Svenske pandekager

4 svenske lækkerier: Snurrer, skovbærkage, crumble & pandekage-kage

Vi har stolte bagetraditioner, når det gælder kage her i Danmark, men svenskerne kan altså også godt være med. Det er f.eks. dem, der har lært os at spise snurrer og den legendariske pandekagekage.

Her får du opskrifterne på 4 svenske lækkerier:

SAFRANSNURRER.jpg

Safransnurrer med marcipan

(20 stk.)

5 dl mælk

0,5 g safran

25 g gær

1 dl sukker

1 æg

1 tsk kardemomme

1/2 tsk salt

ca. 1 kg hvedemel

150 g blødt smør

Fyld:

200 g marcipan

200 g blødt smør

1 tsk stødt kardemomme

Pynt:

1 æg til pensling

50 g mandelflager

50 g perlesukker

Sådan gør du: 

  1. Lun mælk og safran i en tykbundet kasserolle. Hæld mælken i en skål, og smuldr gæren heri. Tilsæt sukker, æg, kardemomme og salt, og rør det godt sammen.
  2. Kom melet i lidt efter lidt, og ælt det sammen. Ælt til sidst smørret i, og ælt dejen sammen, til den slipper skålen og er fast og glat. Lad dejen hæve lunt, under et klæde i 60 min.
  3. Bland marcipan, smør og kardemomme i en skål, og ælt det sammen til en ensartet masse.
  4. Rul dejen ud til ca. 40 x 60 cm på et meldrysset bord. Smør marcipanfyldet i et jævnt lag over dejen, og fold på den lange led. Del dejen i to, og rul hver portion forsigtigt ud igen, så hver måler ca. 30 x 50 cm. Skær 10 strimler på den korte led, de skal være ca. 5 cm bredde. Skær hver strimmel igennem på langs, men lad den stadig hæfte i den ene ende. Sno hver strimmel et par gange rundt om sig selv, og saml den til en knude med enderne ’gemt’ forneden.
  5. Læg snurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve under et klæde i 45 min. Pensl snurrerne med æg, og pynt dem med mandelflager og perlesukker. Bag dem i 15 -20 min ved 200 grader varmluft, til de er flot gyldne.
blaabaer-taerte.jpg

Blåbærcrumble med hvid chokolade 

(6 pers.)

2 dl havregryn

2 dl hvedemel

2 spsk sukker

en knivspids salt

150 g smør

450 g blåbær (frosne)

1 spsk sukker

100 g finthakket hvid chokolade

Sådan gør du: 

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Ælt havregryn, mel, sukker og salt sammen med smør til en smuldredej. 
  2. Smør en tærteform på 24 cm diam. Bland blåbær og sukker i en skål, og fordel det i tærteformen. Drys smuldredejen og hvid chokolade over blåbærrene.
  3. Bag tærten i 30 min., til den er flot gylden. Servér den gerne med cremefraiche eller en klat vaniljeis.

Tip: Du kan sagtens erstatte blåbær med brombær eller andre bær.

PANDEKAGEKAGE.jpg

Pandekage med nougatcreme

(6 pers.)

Pandekager:

4 æg

1 spsk sukker

4 dl kærnemælk

1 tsk vaniljepulver

revet skal fra 1 ubehandlet citron

1/2 tsk salt

100 g mel

100 g smeltet smør, afkølet

lidt smør til stegning

Nougatcreme:

500 g mascarpone

7 dl fløde

2 spsk kakaopulver (sigtet)

200 g nougat

Pynt:

50 g brombær

50 g blåbær

1 spsk kakao

Sådan gør du: 

  1. Kom alle ingredienser til pandekagerne i en skål, og pisk det sammen til en cremet konsistens. Lad dejen hvile i 30 min. Bag pandekagerne på en pande på 20 cm diameter. Der skal være 10-15 stk.
  2. Smelt nougaten over et vandbad. Kom mascarpone, fløde og kakao i en skål, og pisk det til skum. Vend den smeltede nougat i flødeblandingen.
  3. Kom en pandekage på et fad, smør et lag nougatcreme på, og fortsæt til cremen slipper op. Slut af med et lag creme øverst. Pynt kagen med bær, og drys lidt kakaopulver over lige inden servering.
skovbaerkage.jpg

Svensk skovbærkage

(6 pers.)

125 g blødt smør

2 1/2 dl sukker

2 æg

2 dl skovbær (fra frost)

1 tsk bagepulver

en knivspids salt

1 1/2 dl A38

4 dl hvedemel

Glasur:

1 dl flormelis

1/2 æggehvide

150 g blandede friske bær til pynt

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Kom smør og sukker i en skål, og rør det til en cremet konsistens.
  2. Tilsæt æggene et ad gangen. Kom dernæst skovbær, bagepulver, salt, A38 og hvedemel i, og rør det til en ensartet masse.
  3. Hæld dejen i en smurt og meldrysset 1 liters briocheform. Bag kagen i 60-70 min, til den er flot gylden. Lad kagen afkøle, inden den vendes ud af formen.
  4. Rør glasuren sammen, og overtræk kagen. Pynt med friske bær inden servering.

Tip: Har du ikke en briocheform, kan kagen sagtens bages i en brødform. Vær opmærksom på at bagetiden ændrer sig, alt efter formens størrelse og kagens tykkelse.