Se Heidi og Thomas' smukt renoverede gård fra 1800-tallet

Se Heidi og Thomas' nyrenoverede gård fra 1800-tallet

Kærligheden til træ fylder meget i Heidi og Thomas Dinesens liv og bolig, en renoveret gård fra 1800-tallet uden for Kolding, som er indrettet med lyse træplanker fra gulv til loft.

Der løber så meget kærlighed til træ i årerne på Heidi og Thomas Dinesen, at deres hjem er beklædt i det varme naturmateriale fra gulv til loft. Bogstaveligt talt. For faktisk har parret forkælet deres lofter og gulve med brede træplanker. Ikke på den dér 70'er-tunge måde, men i et lyst og nordisk look.

– Jeg er vokset op i en familie, hvor der er blevet talt rigtigt meget om træ. Så fra jeg var barn, var jeg klar over, at træ er en fantastisk ressource, som vi skal passe på, og som vi skal udnytte med respekt. Jeg har altid brugt meget tid sammen med både min farfar og min far, og de har på vidt forskellig vis lært mig meget om træ. Det prøver Heidi og jeg at videregive til vores tre børn, fortæller Thomas.

Med planker skal et hjem bygges

Thomas er fjerde generation hos familievirksomheden Dinesen, der er kendt for deres kvalitetsplanker, og til trods for, at parret ser på træ dagen lang, kan de ikke forestille sig at bo i et hjem uden. Ud over deres gulve og lofter i træ er samtlige borde lavet med de brede planker. Det samme gælder reoler, hylder og de lange bænke ved vindueskarmene. Helt unikt er hovedgærdet i soveværelset, der snor sig langs væggen og rundt i et hjørne, hvor det forvandler sig til et skrivebord.

– Vi elsker træ, og vi har gennem vores arbejde gang i projekter med mange arkitekter og designere, og det giver en stadig inspiration. Derfor får vi en gang imellem lyst til at lave lidt om, og så har vi vores egne Douglas-planker lige ved hånden" siger Thomas.

Da parret overtog Solbakkegaard fra 1886, valgte de at renovere og indrette hjemmet, så de var tro mod de originale træk. Stråtag skulle der naturligvis være, og så var de længe på jagt efter en snedker, der kunne lave tidssvarende og smukke vinduer. De fik også eksperthjælp af restaureringsarkitekt Jørgen Overby, der er en god ven af huset.

– Vi ønskede, at huset skulle udtrykke en slags historisk minimalisme. Forstået sådan, at huset skulle føres tilbage til de oprindelige kvaliteter, men på en måde, hvor lys og renhed skaber en spartansk ro i dagligdagen," siger Heidi.

Solbakkegaard gennemgik en gennemgribende modernisering i 2005, og i 2013 fik indretningen et løft med hjælp fra CPH Nest. Med 250.000 kvadratmeter grund har familien Dinesen også god plads til heste.

Her i spisestuen er familien Dinesen omgivet af træ, der beklæder loftet, breder sig ud på gulvet og også er det bærende materiale for deres møbler. Både gulv, loft og spisebordet har parret fået lavet i deres egne Dinesen Douglas-planker, mens Y-stolene er fra Carl Hansen. Lamperne over spisebordet er fra Tobias Grau, og lampen i vinduet er fra Ingo Maurer. Det store maleri er lavet af Jens Birkemose og købt på en galleritur til Heede & Moestrup.

Bænken langs vinduet er lavet af Dinesen Douglas-planker. Den Spanske Stol fås på casanova.dk. Kubus-stagen og Eames-fuglen kan købes hos Paustian. Litografiet over Den Spanske Stol er fra Joan Míro og købt hos Galleri Heede & Moestrup.

Det åbne køkken er tegnet af arkitekt Jørgen Overby, og speciallavet hos en snedker. Køleskabet er fra Smeg, lamperne er fra Luceplan, og kobberlysestagen er fra Hay.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du let af med rodet - og sparer tid

Idé: Få mere træ ind i dit hjem ved at stille smukke skærebræt frem på dit køkkenbord.

Familien har fået installeret en pejs i køkken-alrummet, og nu bruger de rummet meget mere. Maleriet ved pejsen er et tryk af et tværsnit, lavet af Thomas og Heidis søn, Hans Peter. Tip: Læg en kobberplade foran pejsen i stedet for en glasplade.


Heidi og Thomas har skrællet alt unødvendigt væk fra deres soveværelse for at skabe en oase af fred og ro. Sengetæppet og puder er fra Hay, mens lamperne er fra Luceplan.

Den mørke sofa fra Erik Jørgensen giver det lyse rum dybde og skaber dynamik. Sofabordet er skabt af Thomas' far, mens lamperne er fra Ingo Maurer. Reolen under fjernsynet er lave af Dinesen Douglas-planker.

Parret har indrettet et cool bibliotek med høje reoler, der næsten går op til loftet. Bordet er lavet af Dinesen Douglas-planker og bordbukke fra SUP-design. Lamperne er designet af Louise Campbell og produceret af Louis Poulsen.

LÆS OGSÅ: Se en lys villalejlighed i Hellerup

Pejs i køkkenet

Parret lagde også stor vægt på brugen af naturmaterialer og originale karakteristika, da de skulle renovere køkkenet. Jørgen Overby tegnede køkkenet, mens en snedker stod for selve udførelsen. I dag er køkkenet husets mest populære rum.

– Vi bruger helt klart den største del af vores tid i køkkenet, hvor vi er sammen hele familien. For nylig fik vi også bygget en pejs i køkkenet, og det gør det endnu mere hyggeligt at opholde sig her," fortæller Thomas.

Sådan får du mere træ i dit hjem

■ Måske har du allerede trægulve, og så er du godt på vej. Hvis ikke, så overvej, om trægulve kan være en løsning for dig. Ud over forskellige træsorter som ask, fyr, eg, valnød mv. kan du blandt andet vælge mellem matlak, lak, olieret og sæbebehandlet.

■ Beklæd en væg med træ. Det nemmeste ernaturligvis en plade i birkefinér, som du kan købe i dit nærmeste byggemarked. Det lyse birkefinér giver et fint og let nordisk look. Du kan også gå efter en mere rå OSB-plade.

■ Lav et bord af planker. Du kan blandt andetfinde bukke hos Ikea, Hay og Design by Us.

■ Brug træstubbe som sideborde i din stue.Overvej at få træstubbene udhulede, så de ikke er så tunge at flytte rundt på.

■ Gå efter accessories i træ. Det kan være småfigurer, billedrammer og fade.

SKAB SELV STILEN:




Skulpturer fra Boconcept, sort ask, h 8 x b 10 cm, 239 kr., eg, h 10 x b 12 cm, 349 kr

Lysestage i kobber, Lup Triangle fra Hay, 199 kr.

Bord, Linnmon/ Lerberg fra Ikea, 359 kr.

Træknage fra Bloomingville, 3 x 15 x h 30 cm, 249 kr.

Her bor:

Hvem: Heidi Dinesen, 50 år ogThomas Dinesen, 52 år, ejere af Dinesen, sammen med deres tre børn.

Hvad: Solbakkegaard på 200kvadratmeter er bygget i 1886, sydvest for Kolding.

Bænk i træ fra Bloomingville, 160 x 40 x h 40 cm, 3.199 kr.

LÆS OGSÅ: Sådan får du solstrejf ind i boligen