3 glemte kager: Æggeblommekage, makrontærte & brosten
Vi har kigget i mors håndskrevne kogebog, og fundet opskrifterne på 3 af barndommens yndlingskager, som næsten var helt glemt.
Læs med her og få de skønne opskrifter på:
- Æggeblommekage
- Brosten
- Makrontærte med tvebakker
Hendes Verdens madskribent Bente Nissen Lundsgaard er opvokset på en gård i en lille vestjysk landsby, hvor der altid var kage på bordet til både eftermiddagskaffen og aftenkaffen.
Bente fortæller: Opskriften på brosten fik min mor, da hun var på efterskole i 1953. Makronkagen fik hun opskriften på i 1957, da hun var ung pige i huset. Den bagte hun jævnligt gennem hele min barndom. Altid to ad gangen, for der var karle på gården og ofte gæster, så de var hurtigt spist.
Æggeblommekagen har hun fået opskriften på af min bagekyndige mormor. Min mor tilføjede smørcreme og mandelkrokant, da det var noget man ind i mellem gjorde ved sandkager på den tid. Da min mor serverede denne version af kagen for min mormor, synes hun godt nok, det var noget værre fråseri med al den creme og dyre mandler.
Her får du alle tre opskrifter på de skønne gamle kager, som i den grad fortjener et gensyn
En god gammel klassiker: Æggeblommekage med smørcreme og mandelkrokant
Ca. 15 skiver
200 g smør
6 æggeblommer
200 g sukker
2 tsk. revet skal af en usprøjtet citron
1½ dl mælk
240 g hvedemel
¾ tsk. bagepulver
Mandelkrokant:
½ dl sukker
50 g hakkede mandler
Smørcreme:
100 g blødt smør
300 g flormelis
3 spsk. vand
Pynt: Her har vi pyntet kagen med spiselige blomster, men det kan sagtens udelades
- Smelt smørret i en gryde, og køl det lidt af. Rør æggeblommerne med sukkeret, til det er cremet, og rør det smeltede smør i. Rør citronskal, mælk og hvedemel blandet med bagepulver i. Kom dejen i en smurt brødform.
- Bag kagen på nederste ovnribbe ca. 1 time ved 175 gr. Stik et spyd i kagen, er der rå dej på, skal den bage lidt længere. Afkøl kagen på en bagerist.
- Smelt sukkeret til mandelkrokanten i en tykbundet gryde, til det er gyldent. Kom de hakkede mandler i. Hæld massen ud på bagepapir på en bageplade. Lad det stivne. Hak krokanten med en stor kniv på et skærebræt. 4. Pisk alle ingredienserne til smørcremen sammen til en luftig masse. Smør smørcremen over den afkølede kage. Drys med hakket mandelkrokant. Pynt evt. med spiselige blomster.
- Tip Flæk evt. kagen, og læg et lag smørcreme i mellem
Brosten: Opskrift på de supernemme småkager
Brosten 30-40 stk.
250 g hvedemel
180 g blødt smør
125 g flormelis
¼ tsk. bagepulver
Desuden:
1 æggehvide
125 g flormelis
30 g hakkede hasselnødder eller mandler
- Kom alle ingredienserne til dejen i en skål, og rør det til en ensartet dej. Lad dejen hvile i køleskab 30 min. tildækket.
- Udrul dejen på et meldrysset bord, og skær i ruder med en kniv eller f.eks.med et bølget kageudskærerhjul.
- Rør æggehvide og flormelis sammen, og smør det på kagerne. Drys med hakkede nødder.
- Fordel kagerne på bagepapir på en bageplade. Bag kagerne ved 175 gr. ca. 12 min., til de er letgyldne.
Makrontærte med tvebakker
6-8 personer
Mørdej:
200 g smør
350 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
200 g sukker
3 æggeblommer
Fyld:
3 æggehvider
300 g sukker
12 knuste tvebakker (brug evt. foodprocessoren)
1½ spsk. mandelessens
Pynt: evt. lidt sigtet flormelis
- Smuldr smørret i hvedemel, bagepulver og sukker. Saml dejen med æggeblommer. Lad dejen hvile tildækket 30 min. i køleskab.
- Pisk æggehviderne til marengs med sukkeret. Vend de knuste tvebakker i sammen med mandelessens.
- Udrul ⅔ af dejen. Smør en tærteform ca. 24 cm i diameter med smør. Læg dejen i formen. Kom makronfyldet i tærten. Udrul resten af dejen.
- Lav et gitterværk af strimler af dejen, og læg det over tærten.
- Bag tærten ved 175 gr. i ca. 50 min. Pynt evt. kagen med lidt sigtet flormelis.
- Tip: Tærten smager godt med en klat kold cremefraiche eller flødeskum til.