Andesteg med æbler og nødder

Andesteg med æbler og nødder

Sådan laver du en lækker andesteg til juleaften - med æbler og nødder.

4 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 11⁄2 time
  • Koge/stegetid: 3 timer
  • Ikke fryse-egnet
  • 1 frisk, renset landand (ca. 2 1⁄2 kg)
  • 1 løg (hakket)
  • 25 g smør
  • 3-4 skrællede æbler (i tern)
  • 2-3 skiver brød (uden skorpe, i tern)
  • 75 g nøddekerner (grofthakket)
  • 2 tsk friskhakket salvie
  • salt og peber
  • 1 kg skrællede kartofler (store tern)
  • Sovs:
  • 2 skalotteløg (finthakkede)
  • 1 spsk andefedt (eller smør)
  • 1⁄2 dl æblevineddike (eller hvidvinseddike)
  • 1⁄2 l tør æblecider
  • evt. majsstivelse eller mel

  1. Tænd ovnen på 160grader. Prik skindet påanden med en gaffel ellerkødnål og gnid denind- og udvendigt medsalt og peber. Sautér løgetblødt i smør og tagdet af varmen. Tilsætæbler, brød, nødder,salvie, salt og peber ogfordél fyldet i anden.Luk med kødnåle og/ellersnor og læg den i enbradepande. Sæt den iovnen 1 time – til en delfedt er smeltet af.
  2. Hældfedtet ud af bradepanden.Vend kartoflernesammen med et parskefulde andefedt oglæg dem omkring anden.Sæt bradepandeni ovnen igen og lad detstege ca. 2 timer – tilkødet er gennemstegtog mørt, og skindet ersprødt.
  3. Sautér skalotteløg blødei andefedt eller smørog tilsæt vineddike. Laddet koge næsten væk ogtilsæt æblecider. Giv detet opkog, skru lidt nedog lad det simre ca. 10min.
  4. Tag and og kartoflerop af bradepandenog hæld overskydendefedt over i en skål. Kogbradepanden af medæblecidersovsen og sidet over i en ren gryde.Jævn evt. med lidt majsstivelseudrørt i lidt koldt vand eller lidt melrystet sammen medvand og smag til medsalt og peber.
  5. Fjern nåle/snor fraanden og anret medkartofler og en ske tilfyldet. Servér sovsen ien skål.