3 gode grunde: Derfor skal du starte din dag med pandekager
Findes der noget bedre end en stor stak nylavede pandekager, der både dufter og smager himmelsk? Ikke rigtigt, vel? Men for mange af os er pandekager lig med noget syndigt og ikke umiddelbart noget, der hænger sammen med en sund livsstil. Derfor er vi super glade for kvinderne bag Frk. Skrump, Alice Apel Hartvig & Majbritt Louring Engells nye bog om netop pandekager.
For du kan faktisk godt spise dig mæt i pandekager og vafler med god samvittighed. I den nye bog SPIS MIG finder du nemlig opskrifter på mættende, lækre og søde pandekager og vafler til både morgen, middag og aften – og når du er på kur.
I opskrifterne er der lagt vægt på fibre, langsomme optagelige kornsorter, et minimum brug af sukker, samt hjemmelavet sirup og kompot. Og pandekagerne og vaflerne er endda blodsukkerstabiliserende og mættende. Vi har spurgt en af kvinderne bag bogen, Majbritt Louring Engell, som har en Master i Fitness og Træning og PB. i ernæring og sundhed, om, hvorfor det er en god ide at starte dagen med en pandekage.
- Det korte svar er, fordi det smager dejligt, og følelsen af en nybagt pandekage er skøn. Mange – og især kvinder på kur, fornægter sig denne gode følelse, for sundhed skal handle om grønt, ingen dressing og alt det man IKKE må, og starter man sin dag med en pandekage, får man automatisk en følelse af at synde. Men en pandekage behøver ikke være syndig, for den stimulerer dine sanser på en ganske særlig måde. Smagen af den bløde lette og søde pandekage sammen med syrlig skyr og bær, hakkede nødder og frisk frugt samt revet citronskal tilfredsstiller alle dine sanser og ikke mindst dine smagsløg. På den måde giver måltidet dig en helhedsoplevelse.
Er det ikke usundt at spise pandekager om morgenen?
- De opskrifter på pandekager, som vi har med i bogen, varierer mellem de mættende og de søde pandekager. De søde pandekager er sukkerreducerede eller helt uden sukker, og det tilbehør, vi anbefaler til, er også sundt. Så nej – faktisk ikke. Det handler også meget om, hvilken slags mel, du bruger i dine pandekager. I bogen anbefaler vi mel af fiberholdige kornsorter, som gør, at pandekagerne mætter godt. Hvis du supplerer med noget proteinholdigt ved siden af, fx skyr, omelet, æg eller ost, varer mætheden endnu længere.
Sender man et forkert signal til sine børn ved at servere 'dessert' om morgenen?
- Man skal lære sine børn, at variationer er godt, og at alt kan spises med måde. Man vælger også, hvad man vil servere sammen med pandekagerne, og hvordan man vil servere dem. Hvis pandekagerne kommer på morgenbordet sammen med yoghurt/skyr, lidt frisk frugt eller nødder er det jo rigtigt fint. Her gælder det som med alle andre måltider om at se på helheden.
Majbritts yndlings-morgenpandekager:
- Den bedste kickstart til din morgen: Brunchpandekager.
- Min yndlings-morgenpandekage: Overnight pandekager.