Bolig: Tre små lejligheder blev til en stor
Mukkert og brækjern har været i gang i flere omgange hjemme i Hjørdis og Thomas’ københavnerlejlighed på Nørrebro, hvor 50 kvadratmeter har knopskudt til 150. Vægge, lofter og gulve er blevet brækket ned – og frem af støvet er opstået en dejlig rummelig lejlighed med helt unikke rum. Næste gang står badeværelse for tur.
– I de første tre år boede vi fint på de få kvadratmeter, men så en dag kom nabolejligheden til salg, og vi slog til. Jeg var begyndt på Kunstakademiets Arkitektskole, og som studiet skred frem, fik jeg flere og flere ideer til, hvordan jeg selv godt kunne tænke mig at bo. Straks købet var gået i orden, hoppede jeg i kedeldragten og bankede væggen mellem de to lejligheder ned”, fortæller Hjørdis, som står for alt det praktiske derhjemme.
– Thomas vil sådan set gerne bygge med, men han tager så langt tilløb, at jeg for længst er blevet færdig, når han endelig griber hammeren. Men når han laver noget, bliver det også perfekt, forklarer Hjørdis med et stort smil.
Stuen er indrettet med en arvet Børge Mogensen tremmesofa samt Acapulca-stolen og et sofabord fra OK Design. På væggen hænger en gammel fransk Jieldé lampe købt på franske ebay og diverse små kunstværker. Hånden er tegnet af Viggo, den neonfarvede plakat er købt på et julemarked på designskolen, og hanen er en Hurtigkarl madopskrift.
Fra to til tre lejligheder
I den nye del af lejligheden blev det oprindelige køkken og badeværelse slået sammen til et større badeværelse (som vi dog ikke fik lov at fotografere – da det var temmelig kaotisk, red), og så blev der indrettet en stor hjørnestue og et soveværelse. I den gamle lejlighed blev bad, køkken og et lille værelse lagt sammen til et stort køkkenalrum. Selv at bygge en køkkenø i gasbeton og efterfølgende beklæde den med fliser var ikke nogen uoverkommelig opgave for Hjørdis. Hun gik bare i Silvan og købte gasbeton, mørtel og fliser, og så gik hun i gang. At der er skævheder hist og her, og at afstanden mellem fliserne varierer en smule, er bare charmerende.
Rundt om rør- og udluftningsskakten har Hjørdis bygget en køkken-kogeø. Modulet er opbygget i gasbeton og beklædt med fliser og har lidt skævheder hist og her.
Bagerst i køkkenet er der indrettet spisekrog, hvor en indbygget bænk sørger for rigeligt med siddepladser til børnenes kammerater. Lampen , som man ved første øjekast tror er en gammeldags vandkedel, er sjov som pendel i køkkenet.
Seks år senere kom så det store projekt. Nu blev lejligheden nedenunder sat til salg. God timing, for Hjørdis og Thomas gik med planer om at flytte til noget større, i mellemtiden havde de nemlig fået et barn og endnu et var på vej.
– Vi kastede os ud i endnu en sammenlægning – denne gang vertikalt. Men her kunne jeg altså ikke bare gå i gang med min hammer. En vertikal sammenlægning af to lejligheder kræver en del omtanke – blandt andet skal der etableres en indvendig trappe, og man skal bryde etageadskillelsen. Husets bærende konstruktion kommer i betragtning.
LÆS OGSÅ: Enkelt og funktionelt på Christianshavn
Etageadskillelsen er brudt i størstedelen af stuerne mod gaden - for at udnytte højden og skabe ét, meget særligt, smalt og højt rum. Gevinsten er et smukt lysindfald og et kig til de rustikke bjælker.
På reposen har Hjørdis indrettet sin hjemmearbejdsplads. På skrivebordet til venstre ses den model, hun byggede af lejligheden, inden den vertikale sammenlægning af lejlighederne blev påbegyndt.
For enden af gangen, der forbinder de to lejligheder på tredje sal, har Hjørdis opsat en tavle med sjove ting. Hun elsker loppemarkeder og benytter enhver lejligheden til at gøre et fund.
På gulvet ligger et cirkelrundt HAY-tæppe.
Byggede en model
Hjørdis brugte timer ved tegnebordet. Hun drømte om at skabe et utraditionelt rum med ekstra højt til loftet i det gamle soveværelse. Da de store linjer var på plads, gik hun i gang med at lave en model af den kommende lejlighed.
– Mest for min egen skyld, for at se om mine ideer holdt vand, men også for at visualisere projektet overfor Thomas, fortæller hun. Med model, tegninger og diverse ingeniørberegninger gik Hjørdis til kommunen for at indhente de nødvendige tilladelser, og da alt var godkendt, gik hun selv i gang med at fjerne de gamle gulvbrædder og etageadskillelsen i den forreste halvdel af stuen (mod vejen, red) – indtil kun de bærende bjælker stod tilbage, og lyset væltede ind i det over seks meter højloftede rum.
På det lille repos øverst har Hjørdis indrettet sig med sit tegnebord og sine tegneredskaber, da hun i perioder arbejder en del hjemmefra. Og i den nye del af lejligheden på 2. sal har familien nu fået plads til soveværelser og garderobe.
– Næste projekt skal være en istandsættelse af badeværelset, jeg er allerede gået i tænkeboks, siger den energiske og idérige arkitekt.
LÆS OGSÅ: Fra tørreloft til toplækker taglejlighed