerende og bakteriedræbende egenskaber og er derfor god at bruge til den grundige rengøring af overflader og bordplader.

Det skal du bruge:

  • 2,5 dl vand
  • 3 spsk. opvaskemiddel
  • 25 dråber Tea Tree oil

Rør de tre ingredienser sammen og hæld blandingen på en flaske.

4. Glas- & spejlrens

Der er ingen grund til at købe glasrens. Faktisk behøver du ikke at sprøjte andet end vand på spejlet for at få det rent. En god mikrofiberklud kan nemlig gøre det “beskidte” arbejde sammen med en smule vand og lidt knofedt. Tør efter med et tørt viskestykke. Har du ikke en mikrofiberklud, kan du lave din egen glasrens med kun to ingredienser – og helt uden kemi.

Det skal du bruge:

  • 2 dl vand
  • 0,5 dl æblecidereddike eller anden eddike

Bland ingredienserne og kom blandingen på en sprayflaske. Sprøjt lidt af væsken på et stykke køkkenrulle eller en blød klud og kør henover det glas, du gerne vil rengøre og tør godt efter med et viskestykke. Dine spejle bliver også skinnende rene på ingen tid.

5. Kalkfjerner

Du behøver ikke at bruge kradse kalkfjernere for at komme kalkaflejringerne på badeværelsefliserne, i brusekabinen eller håndvasken til livs. Du kan bruge noget så simpelt som eddike til at afkalke med.

Det skal du bruge:

  • 2 dele opvaskemiddel/sulfo
  • 1 del husholdningseddike eller æblecidereddike

Bland ingredienserne. Hvis du ikke bryder dig om lugten fra eddike, kan du evt. tilsætte lidt æterisk citronolie, der dufter godt og virker bakteriedræbende.

Bonustip: Ved meget stædige kalkaflejringer kan du evt. væde en vattot med eddike og duppe de angrebne steder. Du kan også bruge ren eddike i stedet for kalkfjerner fx i elkedlen eller i toilettet.

6. Desinficerende spray

I stedet for husholdningssprit kan du nemt få bugt med bakterierne på fx toiletbrættet med denne hjemmelavede og naturlige desinficerende spray.

Det skal du bruge:

  • 3,5 dl vand
  • 1½ spsk. æblecidereddike eller anden eddike
  • 20 dråber lavendel

Bland alle ingredienserne og hæld dem på en sprayflaske. I stedet for lavendelolie kan du også bruge eucalyptus-, fyrrenåle- eller Tea Tree olie, der alle virker desinficerende og bakteriedræbende.

7. Ovnrens

Ovnen er oftest det sted i køkkenet, hvor fedt og skidt sætter sig allerbedst fast. Med blot to ingredienser kan du nemt lave din egen rens, der fjerner fastbrændte madrester og får ovnen til at funkle.

Det skal du bruge:

  • Vand
  • 2 skefulde natron

Bland ingredienserne i en skål, så det bliver en tyktflydende masse. Fordel herefter natronmassen i ovnen - brug en svamp til en rengøre fastbrændte madrester og fedtede overflader. Lad det evt. sidde natten over og tør herefter ovnen efter med vand og en svamp eller klud.

8. Lugtfjerner

Dette rengøringsmiddel kan faktisk bruges alle steder i dit køkken. Og så fjerner det nemt lugt og bakterier i dit køleskab.

Det skal du bruge:

  • 4 spsk. bagepulver eller natron
  • 1 liter varmt vand

Bland ingredienserne og rengør med en ren svamp eller klud. Hvis lugten mod forventning ikke forsvinder, kan du forsøge at tilføje en lille smule eddike eller æterisk citronolie til blandingen.

Naturens helt egne rengøringsmidler

Natron

Natron er 100% naturligt og giftfrit og bruges normalt som hævemiddel ved bagning. Men natron kan også bruges som all-round rengøringsmiddel. Det opløser nemt fedt og kalk og samtidigt virker det let bakteriedræbende og fjerner dårlig lugt. Kan også bruges som tæppe- og møbelrens.

Citron

Citron kan ikke kun bruges i madlavningen. Citronsaft indeholder naturlig syre, der nedbryder kalk og virker effektivt mod snavs og fedt. Du kan også bruge citronsaft som rustfjerner eller til at fjerne dårligt lugt.

Husholdningseddike

Takket være sin surhed, er eddike intet mindre end et rengørings-vidundermiddel, der effektivt fjerner fedt, sæberester og snavs. Det fungerer også godt mod kalk.

Æteriske olier

Æteriske eller essentielle olier forbindes som regel med aromaterapi, men disse naturligt forekommende planteforbindelser kan også anvendes i dine hjemmelavede rengøringsmidler (især hvis du ikke bryder dig om lugten af eddike). Udover at dufte dejligt, virker visse æteriske olier også desinficerende og bakteriedræbende. Det gælder bl.a. lavendel, fyrrenåle, citron og Tea Tree olie.

Kaffegrums

I stedet for at kaffegrumsen ender i skraldespanden, kan du bruge den som skuremiddel til at skrubbe dine gryder og pander rene med eller til rengøring af fx køkkenvasken. Kaffegrums kan også bruges til at fjerne dårlig lugt i fx køleskabet.

Kig efter EU-blomsten eller Svanemærket

I nogle situationer kan det være nødvendigt at bruge rengøringsmidler med kemikalier, men her er det ikke ligegyldigt, hvilke du vælger. Kig efter Svanemærket og EU-blomsten, som er Danmarks to officielle miljømærker. Produkter med disse mærker er blevet testet igennem hele produktionen og lever op til skrappe krav om kemi og miljø. Produkterne er derfor til mindst skade for dig og miljøet. Du kan også undgå allergi ved at vælge rengøringsmidler med Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark.

LÆS OGSÅ: 5 effektive rengøringsmidler fra køleskabet

Kilder: Idenyt, Samvirke, olie-guiden.dk, bolius.dk