Strikkede brystproteser fra Hendes Verden

Strikkede brystproteser

Her får du opskriften på de strikkede proteser, hvis du vil 'strikke med' og gøre en forskel.

Her får du Toves opskrift på de strikkede proteser:

Der strikkes med blødt akryl garn, hvilken som helst farve i baby, sports og eller sweater vægt. Ca. 6 masker pr. 2.5 cm med strømpepinde nr.4 og 5, eller 3.75 mm og 4mm. De fleste foretrækker ikke at have brystvorte.

Begyndende med 3 pinde ret, giver en lille brystvorte, så hvis du ikke vil have den, skal du bare strikke de første 3 masker én gang og så fortsætte med udtagningerne. Adjuster pinde størrelsen til garnet og brug en størrelse mindre end anbefalet for garntypen.

De færdige størrelser forneden er kun vejledende, da selve størrelsen kommer an på garntypen. Yderligere materialer skal bruges en stoppenål med stort øje og ikke spids samt fyld af spundet 100% polyester.

Med de mindre pinde slå op 3 masker og en tråd ende på ca. 10 cm.

  1. pind: strik ret  = ingen brystvorte.

  2. pind: strik ret og tag us i hver maske. Nu har du 6 masker på pinden.

  3. Pind: strik ret og tag ud i hver anden maske. Så har du 9 masker på pinden.

Nu begynder du at bruge strømpepindene: *1R, tag ud i den næste maske, 1 R.* Skub disse 4 masker til midten af pinden. Med den næste (tomme) pind gentag fra * til *, og igen med den 3. pind. Nu har du 3 pinde med hver 4 masker. Hold dem som et U foran dig med garnet på pinden i højre hånd.

Pas på ikke at dreje arbejdet. Med den tomme pind strikker du nu maskerne RET fra pinden i venstre hånd, d.v.s. I denne omgang kun 2 masker, hvorefter du tager ud i den 3. (næstsidste) maske og så strik 1R. Gentag på de næste to pinde. Der strikkes RET hele vejen rundt. Når du skifter fra den ene pind til den næste, så stram garnet lidt ekstra, så der ikke bliver løse masker.

TIP

Efter de første ca. 10 omgange kan du trække ”opslagshalen” indeni og så bringe den ud til at markere begyndelsen af omgangene. Du behøver ikke at tælle hele tiden, kun når du nærmer dig den ønskede størrelse.

-  Jeg husker ikke, hvordan brystholder størrelser betegnes på dansk, så her er amerikanske størrelser:                     

  • A cup: 15-17 masker på hver pinde. Total 45-51 - Få forespørgsler efter denne størrelse
  • B cup:  18-20 masker på hver pind. Total 54-60 - Heller ikke mange i denne størrelse
  • C cup: 21-25 masker på hver pinde. Total 63-75 - Denne størrelse bruger mange
  • D cup: 26-30 masker på hver pinde. Total 78-90 - Mest ønskede størrelse
  • DD cup: 33-36 masker på hver pind. Total 99-108

Når du har det ønskede antal masker, strik så én omgang RET uden udtagning. Næste omgang strikkes VRANG uden udtagning – dette giver en ”fold”, hvor protesen bøjes om.

Nu skifter du til de større pinde og strikker én omgang VRANG, men strikker 2 V sammen i begyndelsen og slutningen af hver pind. Dette gør protesen lidt mindre trekantet og de større pinde kompenserer for færre omgange på bagsiden af protesen.

Herefter strikker du alle omgange RET og strikker 2R sammen i slutningen af hver pind til der er 5 masker tilbage på hver pind. Klip garnet ca. 25cm fra den sidste maske.

Nu kan du enten trække garnet gennem alle maskerne med stoppenålen, eller som jeg gør, strik maskerne af én ad gangen og træk garnet igennem, indtil de alle er af pindene.

Med stoppenålen lukker du nu det lille hul i begyndelsen af protesen og trækker garn enden indeni. Det giver antydningen af en lille vorte, men stikker ikke frem.

Så fylder du protesen med 100% fiberfill polyester gennem hullet bagpå, (fyld den ikke for meget; den skal være blød og eftergivende og føles som et rigtigt bryst), træk garnet til, så hullet lukkes. Med nålen trækker du så garnet op gennem protesen og ud i ”vorten”, hvor du fæstner den med et par sting, således at bagsiden er en smule hul.

Disse proteser kan bruges i badedragter, regulær brystholder eller speciel brystholder med ”lomme”. Det anbefales at bruge en lille sikkerhedsnål til fæstning om nødvendigt.  

Hilsen fra Tove:

Tove brystproteser

Til slut ønsker jeg alle, der bruger dette mønster, al den glæde og tilfredsstillelse, som jeg har haft, når jeg ser tårer af glæde og lykke på modtagernes ansigt.

De ønsker alle at betale for dem, men det må de absolut ikke. Det er vor gave til dem! I stedet må de give oplysningerne videre til andre og evt. skrive et vidnesbyrd, (gerne anonymt) som strikkedamerne kan vise andre, der søger efter mere komfortable proteser.

Vi begyndte med et mønster, der var strikket i to dele og så syet sammen til sidst. Over flere måneder har jeg redigeret mønstret for at gøre det mere forståeligt, så jeg håber, det virker.

Dette er ikke et professionelt skrevet mønster, men det er det bedste jeg kan præstere på dansk efter over 55 år her i USA.