På en nedlagt gård ved Stevns Klint, The Farm, bor parret Carla Cammilla Hjort, 43, og Nicole Jonasson, 29. Her inviterer de til retreats og summer school med yoga, madlavning og kloge ord.
I det lyserøde vitrineskab ligger pudebetræk, dynebetræk og lagner på hylderne bag glas. Sengetøjet er lagt sammen, ikke strøget. Det siger ret meget om The Farm. Det nedlagte landbrug og den gamle stråtækte gård, der ligger ved Stevns Klint. Det er Carla Cammilla Hjort, der ejer stedet. Det har hun gjort i fire år. Selv om hun ikke helt kan forstå, at det er fire år siden, hun købte det.
Tiden går. Væggene er indrettet med kunst, og selv om der er et par kvindelige kunstnere imellem, blandt andre Emma Kohlmann, er det primært mænd, der præger væggene, Karl Monies, Mischa Pavlovski Andresen og Peter Larsen. Det må der gerne laves om på i fremtiden, mener Nicole Jonasson.
Hun er Carla Cammillas kæreste gennem to år og bor også på gården. Og så er hun feminist. Det er Carla Cammilla også. Selvfølgelig er hun det. Men hun er ikke helt så woke som kæresten. Hun er jo også lidt ældre end Nicole, hvis ikke jeg skulle have bemærket det? Carla Cammilla griner. Det gør hun ofte.
Og så vipper hendes coronahår ovenpå hovedet i takt med latteren. Hun er i joggingtøj, Nicole har lige smidt den store tweedjakke. Dresscoden er, åbenlyst, løst tøj. Stuen er malet grøn, og i køkkenet står Danmarks måske ældste komfur, et ordenligt skrummel, der er lige så gammelt som gården, som har 270 år på bagen. Kattene Mis og Kat dovner den på bænken. Den gamle grisestald er lavet om til residency.
Carla Cammilla og Nicole bruger mange engelske ord. Selv om de bor langt væk fra kaffebarer og dansegulv, er hele verden flyttet ind på The Farm. De holder onlinemøder på tværs af landegrænser og får besøg – fra Polen, USA og Sverige blandt andet. For The Farm er et sted for kreative sjæle.
Carla Cammilla er grundlægger af Social Service Club, en platform for læring og udvikling.
"Exploring, nurturing and celebrating the human potential," hedder det. Sammen med Nicole udvikler og faciliterer hun forskellige formater: artist residency, festivaler og retreats, og sidste sommer startede de en årlig sommerskole.
Her kan du komme i 10 dage og bo i tipi, lære om og diskutere emner som degrowth, dyrke yoga og meditere i yogarummet, der ligger separat i et højtliggende anneks, bygge en stol i værkstedet, lave og spise vegetarisk mad i udekøkkenet og drikke naturvin og høre livemusik i cirkusteltet om aftenen. I baghaven står en lille campingvogn, der hedder Bertha, og i en trætop med udsigt over markerne har Leon bygget et træhus så stort, at der er plads til en halvandenmandsseng.
Leon er intern, praktikant, på gården, har været her et år og studerer Food Nonfood på Design Academy Eindhoven. Han spurgte, om det var cool nok, at han byggede et træhus? Carla Cammilla og Nicole sagde: "Do it," det gør du bare, men havde ikke regnet med det imponerende bygningsværk, der nu er flyttet op i træet.
Grisenes gamle fodertrug fungerer glimrende som plantepiedestal.Træbordet er fundet på Lauritz.com, stolene er af Børge Mogensen og papirlampen af Isamu Noguchi lyser værket af Mischa Pavlovski Andresen op. Th. hænger værk af Anika Lori.
Grisenes gamle fodertrug fungerer glimrende som plantepiedestal.
Træbordet er fundet på Lauritz.com, stolene er af Børge Mogensen og papirlampen af Isamu Noguchi lyser værket af Mischa Pavlovski Andresen op. Th. hænger værk af Anika Lori.
Sådan er det på The Farm. Tingene er hele tiden i forandring, og der er hele tiden nye mennesker, der flytter ind. Flere end der flytter ud. For eksempel Stella. Stella er, som den eneste på gården, komfortabel i stramt tøj. Hun går gennem køkkenet med bestemte skridt i stram skjorte, flagrende nederdel og elegant makeup.
Annonse
Stella kommer fra Polen og har boet på gården siden sidste sommer. For et år siden sprang hun ud som transkønnet, et modigt spring i Polen, hvor LGBTQ-personer langt fra er accepteret. Stellas far har arbejdet for Carla Cammilla i mange år. Selvfølgelig kunne hun få et værelse på gården. Stellas far hedder Krzysztof, men de kalder ham bare Kris. Han er gårdens helt og altmuligmand.
"Der er ikke noget, den mand ikke kan finde ud af at lave," siger Carla Cammilla. Hun har dyb respekt for Kris, som er blevet en del af familien. Han er vågen før alle andre, tænder op i brændeovnen og sætter kaffe over, så der er varmt i huset, når resten vågner. Det er et stort arbejde at holde styr på en gård, særligt når visionerne er store og tempoet højt. Så Kris er uundværlig og har altid noget at lave. Næste projekt er et keramikstudie med udsigt over markerne. Lige nu sysler han ovre i værkstedet, ryger cerutter og hører eurotrance.
Ida har også et værelse på gården. De kalder det Idas værelse. Hun er Nicoles veninde, medstifter af det digitale læringsrum Softer og i øvrigt god til at lave mad. Så hun står for menuen, når der er indlogerende på The Farm, og hjælper med at drive arrangementer. Til sommer kommer et par fra Polen. Den ene er gartner, som skal hjælpe med at få styr på haven og anlægge blomster og buske nede ved søen, så også sommerfuglene kan flytte ind på gården.
Det lille værk tv. er af Peter Larsen og det store af Richard Colman. Den lyserøde sofa er fundet på Dba.dk.Karl Monies står bag vægdekorationen over kommoden, der er købt på auktion. Bænken er fra Ikea, lampen fundet i B&W Hallerne på Refshaleøen, og vasen i vindueskarmen er fra Willem van Hooff
Det lille værk tv. er af Peter Larsen og det store af Richard Colman. Den lyserøde sofa er fundet på Dba.dk.
Karl Monies står bag vægdekorationen over kommoden, der er købt på auktion. Bænken er fra Ikea, lampen fundet i B&W Hallerne på Refshaleøen, og vasen i vindueskarmen er fra Willem van Hooff
"Jeg sidder i min ultimative drøm," siger Carla Cammilla Hjort og slår ud med armene. Hun er lige ved at vælte en af de træfigurer, der står i vindueskarmen bag hende, og som en af gæsterne på gården har snittet og efterladt. Den har selskab af lysestager, keramik og dingenoter. Der er planter og buketter på hver en vandret overflade i vaser, der ikke aner, hvad det vil sige at blive afkalket, marokkanske tæpper på gulvene og altid kaffe på kanden.
Det har taget Carla Cammilla 15 år at få et sted langt ude på landet, der kan fungere som en hybrid mellem et hotel, et retreat, artist residency og privat bolig med udgang til græs, vind og sol og 10 minutter til havet.
"Okay, jeg ved jo ikke, hvem jeg er."
Sådan tænkte Carla Cammilla, da hun var færdig med gymnasiet i Gentofte. Hun havde egentlig altid troet, at hun skulle studere psykologi, for mennesker interesserer hende grænseløst. Men i gymnasiet var hun begyndt at læse filosofi og eksperimentere med LSD, og så begyndte alt at ændre sig.
"Og jeg tror ikke, at jeg finder ud af, hvem jeg er ved at gå på en videregående uddannelse," tænkte hun.
"Så jeg tog på jordomrejse for at finde mig selv."
Annonse
Fandt du dig selv?
"Ja."
Gjorde du virkelig?
"Ja! Jeg fandt ud af, hvad mit formål i livet er. Dét, der kan gøre livet meningsfuldt, så jeg har noget at stå op til hver dag. Jeg fandt ud af, hvad der kan give mig den følelse."
Carla Cammilla var bl.a. et år i Osho’s Ashram i Indien, hvor hun tog en uddannelse som kropsterapeut. Her gav hun slip på en masse psykiske blokader, historier og fortællinger. Alt det, der havde formet hendes liv indtil da, blev pludselig sat i et nyt lys og skulle udfordres. Carla Cammilla råbte og skreg, kom ud med vreden og sine dæmoner og lærte sig selv og sine nuancer at kende.
Har det formål fulgt dig lige siden?
"Det har det."
Okay. Vil du afsløre det?
"Ja. Haha. Det handler om, at jeg skal bruge min interesse og begejstring for mennesker, og at jeg skal skabe et rum, hvor andre og jeg selv kan udfolde mig, og hvor der er fokus på at skabe de optimale rammer for selvudvikling, personligt og professionelt."
Det er alligevel tidligt at finde sit kald som 21-årig... Kan alle bare sådan gå ud i verden og finde deres kald? Eller hvor finder man det?
Annonse
"Du skal ikke ud og finde dit kald. Du skal ind og finde dit kald. Vi har alle sammen muligheden for at afsøge, hvem vi er, og udfordre dem, vi er blevet gjort til. Du skal ikke undervurdere, hvor meget vi influeres af vores opdragelse, samfundets normer og strukturelle påvirkninger. Det er meget klassisk filosofi fra Østen. I starten ledte jeg herude," Carla Cammilla strækker armen frem for sig og ryster hånden lidt.
Hun læste filosofi, forsøgte sig med ayurveda, kinesisk medicin og buddhisme. Det kedede hende at være i kloster, det passede ikke hendes temperament. Det var først, da hun blev introduceret til Osho og hans filosofi, at brikkerne faldt på plads, og hun begyndte at søge indad.
Sengegavlen ligner påfulglefjer og er fundet på auktion. Sengetæppet er hjembragt fra Indien.Uanset hvilket vindue du kigger ud ad, er der grønt, træer og marker i det uendelige. Det giver ro til hovedet.
Sengegavlen ligner påfulglefjer og er fundet på auktion. Sengetæppet er hjembragt fra Indien.
Uanset hvilket vindue du kigger ud ad, er der grønt, træer og marker i det uendelige. Det giver ro til hovedet.
Please, do disturb
Lige siden sin jordomrejse har Carla Cammilla arbejdet med at skabe gunstige rammer for kunstnere og tænkere, der har brug for inspiration, ro og støtte. Hun startede sin entreprenante karriere med at stifte et kreativt kollektiv, der dengang også var webshop, ArtRebels i år 2007, som hun stadig ejer og driver, dog i en noget anden konstellation.
Siden kom Trailerpark til. Den københavnske festival, som Carla Cammilla stod i spidsen for i 10 år, og som inviterede kunst, musik, design, teknologi og deres opfindere op på scenen for et ikke bare dansk, men i stor stil også internationalt kulturhungrende publikum.
SPACE10 blev etableret i 2015, efter IKEAs globale CEO kontaktede Carla for at få hendes perspektiv på, hvordan en mere bæredygtig fremtid kunne se ud for en virksomhed som IKEA.
"Vi foreslog dem at arbejde med deres mission statement "creating a better everyday life for the many people" og undersøge, hvad de potentielt kunne lave i fremtiden, hvis ikke de udelukkende skulle være en møbelvirksomhed. Det er blevet til fem meget spændende år, og fem nye er på vej," siger Carla Cammilla.
Inden Carla Cammilla blev forretningskvinde, havde hun en broget baggrund. Fra ilddanser og kropsterapeut til dj og producer.
Det gamle bord er købt hos Det Mondæne Skur, og lampen er fundet i en genbrugsbutik på Nørrebro.
Det gamle bord er købt hos Det Mondæne Skur, og lampen er fundet i en genbrugsbutik på Nørrebro.
"Jeg er meget pro, at ting er i en naturlig udvikling, og at du har en plan, indtil du får en ny. Det kan være frustrerende for strukturerede at arbejde sammen med én som mig."
Men Carla Cammilla er et godt eksempel på, at excelark ikke nødvendigvis er vejen frem, hvis du vil udrette noget, stable ting på benene, få indflydelse og tjene penge.
"På et samfundsmæssigt plan har vi bildt hinanden ind, at vejen til succes er den maskuline, meget strukturerede vej. Både Nicole og jeg arbejder ekstremt flydende. Jeg er et godt bevis på, at det ikke nødvendigvis er noget rod at arbejde på den måde. Du kan godt have en krøllet hjerne, så længe du ved, hvad du vil. Det afgørende er, at du er afklaret med, hvad du ønsker at sætte i verden, og hvad intentionen bag dine visioner er. Så bliver det mindre afgørende, hvordan du kommer derhen."
I dag har Carla Cammilla to store faste kunder, som hun hjælper med at udvikle i en bæredygtig og klimavenlig retning. Hun hyrer mennesker fra sit netværk over hele kloden til at få indspark fra deres kloge hoveder. Desuden er hun mentor for unge iværksættere.
Hun guider dem, åbner muligheder og hjælper dem med at prissætte deres værd. Ligesom hun er en inspiration for sin kæreste Nicole. Og Nicole er en inspiration for hende. De to mødtes på dansegulvet til et bryllup i Sverige.
Så kan det godt være, at havudsigt lokker og er de riges privilegium. Men se nu bare, hvordan marker kan bølge sig og synet stilles ind på uendeligt.
Så kan det godt være, at havudsigt lokker og er de riges privilegium. Men se nu bare, hvordan marker kan bølge sig og synet stilles ind på uendeligt.
"Ej, okay, hun er cute, hende der," tænkte Carla Cammilla.
"Jeg har sjældent set én være lige så glad for at danse," Carla Cammilla nikker mod Nicole, der sidder ovre på den anden side af bordet.
"Det skulle da lige være din mor," griner Nicole, så kinderne blusser.
Carla Cammilla og Nicole talte slet ikke sammen, dansede bare hele natten. Næste morgen åbnede de munden, og Nicole viste Carla Cammilla på telefonen, hvad hun havde gang i som grafisk designer. Carla kunne lide, hvad hun så. Progressivt og godt design, og så var det lidt heldigt, at hun stod og manglede én, som kunne redigere Social Service Clubs identitet. Hun indrømmer, at der måske også var en bagtanke med det. Hun smiler til Nicole.
"Du var ikke helt fin i kanterne! Den var ikke gået i dag, skat!"
To forelskede sjæle på en romantisk gård. Med en helvedes masse andre mennesker, der vader ud og ind ad dørene hele tiden.
Bliver de aldrig trætte af alle de her mennesker? Vil de ikke bare gerne være alene? Bare en gang imellem?
"Nej! Vi elsker at være omkring mennesker, og vi synes begge, at det er meningsfuldt. Vi har et dejligt stort soveværelse, og når vi lukker døren, respekterer folk, at vi ønsker tid for os selv. Vi behøver ikke mere privatliv. Når vi har været sammen med folk en hel måned, glæder vi os til, at vi skal til Sverige. Så er det bare os to oppe i skoven, hvor vi kommer helt tæt på hinanden. Så er vi klar til mennesker igen. Alle folk, der kommer her, er så søde. Jeg ved ikke, hvordan det lader sig gøre. Men alle er virkelig søde!"
Lamper og stol er fundet på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Værket er af Emma KohlmannGul og grønne skove.
Lamper og stol er fundet på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Værket er af Emma Kohlmann
Gul og grønne skove.
Hvem? Hvor? Hvordan?
Carla Cammilla og Nicole har været sammen i to år. Parret har også en lille lejlighed på Bryggen i København og et sted i Sveriges skove lige ved siden af restauranten og gården Stedsans in the Woods.
Carla Cammilla Hjort, 43, er grundlægger af kunstnerkollektivet ArtRebels, der i dag også fungerer som idé- og udviklingsbureau, Trailerpark Festival, der løb fra årene 2007-2017, SPACE10, innovationslab dedikeret til IKEA. Og senest Social Service Club, der er en platform for udvikling og læring af unge kreative og afholder residencies og retreats på The Farm. Se mere på @socialservice.club, og sign op til nyhedsbrevet, hvis du er interesseret i summer school og sommerens events.
Nicole Jonassen, 29, er stifter af fællesskabet Softer, der er et digitalt læringsrum for kvinder (og andre køn også!), som drømmer om at få en blød indgang til den hårde tech-verden. Se mere på @softer.insta