weizcopenhagen Ulla hvid hansen

Ulla var meget fortvivlet omkring sin fremtid, men så gav et tv-program hende god idé

Ulla Hvid-Hansen, der står bag WeizCopenhagen, designede oprindeligt kjoler, som hun solgte og stadig sælger i sin lille butik. Men under corona så hun strikkelyset, og i dag går hun ingen steder uden sit strikketøj. Hun slapper især af med at strikke små punge.

Hvilken baggrund har du?

Jeg er uddannet beklædningsdesigner, og jeg åbnede Weiz Copenhagen på Nørrebro i december 2000. Her har jeg gennem årene designet og solgt fortrinsvist kjoler med stort fokus på sammensætningen af farver og forskellige materialer.

Jeg tog tilløb og udgav mit første strikkekit for lidt over to år siden, for det giver så god mening for mig at trække hele mit brand i en mere bæredygtig og slowfashion retning.

Desuden går jeg meget op i, at mine strikkedesigns passer til mine kjoler, så det hele bliver et stort univers.

Hvornår begyndte du at strikke?

Jeg lærte at strikke som barn af min mormor, men det sagde mig aldrig rigtig noget. Gennem mine teenageår var jeg mere optaget af at sy og designe og sådan var det lige indtil den første coronanedlukning.

Jeg sad derhjemme, rastløs og stresset over min virksomheds fremtid, og så et program i fjernsynet om strik. Her slog lynet ned i mig, og efterfølgende kunne jeg ikke tænke på andet end at strikke.

Næste morgen kørte jeg forbi et supermarked på vej til arbejde, købte noget garn og gik i gang med at strikke et halstørklæde. Det blev hurtigt til ti tørklæder, som jeg solgte i min butik på Nørrebro.

Herefter gik jeg videre til at strikke en cardigan og et par andre projekter, og så skete der jo det, der altid sker: Designerhjernen kunne selvfølgelig ikke holde fri, og en dag sagde jeg til min mand, at jeg ville gå i gang med at lave min egen strikkeopskrift, for når jeg kunne designe, konstruere og sy en kjole, så kunne jeg naturligvis også lave en strikkeopskrift.

”Selvfølgelig vil du det”, svarede han, og så kastede jeg mig ud i det.

Skærmbillede 2024-01-08.jpg
Ulla HvidHansen laver mange strikkekits – også med garnrester, som kan blive til en fin scrunchie.

Hvad giver det dig at strikke?

Ro og skaberglæde. Jeg har stort set altid mit strikketøj med mig og elsker bare at lade mine hænder arbejde, mens tankerne flyder.

Desuden er det en ny måde at udfolde min kreativitet på.

Hvad lægger du vægt på i dit design?

Uanset om jeg designer en kjole eller noget strik, så er pasform og kvalitet supervigtigt.

Jeg går meget op i, at vi skal købe mindre, men mere af det, vi virkelig gerne vil eje, så vi kun ejer ting i virkelig god kvalitet, som vi bruger og passer på år efter år.

Jeg har fra starten valgt kun at sælge mine strikkedesigns som strikkekits og importer mit eget garn fra Italien. For uanset om jeg skal lave en kjole eller en strik, så ser jeg det færdige resultat for mig fra starten, og her er både materialer og farver super vigtige i min kreative proces.

Hos Weiz Copenhagen kan stofrester fra kjoledesign blive til et flot net.

Hvor finder du inspiration til dine modeller?

Alle vegne, men specielt i kunst og kultur. Det er gerne noget med farver og strukturer, der sætter noget i gang.

Og så får jeg også mange nye ideer, når jeg sidder i min egen verden med mit strikketøj.

Hvad er din bedste, sjoveste eller mest anderledes strikkeoplevelse?

Jeg tager ikke noget sted hen uden mit strikketøj, og eftersom min største frygt er at løbe tør for garn, slæber jeg en mindre garnbutik med på ferie.

Sidste sommer sad jeg ved poolen på et vinslot på Sicilien og sippede kølig hvidvin, mens jeg ivrigt strikkede intarsia – også kaldet gobelinstrik – med adskillige garnnøgler. Til stor undren for de andre gæster.