Sparetips til din elregning

Hvor meget koster det at oplade din mobil? Her er 10 spørgsmål og svar om din el

Hører du også til dem, som holder et vågent øje med din el-måler eller el-app for at undgå de helt store regninger? Du er ikke alene! Vi har stillet 10 spørgsmål om din hverdags-el til eksperten, så du er endnu bedre rustet til at spare på strømmen.

Mens el-priserne løber løbsk, prøver mange danskere i denne tid at holde deres forbrug nede i håb om en spiselig elregning. Men i forsøget på at vælge de billigste løsninger i hverdagen, kan der nemt opstå spørgsmål, for hvilken løsning er egentlig den mest besparende – både på energi og pengepung?

På redaktionen har vi samlet et udvalg af vores egne spørgsmål om el – og fået Matilde Grøn Bjørneboe fra Energistyrelsens rådgivning SparEnergi.dk til at svare.

Kan det betale sig at time min vaskemaskine til et tidspunkt, hvor el-prisen er lav? Den skal måske stå tændt i fem timer, inden den begynder at vaske, og vil standby-tiden så udslette besparelsen?

Standby-forbruget i vaskemaskinen er meget lille i forhold til forbruget ved vask. En gennemsnitlig vaskemaskine bruger måske omkring 0,78 kWh per gang, den bruges, mens standby-forbruget i 24 timer kan snige sig op på 0,05 kWh. Forbruget til standby i otte timer svarer kun til omkring 6 % af besparelsen ved at udskyde vasken otte timer til et tidspunkt, hvor prisen er bare to kroner lavere. Så det vil være en økonomisk god idé at bruge timerfunktionen.

Hvor meget koster det at oplade en bærbar eller mobil om natten, hvor man jo ikke får dem taget ud af stikket, når de er opladet? Vil det da være mere fornuftigt at gøre det i dagtimer (i et billigt tidsrum), hvor man kan tage dem ud af stikket, så snart de er opladet?

Først og fremmest må det siges, at der bruges relativt lidt energi i en oplader. Hvis du oplader en mobiltelefon dagligt, vil det koste under 30 kroner om året. Til sammenligning bruger du omkring 1.500 kroner om året, hvis vaskemaskinen kører dagligt. Der er altså andre steder, man får langt mere ud af at kigge på sine energivaner end ved opladning.

Der vil være et lille ekstra forbrug ved at lade apparatet sidde i opladeren, men det vil ikke være meget forskelligt fra forbruget i opladeren, når apparatet ikke er tilsluttet. At opladeren sidder i stikkontakten året rundt, vurderes at koste op mod 22 kroner om året.

Er det billigst at koge vand i elkedel, på komfur eller at have en Quooker stående, som giver kogende vand med det samme?

Det billigste vil som udgangspunkt altid være at bruge elkedlen. Her vil det koste omkring 200 kroner om året at koge vand tre gange dagligt, mens en Quooker koster over 1.000 kroner om året bare at have stående på ”standby” med de nuværende elpriser.

Blandt kogeplader er induktion den eneste, der kan komme i nærheden af elkedlen. En elkedel bruger cirka 58 Wh på at koge en liter vand, hvor induktion bruger 58-99 Wh. Klassiske massekogeplader og keramiske kogeplader bruger omkring 116 Wh, hvilket er dobbelt så meget som elkedlen.

Det sikre valg er derfor elkedlen, når der skal koges vand – også til brug i madlavning. Her er det godt at huske kun at koge det vand, man skal bruge samt at huske at afkalke jævnligt.

Hvornår kan det bedst betale sig at bruge strøm, når man har solceller i efteråret/vinteren? Om dagen i dagslys, hvor strømmen er dyrest, eller om natten, hvor strømmen er billigst, men solcellerne ikke genererer strøm?

Det kommer nok an på, hvilken form for afregning man har. Men hvis man har gratis strøm fra solceller, vil det jo være billigere end billig strøm om natten.

Hvad koster det at have ens internetmodem kørende hele dagen? Kan det ”give mening” økonomisk at slukke det?

Det koster 400-500 kroner om året at have internetforbindelse døgnet rundt. Hvis man slukker for modemmet om aftenen og tænder igen om eftermiddagen, når man kommer hjem, vil man kunne spare cirka 2/3 af forbruget (cirka 150 kroner). Man skal dog være opmærksom på, at man har wi-fi tændt, når man har behov for det, da det fx giver et højere forbrug at streame over mobildata.

Hvor meget kan man spare ved at fjerne opladere fra ens stik, når de ikke bruges? Bruger opladere overhovedet strøm, når de er koblet i stikket, men ikke koblet i en enhed?

Der kan godt være et lille forbrug i opladeren, også når den ikke lader. Kravene i dag betyder, at den maksimalt må trække 0,21 W, tidligere var kravet 0,5 W. Det betyder, at opladeren på et år kan bruge omkring 1,6-4 kWh eller op til 22 kroner ved, at man efterlader den i kontakten. Det er altså ikke her, man finder de store besparelser.

Hvad koster det at have udluftningen tændt på badeværelset i en halv time? I modsætning til hvis jeg fx har åben dør til badeværelset og åbent vindue, så der bliver gennemluftet på den måde.

Det er meget vigtigt, at man lufter ordentligt ud fra badeværelset, ellers kan det give problemer med fx skimmelsvamp. Man skal så vidt muligt undgå, at fugten fra badeværelset kommer ud i resten af huset.

Badeværelsesventilatorer har generelt et effektforbrug på 4-8 W – det vil sige, at hvis de er tændt på max i en halv time, så har de brugt 0,004 kW, hvilket er meget lidt. Det koster under tre øre per gang. Der er en del af de moderne ventilatorer, der kan styres i forhold til rummets fugtighed, og det vil være en fordel, fordi den kun lufter det ud, som du lige præcis har behov for.

Til sammenligning kan det koste omkring fem kroner, hvis hele badeværelset skal genopvarmes 10 grader efter en grundig udluftning. Det vil sige, at en ventilator styret efter fugtighed i de allerfleste tilfælde vil give det laveste energiforbrug i opvarmningssæsonen.

Uden for opvarmningssæsonen vil det dog være billigst at åbne vinduet, da der ikke er udgifter til genopvarmning.

Kan det betale sig at slukke for varmen derhjemme, mens man er på arbejde? Eller er det bedre at have en fast temperatur i hjemmet?

Man kan godt sænke temperaturen lidt, mens man er hjemmefra. Man skal dog ikke sænke mere end et par grader, da man så vil skulle bruge ekstra energi på at varme overflader op igen. Hvis man skal være hjemmefra i flere dage, kan det godt betale sig at sænke temperaturen, mens man er væk.

Man bør ikke sænke temperature til under 18 grader i rum, man bruger, da det kan give problemer med fugt og skimmel. Og husk at lufte ud, det er ekstra vigtigt, når man har lave temperaturer.

Bør man droppe julelysene i år? Og giver det mening at købe lyskæder med batterier?

Forbruget i LED-lyskæder varierer fra 1 W til 30 W. Det kan derfor være en god idé at finde en med et lavt forbrug, da det kan gøre en forskel. Hvis man fx har en 5 W LED-lyskæde tændt 24 timer i døgnet i tre måneder, vil det koste omkring 60 kroner. Hvis man har en lyskæde, der ikke er LED, bør man nok udskifte den til en med et lavere forbrug.

Selvom en enkelt lyskæde ikke har et stort forbrug, er vi i en tid med meget høje elpriser og risiko for knaphed på el. Det kan derfor give god mening at have færre lyskæder i år. Derudover anbefaler vi, at man har et tænd-/sluk-ur på, så lyskæderne ikke er tændt døgnet rundt. Det vil også være en god idé at følge med i elprisen, så man kan slukke, hvis prisen bliver høj. På den måde passer man både på sin privatøkonomi og elforsyningen.

Hvis man vælger batterier, skal man være opmærksom på, at mange batterier fungerer dårligere ved lave temperaturer, så det kan være et problem i forhold til udendørslyskæder.

Hvordan sparer man som rådgiver selv på strøm og energi i øjeblikket?

Man benytter spareråd fra SparEnergi.dk, naturligvis ;)

10 sparetips til dit el-forbrug i køkkenet

Brug mindre vand

Du kan koge kartofler, grøntsager og æg i langt mindre vand, end du måske tror. Faktisk behøver maden ikke at være dækket af vand. Ved kun at bruge lidt vand sparer du 30 % strøm.

Brug mikroovnen

Ved at brug mikroovnen i stedet for ovn til at opvarme eller tilberede små portioner mad, kan du spare op imod 70 % af elforbruget.

Brug din brødrister

Rist dit brød på din brødrister og ikke i ovnen. På den måde bruger du 90 % mindre strøm

Udnyt eftervarmen

Ovne, massekogeplader og keramiske kogeplader er varme et stykke tid efter, at de bliver slukket. Du kan med fordel slukke for kogepladen lidt før og udnytte eftervarmen til at tilberede din mad færdig.

Brug den rigtige størrelse gryde

Hvis du vælger en gryde, der er mindre end kogepladens blus, bruger du mere strøm end nødvendigt (gælder ikke induktion). Husk i øvrigt også at bruge et låg på din gryde, så sparer du op til 50 % på energiforbruget.

Skyl ikke af

Det er ikke nødvendigt at skylle din service af, før du sætter det i opvaskemaskinen. De fleste maskiner i dag kan sagtens rengøre fx en beskidt tallerken, hvis blot maden er skrabet af. Undlad at lukke lågen til din opvaskemaskine – så tørrer madresterne ikke ind.

Brug ECO-program

Det kan svare sig at bruge ECO-program på både din opvaskemaskine og din vaskemaskine, da ECO-programmet har et lavt energiforbrug. Du kan også vaske dit tøj ved lavere temperatur, fx 20-30 grader og på den måde spare på dit elforbrug.

Tø mad op i køleskabet

Den frosne mad holder på kulden i dit køleskab, og på den måde sparer dit køleskab strøm.

Brug en ”høkasse”

Madvarer som kartofler og ris kan koges færdig under dynen eller i en høkasse. Du skal blot sørge for at koge grydens indhold op, og derefter pakker du gryden ind i fx din dyne. Det tager ofte den samme tid, som hvis du koger maden færdig på kogepladen, men du sparer på energien – og så slipper du for at risengrøden brænder på.

Rens filteret i emhætten

Når snavs stopper filteret, skal emhætten kører på en højere trin for at opnå samme virkning, og det koster både strøm og støj. Du kan med fordel rense fedtfiltret cirka én gang om måneden.

Kilde: Sparenergi.dk