billig aftensmad med tun

Mad til to for under 30 kroner: Få opskrifterne her

Det bliver dyrere og dyrere at handle ind og få fyldt køleskabet med madvarer, derfor kan det være en rigtig god ide at kigge nærmere på sine indkøb og sørge for at få brugt alle sine madvarer op, inden man køber nyt. Det har forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad haft fokus på i mange år, og nu lancerer de en række nye opskrifter, som du kan brugt både til undgå madspild og til at spare penge på dit madbudget.

Det er bevægelsens mangeårige ambassadør, kogebogsforfatter og sundhedsekspert Yvonne Luff Gottfredsen, der står bag de nye opskrifter, og du kender hende måske allerede som kvinden bag den meget populære blomkålssuppe, som du kan lave for kun 16,50 kr.

Og her får du 2 andre lækre opskrifter fra Yvonne Luff Gottfredsen og Stop Spild Af Mad bevægelsen, så du kan sætte lækker og billig aftensmad på bordet, allerede i aften.

2 gode bud på billig aftensmad til 2 personer:

  • Frittata til to personer for 25,75 kr.
  • Tuncreme på ovnbagt spidskål og blomkål til 2 personer for 30 kr.

Frittata til to personer for 25,75 kr.

  • Ingredienser:
  • 150 g kartofler, 1,25 kr.
  • 250 g broccoli (eller blomkål) 6,00 kr.
  • ½ porre, 2,5 kr.
  • ½ rød peberfrugt, 3,25 kr.
  • 1 spsk. hakket persille, 2 kr.
  • 5 æg, 8,50 kr.
  • 1 dl mælk, 1 kr.
  • Salt og peber og dine yndlingskrydderier
  • 2 skiver ristet rugbrød/fuldkornstoastbrød, 1,25 kr.
billig-aftensmad-fritatta.jpg
  1. Sådan gør du: Skræl kartoflerne og kog dem møre i cirka 20 min. Lad dem køle lidt af inden du skærer dem i mindre tern.
  2. Skær broccolien op i små buketter. Rens porren og skær den i tynde skiver. Skær peberfrugt i mindre tern og hak persillen.
  3. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  4. Svits broccoli, porre og peberfrugt på en middelvarm pande i 4-5 minutter, og fordel det i et ildfastfad sammen med kartofler.
  5. Pisk æg, mælk og hakket persille sammen i en skål og tilsæt salt og peber og evt. andre krydderier. Fordel æggemassen hen over grøntsager og kartofler.
  6. Sæt fadet i ovnen i ca. 25 minutter til frittataen er færdigbagt.
  7. Servér med ristet rugbrød.

Undgå madspild:

  • Broccolistokken kan også spises. Skræl det yderste af stokken væk og skær den i mindre tern. Tilsæt stokkens tern i en frittata eller frys dem ned. De kan for eksempel tilsætte i smoothie, en gryderet, suppe eller grøntsags sauce.
  • Frittata er en nem måde at få de sidste grøntsagsrester spist.
  • Kød og fisk kan også nemt tilsættes eller pyntes som tilbehør på toppen af æggekagen.

Tuncreme på ovnbagt spidskål og blomkål til 2 personer for 30 kr.

  • Ingredienser:
  • 300 gram spidskål (den røde eller grønne), 3 kr.
  • 300 gram blomkål, 4,00 kr.
  • 1 spsk. hakket persille, 2 kr.
  • 1 dåse tun i vand, 10 kr.
  • 2 spsk. olivenolie, 1 kr.
  • ½ økologisk lime + revet skal, 1,50 kr.
  • ½ rødløg, 0,75 kr.
  • 2 tsk. kapers, 1,75 kr.
  • 200 g skyr naturel, 4 kr.
  • Salt og peber
  • 3 skiver ristet rugbrød, 2 kr.
billig-aftensmad-tuncreme-paa-bagt-spidskaal-og-blomkaal.jpg
  1. Sådan gør du: Hæld vandet fra tun på dåse og bland tunen sammen med kapers, løg, skyr og limesaft – blend ingredienserne til en jævn blød tuncreme. Smag til med salt og peber. Tilsæt evt. lidt vand, hvis cremen er for fast.
  2. Skær spidskålen over på langs og skær den i passende størrelse både. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl spidskålen med lidt olie og drys med dine yndlingskrydderier. Bages i ovnen i cirka 20 minutter ved 180 grader. Spidskålen skal stadig have bid i bladene.
  3. Skær blomkålen i små buketter. Kom dem i en pose og tilsæt lidt olivenolie, så olien fordeler sig på buketterne. Fordel blomkålsbuketterne på bagepladen sammen med spidskålen og krydr med salt og peber. Blomkålsbuketterne bages i ovnen i ca. 10-15 minutter ved 180 grader til de lige har fået en svag brunlig ristet glød af ovnbagt blomkål.
  4. Anret på 2 tallerkner: Læg den ovnbagte spidskål nederst – pynt evt. med en salatbund på tallerkenen inden du anretter spidskålen.
  5. Hæld tuncreme over spidskålen og fordel de bagte blomkålsbuketter ovenpå tuncremen.
  6. Pynt med revet limeskal, persille og rødløg. Servér med ristet brød.

Om Stop Spild Af Mad

 Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i snart 14 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier.

Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mad!s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild.

Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul har skrevet adskillige nationale og internationale bøger, publikationer og kronikker om madspild og er bl.a. bestyrelsesmedlem i Regeringens Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN!s globale SAVE FOOD initiativ.

I 2020 blev Selina Juul kåret til Årets Europæer 2020 (Reader's Digest European of the Year 2020) af et af verdens største magasiner Reader's Digest. Se mere på www.stopspildafmad.org