Stor guide: Her er de 8 bedste bagerier i Danmark
Surdej her og surdej mig der. Surdej alle vegne. Vi guider dig til de bedste bagerier, hvor det kan betale sig at stå i kø for godt bagværk.
Juno the bakery
Folk står gerne i lang kø for at få fat i Juno the bakerys populære kardemommesnurre, der siden 2017 har fået Århusgade på Østerbro i København til at dufte af hjemmebag. Det er den tidligere Noma-kok Emil Glaser, der står bag. Han er selv vokset op med kardemommesnurrer i sin barndom i Sverige, og derfor skulle de selvfølgelig være en del af Junos nøje udvalgte sortiment, der også byder på økologiske surdejsbrød, pistaciecroissanter og deres moderne fortolkning af børneklassikeren mælkesnitte.
Bageriet Benji
Hvis du troede, der snart ikke kunne være flere Noma-kokke i brødbrancen, kan du godt tro om igen. Rasmus Kristensen er tidligere chef de partie hos Noma og har taget alle sine surdejs-skills med til Nørrebro og åbnet Benji, hvor brødet er i fokus. På hylderne finder du klassisk weinerbrød i høj kvalitet og – selvfølgelig – surdejsbrød. Er du gået død i kardemommesnurrer, så prøv deres kartoffelsnurre, der er lavet af en kartoffelbolle snoet med ost, persille og kartofler drysset med dildfrø, fennikelfrø og sesam og smurt med citronskal og hvidløgssmør. Bon appetit, siger vi bare.
La Cabra Bakery
Noget af den bedste kaffe i Aarhus, finder du i Latinerkvarteret hos La Cabra, der længe har gjort sig bemærket både i Danmark og i det store udland. I maj udvidede de kaffebiksen og åbnede bageriet La Cabra Bakery i Borggade, som skal sikre brød til kaffen. Som ethvert andet hypet bageri er surdej kernen i alt, hvad de foretager sig, og ligeså nørdede de er omkring kaffe, er de omkring brødet og deres kager. Derfor deler de også ud af deres viden og erfaringer til brød-aficionados, der gerne vil have et brød i ovnen derhjemme.
Sølt
Den må du længere ud på landet med, tænker du måske, og det er helt rigtigt. Er du træt af lange køer og høje priser, skal du søge ud af byen til nogle af de små mikrobagerier, der ligger rundt omkring i det ganske danske land. Hos Sølt Mikrobageri bliver det ikke meget mere lokalt. På et bord under himlen på adressen Under Himlen i Egebjerg i Nykøbing Sj., står et lille fint skab med hjemmebagt surdejsbrød, kanelsnurrer, hindbærsnitter og chocolate chip cookies. Alt sammen bagt med kærlighed.
BRØD A - Danish Bread Studio
Hos BRØD i Geeritsgade i Svendborg og Vestergade og Kongensgade i Odense slår de gerne et slag i bolledejen for mangfoldigheden. De bager nemlig både grove, sunde, seje, bløde og søde boller, og dem med surdej, med en kærlig og sikker hånd. Jamen, hvad med brunsvigeren, spørger du måske? Den er selvfølgelig også at finde på hylderne og har taget snegleform før at gøre den smørbagte marcipansnegl selskab.
Batting Bakery
Batting Bakery er et lille familiedrevet bageri, som ligger på Ordrupvej i Charlottenlund. Et lokalt skatkammer, hvor ejer Lars Batting maler sit eget sigtemel af ølandshvede, og hvor størstedelen af brødet er naturligt fermenteret. Brødet hæves udsædvanligt længe, i op til 20 timer, og faktisk er det så godt, at du skal reservere over telefonen, hvis du vil være sikker på at få fat i brød til morgenbordet. På hylderne finder du også diverse former for wienerbrød, bl.a. mandelcroissanter, tebirkes og to slags spandauer.
und Butter
Torben Kiel Hviid og Jan-Ole Herfurth fra und Butter i Aarhus går højt op i, at alt, de sælger, er dansk og økologisk og byder på boller, brød og rugbrød på surdej. Og fordi bageriet ligger i Odensegade, har de taget kampen op med fynboerne om at lave den bedste brunsviger. Som navnet antyder, elsker makkerparret smør, som er essentielt i godt bagværk, og derfor laver de deres eget. Faktisk laver de alt selv. Skal du have skinke på dit surdejsbrød, koger og sprænger de den, og baconen ryger de. Bestiller du saft, har personalet har været på sanketur og samlet hyldeblomst, rabarber og bær.
Lille Bakery & Eatery
I et tidligere industriområde på Refshaleøen ligger Lille Bakery & Eatery og ligner noget, der er taget ud af New York og har alligevel helt sin egen charme. Stedets vægge er hvide som det mel, der står brune sække af stablet ved indgangspartiet, og bag disken står, ud over to stigereoler fyldt med surdejsbrød og boller, en overdimensioneret portion pisket smør, kanelsnegle og deres signaturkage – den lyserøde berliner med lemoncurd, bærcreme eller chokolade – en stor ovn, så man ikke er i tvivl om, at det er her, det sker.