4 svenske lækkerier: Snurrer, skovbærkage, crumble & pandekage-kage
Vi har stolte bagetraditioner, når det gælder kage her i Danmark, men svenskerne kan altså også godt være med. Det er f.eks. dem, der har lært os at spise snurrer og den legendariske pandekagekage.
Her får du opskrifterne på 4 svenske lækkerier:
- Safransnurrer med marcipan
- Blåbærcrumble med hvid chokolade
- Pandekage med nougatcreme
- Svensk skovbærkage
Safransnurrer med marcipan
(20 stk.)
5 dl mælk
0,5 g safran
25 g gær
1 dl sukker
1 æg
1 tsk kardemomme
1/2 tsk salt
ca. 1 kg hvedemel
150 g blødt smør
Fyld:
200 g marcipan
200 g blødt smør
1 tsk stødt kardemomme
Pynt:
1 æg til pensling
50 g mandelflager
50 g perlesukker
Sådan gør du:
- Lun mælk og safran i en tykbundet kasserolle. Hæld mælken i en skål, og smuldr gæren heri. Tilsæt sukker, æg, kardemomme og salt, og rør det godt sammen.
- Kom melet i lidt efter lidt, og ælt det sammen. Ælt til sidst smørret i, og ælt dejen sammen, til den slipper skålen og er fast og glat. Lad dejen hæve lunt, under et klæde i 60 min.
- Bland marcipan, smør og kardemomme i en skål, og ælt det sammen til en ensartet masse.
- Rul dejen ud til ca. 40 x 60 cm på et meldrysset bord. Smør marcipanfyldet i et jævnt lag over dejen, og fold på den lange led. Del dejen i to, og rul hver portion forsigtigt ud igen, så hver måler ca. 30 x 50 cm. Skær 10 strimler på den korte led, de skal være ca. 5 cm bredde. Skær hver strimmel igennem på langs, men lad den stadig hæfte i den ene ende. Sno hver strimmel et par gange rundt om sig selv, og saml den til en knude med enderne ’gemt’ forneden.
- Læg snurrerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad dem hæve under et klæde i 45 min. Pensl snurrerne med æg, og pynt dem med mandelflager og perlesukker. Bag dem i 15 -20 min ved 200 grader varmluft, til de er flot gyldne.
Blåbærcrumble med hvid chokolade
(6 pers.)
2 dl havregryn
2 dl hvedemel
2 spsk sukker
en knivspids salt
150 g smør
450 g blåbær (frosne)
1 spsk sukker
100 g finthakket hvid chokolade
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Ælt havregryn, mel, sukker og salt sammen med smør til en smuldredej.
- Smør en tærteform på 24 cm diam. Bland blåbær og sukker i en skål, og fordel det i tærteformen. Drys smuldredejen og hvid chokolade over blåbærrene.
- Bag tærten i 30 min., til den er flot gylden. Servér den gerne med cremefraiche eller en klat vaniljeis.
Tip: Du kan sagtens erstatte blåbær med brombær eller andre bær.
Pandekage med nougatcreme
(6 pers.)
Pandekager:
4 æg
1 spsk sukker
4 dl kærnemælk
1 tsk vaniljepulver
revet skal fra 1 ubehandlet citron
1/2 tsk salt
100 g mel
100 g smeltet smør, afkølet
lidt smør til stegning
Nougatcreme:
500 g mascarpone
7 dl fløde
2 spsk kakaopulver (sigtet)
200 g nougat
Pynt:
50 g brombær
50 g blåbær
1 spsk kakao
Sådan gør du:
- Kom alle ingredienser til pandekagerne i en skål, og pisk det sammen til en cremet konsistens. Lad dejen hvile i 30 min. Bag pandekagerne på en pande på 20 cm diameter. Der skal være 10-15 stk.
- Smelt nougaten over et vandbad. Kom mascarpone, fløde og kakao i en skål, og pisk det til skum. Vend den smeltede nougat i flødeblandingen.
- Kom en pandekage på et fad, smør et lag nougatcreme på, og fortsæt til cremen slipper op. Slut af med et lag creme øverst. Pynt kagen med bær, og drys lidt kakaopulver over lige inden servering.
Svensk skovbærkage
(6 pers.)
125 g blødt smør
2 1/2 dl sukker
2 æg
2 dl skovbær (fra frost)
1 tsk bagepulver
en knivspids salt
1 1/2 dl A38
4 dl hvedemel
Glasur:
1 dl flormelis
1/2 æggehvide
150 g blandede friske bær til pynt
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Kom smør og sukker i en skål, og rør det til en cremet konsistens.
- Tilsæt æggene et ad gangen. Kom dernæst skovbær, bagepulver, salt, A38 og hvedemel i, og rør det til en ensartet masse.
- Hæld dejen i en smurt og meldrysset 1 liters briocheform. Bag kagen i 60-70 min, til den er flot gylden. Lad kagen afkøle, inden den vendes ud af formen.
- Rør glasuren sammen, og overtræk kagen. Pynt med friske bær inden servering.
Tip: Har du ikke en briocheform, kan kagen sagtens bages i en brødform. Vær opmærksom på at bagetiden ændrer sig, alt efter formens størrelse og kagens tykkelse.