Lækre opskrifter med græskar

4 lækre opskrifter med græskar

Græskar kan bruges til andet end uhyggelige græskarlygter. De kan nemlig forvandles til lækre retter – lige fra chips og risotto til pizza og kage. Her får du 4 skønne opskrifter med græskar.

4 opskrifter med græskar: 

græskarchips.jpg

Græskarchips

Ca. 40 stk.

Arbejdstid: 15 min.

Bagetid: ca. 15 min.

Ingredienser

Chips:

Toppen af en butternutsquash (den del uden hul og kerner i midten)

2 spsk. olivenolie (eller græskarolie)

1 tsk. fint salt

Dip:

2 dl cremefraiche

1 fed hvidløg

salt og peber

Sådan gør du:

  1. Skær stilken væk, og flæk græskarret på midten. Skær det i meget tynde skiver (stadig med skræl), så du får halvmåneformede chips.
  2. Kom skiverne i en plasticpose med olie og salt. Ryst posen, til olien er fordelt på alle græskarstykkerne.
  3. Bred græskarskiverne ud på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 min., til de er næsten helt brune.
  4. Træk bagepapiret væk fra bagepladen, og lad chipsene køle af på papiret.
  5. Dip: Rør cremefraiche med presset hvidløg, og smag til med salt og peber.
  6. Servér chipsene med dippen.
græskarrisotto.jpg

Tip: Chipsene bliver helt sprøde, mens de køler af. Hvis de bliver ved med at være bløde, skal du bage dem lidt igen. 

Græskarrisotto

4 personer

Arbejdstid: 35 min.

Stegetid: 30 min.

Ingredienser

1 løg

3-4 spsk. olivenolie

4 dl risottoris

8 dl hønse- eller grønsagsbouillon

1 lille hokkaidogræskar

1 bundt frisk oregano (eller basilikum)

50 g parmesan

1-2 spsk. friskpresset citronsaft

salt og peber

græskarpizza.jpg

Sådan gør du:

  1. Hak løget fint, og svits det i 1 spsk. olie i en gryde, til de er klare. Tilsæt ris, og svits dem med et øjeblik. Tilsæt bouillon, og kog op under omrøring. Skru ned til lavt blus, og lad risene koge under låg i ca. 15 min. Rør af og til.
  2. Skær skrællen af græskarret, halvér det, og fjern kernerne. Skær græskarkødet i terninger, og steg dem i 2-3 spsk. olie på en stor pande, til de er brune og møre. Rør ofte, og krydr med salt.
  3. Vend halvdelen af græskarterningerne i risottoen sammen med hakket oregano og friskrevet parmesan.
  4. Tilsæt evt. lidt kogende vand, hvis risene stadig ikke er møre – de skal dog bevare lidt bid i midten. Smag til med salt, peber og citronsaft. Tilsæt lidt vand inden servering, så konsistensen er blød.
  5. Anret risottoen på flade tallerkener, og drys med resten af de stegte græskar og et drys oregano.

Græskarpizza

4 personer

Arbejdstid: 45 min.

Bagetid: 1¼ time.

Ingredienser

Pizzadej:

25 g gær

2 dl vand (lunkent)

1 spsk. olivenolie

½ tsk. salt

150 g durummel

150 g hvedemel

Græskarcreme:

1 hokkaidogræskar

2 store fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

salt

Fyld:

400 g cherrytomater

75 g parmesan (eller vesterhavsost)

2 håndfulde frisk basilikum

Tilbehør:

græskartærte.jpg

evt. en stor skål grøn salat

Sådan gør du:

  1. Pizzadej: Opløs gæren i vandet i en stor skål. Tilsæt olie, salt, durummel og det meste af hvedemelet, og ælt dejen. Tilsæt løbende mere mel, indtil dejen er blød og elastisk og lige akkurat slipper fingrene.
  2. Lad dejen hæve tildækket i 45 min.
  3. Græskarcreme: Halvér græskarret, og fjern kernerne. Skær det i kvarter, læg dem på en bageplade, og bag dem med skræl ved 200 grader i ca. 45 min., til de helt møre. Læg 2 upillede fed hvidløg på bagepladen, og bag dem med.
  4. Skrab græskarkødet ud med en ske. Pres kødet ud af hvidløgene, og blend begge dele med olie til blød creme. Tilsæt evt. lidt vand, hvis cremen er meget tør. Smag til med salt.
  5. Pizzaer: Tænd ovnen på 220 grader.
  6. Rul dejen ud til 2 store cirkler, og læg dem på hvert sit stykke bagepapir.
  7. Smør græskarcreme ud på pizzaerne. Drys halve tomater og groftrevet parmesan jævnt over bundende.
  8. Bag pizzaerne – én ad gangen – i 12-15 min., eller til de er gyldentbrune i kanten.
  9. Drys med friske basilikumblade, og servér straks, evt. med en skål salat.

Græskartærte

10-12 stykker

Arbejdstid: 45 min.

Bagetid: ca. 1½ time

Ingredienser

Tærtedej:

75 g groft speltmel (eller grahamsmel) 

100 g hvedemel

50 g sukker

75 g smør (koldt)

1 æg

Fyld:

1 græskar (ca. 1 kg med skræl, f.eks. hokkaido eller butternutsquash)

½ dl ahornsirup

75 g brun farin

2½ dl piskefløde

3 æg

¼ tsk. stødt nellike

¾ tsk. kanel

1 tsk. frisk ingefær

1 knivspids salt

Sprøde græskarkerner:

1 spsk. flydende honning

½ dl græskarkerner

Sådan gør du:

  1. Tærtedej: Bland groft mel med hvedemel og sukker. Skær smørret ud i små terninger, og smuldr det i melet. Tilsæt ægget, og ælt hurtigt dejen sammen. Klap dejen flad, pak den ind i køkkenfilm, og læg den i køleskabet, mens græskarret bager.
  2. Fyld: Skær græskarret i tykke både. Læg dem på en bageplade med bagepapir, og bag dem helt møre i 45 min. ved 160 grader. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af.
  3. Rul tærtedejen ud, og kom den i en tærteform (ca. 24 cm i diameter). Prik dejen i bunden med en gaffel, og bag den ved 175 grader i 10 min. 
  4. Skrab græskarkødet af skallerne med en ske, og blend det til en tyk mos. Bland mosen med sirup, farin, fløde, æg, nellike, kanel, fintrevet ingefær og salt.
  5. Hæld græskarfyldet i den forbagte tærtebund, og bag tærten i endnu 40 min.
  6. Sprøde græskarkerner: Varm honningen op på en pande, til det bruser. Tilsæt græskarkerner, og rør dem grundigt sammen med honningen. Skru lidt ned for varmen, og lad dem stege i honningen, til de begynder at poppe.
  7. Bred græskarkernerne ud på et stykke bagepapir, og spred dem fra hinanden med en gaffel. Lad dem køle af. Drys tærten med græskarkerner inden servering.

Tip: Mærk efter, at græskarret er bagt mørt ved at stikke i kødet med en lille spids kniv. Er der den mindste modstand, skal græskarrene bage længere.