Facts om pasta

9 ting om pasta vi IKKE anede

Her på ALT.dk ELSKER vi pasta – og som inkarnerede pasta-spisere synes vi nok, at vi har ret godt styr på vores spaghetti, fusilli og penne. Og dog- faktisk fandt vi hele ni facts om pasta – og et par pastatyper, vi ikke havde hørt om før...

Læs med her – og lær ni nye ting om din pasta, som du (måske) ikke vidste i forvejen.

Vidste du f.eks. at… 

  1. Disse typer spiser mere pasta end andre
    Det kan ikke komme som den helt store overraskelse, at der tit og ofte kommer pasta på bordet hos de danske børnefamilier – men vidste du, at der bliver spist mere end 40% mere pasta i de husstande, hvor der bor børn, end i husstande uden børn?

  2. I denne danske by spiser de mest pasta
    Bor du i København er chancen for, at du spiser mere pasta end resten af Danmarks befolkning ret høj. For faktisk spiser københavnerne 15 % mere pasta end gennemsnittet af resten af befolkning. 

  3. Pastaen stammer ikke udelukkende fra Italien
    De fleste af os, tror at pastaen stammer fra Italien – og den første originale pastaopskrift fra omkring år 1000 er da også italiensk. Men det var ikke kun i Italien man producerede og spiste pasta - også i de arabiske lande og i Grækenland nød man godt af den lækre spise.

  4. Pasta har sin helt egen dag
    Nogle kunne måske indvende, at hver dag er pasta-dag, men faktisk er den 25. oktober international pastadag.

  5. Disse pastatyper er de mest populære i verden
    Selvfølgelig har pastaen sin egen top 3 - de mest populære pastatyper på verdensplan er: maccaroni, penne og spaghetti.

  6. Disse pastaretter er mest populære på på alt.dk
    I er mindst lige så vilde med pasta, som vi er - det kan ses på de madopskrifter, som I klikker allermest på her på alt.dk. De mest populære pastaretter er:

    Pasta med cremet sauce og blandende svampe

    Pasta & bøf

    Nem pasta med bacon og pesto

  7. Det er IKKE særligt italiensk at spise spaghetti med ske & gaffel
    Alle vores romantiske forestillinger om den særlige - og lidt casual-lækre -italienske måde at spise spaghetti på, er endegyldigt slået i stykker. Det er faktisk slet ikke en italiensk opfindelse at tage spaghettien op på en ske og køre gaflen rundt i den – det er noget amerikanerne har fundet på. I Italien spiser man spaghetti… med en gaffel.

  8. Al slags sauce passer IKKE til alle slags pasta
    Det er langt fra alt slags pasta og sauce, der passer sammen. Lange flade pastaer, som spaghetti og fettucine er velegnede til cremede pastasovse med fløde, hvorimod de små korte pastaer som penne eller pastaskruer passer godt til ’grovere’ sovse med f.eks. hakkede tomater eller grøntsager.

  9. Kært barn har mange navne
    Der findes over 600 slags pasta – og over 1300 forskellige navne og betegnelser for dem.  I boxen herunder kan du se et udpluk af de mange pastatyper, der findes. Hvor mange af dem kender du?

Kend din pasta

  • Acomo Pepe       Meget lille, perle-formet pasta type.
  • Bucatini              Tykke, hule, sugerørslignende pasta.
  • Bumbola             Pasta formet som en bi.
  • Cannelloni          Kød-fyldte pastarør.
  • Capelli d'Angelo Englehårs pasta. Den tyndeste lange pastaform.
  • Conchiglie          Pasta formet som en muslingeskal.
  • Capellini             Meget tynde, runde pastatråde
  • Cavatappi           Rørformet pasta formet som en proptrækker eller spiral.
  • Cresti di Gallo   Brun pasta formet som en bue.
  • Ditali / ditalini Korte pastarør, der ligner makaroni.
  • Farfalle            Medium stor pasta, formet som en butterfly.
  • Fettuccine        Fettuccine Flade og brede pastatråde.
  • Fusilli               Hul, proptrækker- eller spiralformet pasta.
  • Gemelli              Mellemstor pastatype der er formet som to korte stykker sammensnoet spaghetti.
  • Gnocchi           Små melboller lavet af kartofler, mel eller gryn.
  • I gomiti            Kort og buet, rørformet pasta formet som en halvcirkel.
  • Lasagne            Flad pastaplader der er ca. 6 cm brede og 25 cm lange.
  • Linguine           Smal, flad pasta.
  • Lumache          Snegle-formede pastaskaller.
  • Lumaconi         Store pastaskaller.
  • Mostaccioli       Diagonalt skåret, rør-formet pasta.
  • Makaroni          Pastarør der både kan være lange og korte.
  • Orecchiette      Lille øreformet pastatype.
  • Orzo Orzo       Pasta, der normalt bruges i supper.
  • Penne rigate      Diagonalt skåret rørformet pasta med riflet overflade.
  • Perciatelli          Tykke, hule pastatråde.
  • Radiatore          Kort, riflet og "pjusket" pastatype
  • Ricciolini           Ca. 5 cm lange pastastrimler, let snoede.
  • Rotelle              Pasta formet som et hjul.
  • Ravioli               Pastapuder fyldt med kød eller spinat.
  • Rigatoni             Store, ribbede rør.
  • Rotini                Proptrækker- eller spiralformet pasta, cirka 3 cm lange.
  • Spaghetti           Runde, tynde pastatråde.
  • Tagliatelle          Tynde strimler af båndpasta.
  • Tortellini           Små pasta-"hatte" med kødfyld.
  • Trenette            Lange, smalle strimler af pasta.
  • Vermicelli          Runde, tynde pastastrenge - tyndere end spaghetti.
  • Ziti rigati           Mellemstor rørformet pasta, let buet.