Æble-marcipan-kage
Dette er en meget lækker æblekage med masser af æbler, marcipan, soltørrede bær og krydret med lidt frisk ingefær, hvis man kan lide det. Nyd den til te, kaffe eller som dessert.
(1 kage til ca. 12 personer)
Ingredienser
- Arbejdstid: 1 time
- Stege/bagetid: 1 time og 10 min.
- Fryse-egnet
- Dej:
- 4 æbler
- 2 cm frisk ingefær (kan udelades)
- 25 g smør
- 50 g sukker
- 75 g soltørrede bær (blåbær eller tranebær eller lyse rosiner)
- 200 g marcipan
- 50 g mandler
- 100 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 4 æg
- 200 g sukker
- Topping:
- 2-3 æbler
- 50 g mandler
- 50 g sukker
- 50 g smeltet smør
- Tilbehør:
- lidt flormelis, vaniljeis eller flødeskum
- Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær dem i tern. Skræl ingefæren og hak den fint (hvis man ikke bryder sig om ingefær, kan den udelades).
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt sukker, æbler og ingefær. Ladæblerne simre halvmøre under let omrøring i 5 min. Tilsæt de soltørrede bær og lad det simre et par min. mere. Hæld blandingen i en skål til afkøling.
- Tænd ovnen på 175 grader og smør en springform (24-26 cm) med smør – eller fór den med bagepapir.
- Riv marcipanen på den grove side af rivejernet og hak mandlerne(også dem til topping) groft med en kniv. Sigt mel og bagepulver sammen.
- Pisk æg og sukker til en tyk og luftig creme – det tager 6-8 min. med en håndmikser. Vend marcipan, mandler og mel i cremen og tilsæt den afkølede æbleblanding. Hæld dejen i formen.
- Vask eller skræl de sidste æbler, skær dem i halve og fjern kernehusene. Skær dem i tynde skiver og læg dem taglagt på dejen.
- Bland de hakkede mandler med sukker og smør og dryp det over æblerne. Sæt formen i den nederste halvdel af ovnen ca. 1 time. Kig til kagen af og til og læg evt. et stykke stanniol over, hvis den begynder at blive for mørk.
- Pynt evt. med sigtet flormelis og giv vaniljeis eller flødeskum til.