5 lækre forårssalater
Mmh, spidskålssalat med fjordrejer, aspargessalat med urtetabbouleh eller hvad med melonsalat med sprøde fetaruller? Få opskriten på fem lækre forårssalater her...
Spidskålssalat med fjordrejer og hyldeblomst-chili vinaigrette
Til 4 personer
Friskpillede fjordrejer er en vidunderlig dansk delikatesse, men de kan sagtens erstattes af små almindelige rejer, hvis tålmodigheden eller pengepungen ikke rækker.
Tid: ca. 20 min. plus tid til at trække
1 lille spidskål
1 spsk. flagesalt
1 spsk. sukker
1 potte frisk koriander
200 g friskpillede fjordrejer
Hyldeblomst vinaigrette:
1 rød chili
2 spsk. hyldeblomsteddike
2 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft
2 spsk. koldpresset rapsolie friskkværnet peber
Tilbehør:
1 bundt radiser
groft brød
1. Fjern de yderste blade af kålen. Halver kålen, fjern stokken, og snit bladene fint med en skarp kniv eller i en foodprocessor. Drys kålen med salt og sukker, og lad den trække ca. 30 min.
2. Hak koriander.
3. Vend kål med koriander og friskpillede fjordrejer.
4. Flæk chilien, skrab kernerne ud, og hak chilien fint. Rør chili med hyldeblomsteddike, hyldeblomstsaft og rapsolie til en dressing, og hæld over salaten. Krydr med peber, og server med radiser og brød.
Raw aspargessalat med urtetabbouleh
Til 4 personer
I en ægte tabbouleh indgår altid bulgur, men vores rå version er tilberedt kun med krydderurter, nødder og grønsager.
Tid: ca. 30 min.
1 bundt persille
1 lille håndfuld mynteblade
1 bundt frisk koriander
50 g mandler/cashewnødder
1 rødløg
1 agurk
1 peberfrugt
1 bakke cherrytomater
salt og peber
500 g grønne asparges
1. Skyl persille, mynte og koriander, og tør urterne godt. Kom urterne i en blender eller minihakker sammen med nødder og hakket løg, og kør til en grynet konsistens.
2. Halver agurken på langs, fjern kernerne med en teske, og skær agurken i små tern. Skær peberfrugt i små tern. Skær cherrytomaterne i både.
3. Vend urte-nødde-blandingen sammen med agurk, peberfrugt og cherrytomater. Smag til med salt og peber.
4. Knæk den nederste træede ende af aspargesene. Skær asparges i tynde skiver med en skræller. Læg dem i iskoldt vand i 5 min. Afdryp asparges, og server med urtetabbouleh.
Salat med ærtebrød, parmaskinke og gedeost
Til 4 personer
Vi elsker salater, hvor der indgår brød! Især ristet brød smurt med lækkerier såsom denne ærtepuré.
2 dl friske ærter (frosne kan bruges)
1 tsk. frisk grøn mynte, finthakket
1 tsk. frisk citrontimian, finthakket
1 spsk. olie et par dråber citron
salt og peber
1 lille frisesalat
1 lille bundt radiser
4 skiver parmaskinke
200 g frisk gedeost
8 små skiver brød af baguette
Dressing:
3 spsk. olivenolie
1 spsk. citronsaft
salt og peber fra kværn
1 spsk. solsikkefrø (ristes let på en slip let-pande)
1. Giv ærterne et hurtigt opkog i letsaltet vand. Afdryp, og blend til en tyk puré med mynte, citrontimian, olie og citron. Smag til med salt og peber.
2. Læg parmaskinken på bagepapir, og sæt i ovnen ved 200 grader, til det er sprødt, det tager ca. 5-8 minutter.
3. Pluk salaten i små stykker. Skær de fleste radiser i tynde skiver – gerne på mandolinjern - og skær nogle i kvarter.
4. Pisk dressingen sammen, og vend salat og radiser heri med hænderne. Rist brødet, og smør med ærtepuré. Bræk gedeosten i stykker.
5. Fordel salaten på tallerkener sammen med radiser og en skive parmaskinke. Anret brødet med ærtepuré på toppen, og fordel gedeosten rundt om. Pynt med lidt mynte og ristede solsikkefrø.
Melonsalat med sprøde fetaruller
Til 4 personer
Sød og salt på samme tid - og helt uimodståelig. Fetarullerne kan selvfølgelig også serveres som fyld i en mere traditionel grøn salat.
3 plader filodej (optøet)
250 g fetaost
1 sammenpisket æg
lidt frisk timian
50 g pinjekerner
1 kantalupmelon
2-3 blommer eller 1 fersken
1 grønt æble, f.eks. granny smith
½ rød chili, finthakket
Dressing:
1 spsk. dijonsennep
1 spsk. honning
3 spsk. olivenolie
1 spsk. citronsaft
salt og peber fra kværn.
1. Rul filodejen ud, og skær hver plade i 6 lange strimler. Kom feta på, og rul sammen til små pakker. Lav 18 ruller i alt, og sæt på en bageplade.
2. Pensl med sammenpisket æg, og drys med frisk timian, salt og peber. Stil i ovnen ved 200 grader, og bag i ca. 15 minutter, til filodejen er sprød og gylden.
3. Rist pinjekernerne på en slip let-pande.
4. Del melonen i to, og fjern kernerne. Lav små kugler af melonen – det er nemmest med et ’melonjern’, men du kan også bruge en ske eller isske. Skær blommer eller fersken i skiver. Skær æblet i hele runde tynde skiver - gerne på mandolinjern - og fjern kernerne.
5. Pisk dressingen sammen, og vend æbleskiverne deri. Anret æbleskiverne i dybe tallerkener sammen med melonkugler og blommer/ferskner. Kom de varme fetaruller på, og dryp med den resterende dressing. Pynt med frisk chili, pinjekerner og evt. en kvist citrontimian.
TIP: Du kan købe melonjern i flere netbutikker, bl.a. potogpande.dk
Pastasalat med aspargescreme
Til 4 personer
Glem 80’er-udgaven med dåsemajs, og giv pastasalaten en renæssance med lækker aspargescreme og pancetta.
1 bundt asparges
1 fed hvidløg
citronsaft
2 dl cremefraiche
1 spsk. olivenolie
1 spsk. frisk timian, finthakket
1 spsk. frisk basilikum, finthakket
salt og peber fra kværn
200 g pasta
1 hjertesalat eller miniromaine
1 håndfuld blandede salatblade eller pluksalat
100 g pancetta eller bacon i tern
100 g friskrevet parmesan
1. Skær den træede del fra aspargesene. Skær hovederne af, og læg til side. Skær den øvrige del i mundrette stykker. Kog i letsaltet vand et par minutter, og afdryp. Blend med hvidløg, citron, cremefraiche, olie og krydderurter til en lind creme. Smag til med salt og peber.
2. Kog pastaen som anvist på pakken, og afdryp i en sigte. Rist pancettaen, til den er sprød på en pande.
3. Pluk hjertesalaten i store stykker, og bland med pluksalaten. Rist aspargeshovederne i lidt olie på en pande.
4. Bland pastaen med cremen, og anret sammen med salat, ristede aspargeshoveder og pancetta. Pynt med lidt frisk basilikum.
TILBUD: 3 numre af BoligLiv + Bogen "Green Kitchen Stories"
► SE OGSÅ: 6 lækre og sunde salater
► SE OGSÅ: 4 lækre vintersalater
► SE OGSÅ: Melon-agurkesalat med grillet jomfruhummer