Æbletærte med rom/rosin-flødeis

Æbletærte med rom/rosin-flødeis

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45 min.
  • Koge/bagetid: 65 min.
  • Fryse-egnet
  • (1 tærte til 8-12 personer)
  • 1 pakke frisk eller frossen tærtedej (400 g)
  • ¾ kg madæbler
  • 1 glas æblegelé
  • 75 g sukker
  • evt. ½ tsk stødt kanel
  • og/eller ingefær
  • 1 kg æbler
  • 1 spsk citronsaft
  • Rom/rosin- flødeis
  • Arbejdstid: 25 min.
  • Trækketid, rosiner: mindst 3 timer
  • Kogetid: 10 min.
  • Frysetid: 1-6 timer
  • 150 g rosiner
  • 1 dl mørk rom
  • 8 pasteuriserede æggeblommer (ca. 1½ dl)
  • 200 g sukker
  • ½ liter sødmælk
  • ¼ liter piskefløde

  1. Rul dejen ud og læg den i en tærteform. Prik bunden med en gaffel og sæt den koldt 30 min.
  2. Skræl madæblerne og skær dem i tern uden kernehus. Damp dem helt møre sammen med 3 spsk vand og 3 spsk æblegelé (ca. 10 min) og rør dem til mos.
  3. Smag til med sukker og evt. kanel og/eller ingefær og bred mosen ud på en tallerken, så den kan afkøle.
  4. Tænd ovnen på 220 grader. Læg et stykke stanniol i den indvendige kant af tærtebunden (så den ikke skrider) og forbag den 10 min.
  5. Skræl æblerne og udbor kernehusene. Halver æblerne og skær dem i tynde skiver. Smør æblemosen ud på tærtebunden (uden stanniolen) og læg æblerne ovenpå. Pensl med citronsaft og drys med lidt sukker.
  6. Bag tærten midt i ovnen i ca. 45 min. Stil tærteformen på en rist til afkøling. Smelt 3-4 spsk æblegelé i en gryde og pensl det over tærten.
  7. Servér med rom/rosin-flødeis: Læg rosinerne i en skål med rom og lad dem trække tildækket mindst 3 timer og gerne natten over.
  8. Pisk æggeblommer sammen med sukker. Giv mælk og fløde et opkog og hæld det i æggemassen under piskning.
  9. Hæld det tilbage i gryden og pisk det over varmen, til det tykner – det må IKKE koge.
  10.  Si cremen over i en skål og lad den afkøle. Rør rosiner og rom i cremen og frys den på en ismaskine.