Andesteg med æbler og nødder
Sådan laver du en lækker andesteg til juleaften - med æbler og nødder.
4 personer
Ingredienser
- Arbejdstid: 11⁄2 time
- Koge/stegetid: 3 timer
- Ikke fryse-egnet
- 1 frisk, renset landand (ca. 2 1⁄2 kg)
- 1 løg (hakket)
- 25 g smør
- 3-4 skrællede æbler (i tern)
- 2-3 skiver brød (uden skorpe, i tern)
- 75 g nøddekerner (grofthakket)
- 2 tsk friskhakket salvie
- salt og peber
- 1 kg skrællede kartofler (store tern)
- Sovs:
- 2 skalotteløg (finthakkede)
- 1 spsk andefedt (eller smør)
- 1⁄2 dl æblevineddike (eller hvidvinseddike)
- 1⁄2 l tør æblecider
- evt. majsstivelse eller mel
- Tænd ovnen på 160grader. Prik skindet påanden med en gaffel ellerkødnål og gnid denind- og udvendigt medsalt og peber. Sautér løgetblødt i smør og tagdet af varmen. Tilsætæbler, brød, nødder,salvie, salt og peber ogfordél fyldet i anden.Luk med kødnåle og/ellersnor og læg den i enbradepande. Sæt den iovnen 1 time – til en delfedt er smeltet af.
- Hældfedtet ud af bradepanden.Vend kartoflernesammen med et parskefulde andefedt oglæg dem omkring anden.Sæt bradepandeni ovnen igen og lad detstege ca. 2 timer – tilkødet er gennemstegtog mørt, og skindet ersprødt.
- Sautér skalotteløg blødei andefedt eller smørog tilsæt vineddike. Laddet koge næsten væk ogtilsæt æblecider. Giv detet opkog, skru lidt nedog lad det simre ca. 10min.
- Tag and og kartoflerop af bradepandenog hæld overskydendefedt over i en skål. Kogbradepanden af medæblecidersovsen og sidet over i en ren gryde.Jævn evt. med lidt majsstivelseudrørt i lidt koldt vand eller lidt melrystet sammen medvand og smag til medsalt og peber.
- Fjern nåle/snor fraanden og anret medkartofler og en ske tilfyldet. Servér sovsen ien skål.