Æbletærte med rom/rosin-flødeis
Ingredienser
- Arbejdstid: 45 min.
- Koge/bagetid: 65 min.
- Fryse-egnet
- (1 tærte til 8-12 personer)
- 1 pakke frisk eller frossen tærtedej (400 g)
- ¾ kg madæbler
- 1 glas æblegelé
- 75 g sukker
- evt. ½ tsk stødt kanel
- og/eller ingefær
- 1 kg æbler
- 1 spsk citronsaft
- Rom/rosin- flødeis
- Arbejdstid: 25 min.
- Trækketid, rosiner: mindst 3 timer
- Kogetid: 10 min.
- Frysetid: 1-6 timer
- 150 g rosiner
- 1 dl mørk rom
- 8 pasteuriserede æggeblommer (ca. 1½ dl)
- 200 g sukker
- ½ liter sødmælk
- ¼ liter piskefløde
- Rul dejen ud og læg den i en tærteform. Prik bunden med en gaffel og sæt den koldt 30 min.
- Skræl madæblerne og skær dem i tern uden kernehus. Damp dem helt møre sammen med 3 spsk vand og 3 spsk æblegelé (ca. 10 min) og rør dem til mos.
- Smag til med sukker og evt. kanel og/eller ingefær og bred mosen ud på en tallerken, så den kan afkøle.
- Tænd ovnen på 220 grader. Læg et stykke stanniol i den indvendige kant af tærtebunden (så den ikke skrider) og forbag den 10 min.
- Skræl æblerne og udbor kernehusene. Halver æblerne og skær dem i tynde skiver. Smør æblemosen ud på tærtebunden (uden stanniolen) og læg æblerne ovenpå. Pensl med citronsaft og drys med lidt sukker.
- Bag tærten midt i ovnen i ca. 45 min. Stil tærteformen på en rist til afkøling. Smelt 3-4 spsk æblegelé i en gryde og pensl det over tærten.
- Servér med rom/rosin-flødeis: Læg rosinerne i en skål med rom og lad dem trække tildækket mindst 3 timer og gerne natten over.
- Pisk æggeblommer sammen med sukker. Giv mælk og fløde et opkog og hæld det i æggemassen under piskning.
- Hæld det tilbage i gryden og pisk det over varmen, til det tykner – det må IKKE koge.
- Si cremen over i en skål og lad den afkøle. Rør rosiner og rom i cremen og frys den på en ismaskine.