Borsjtj rødbedesuppe

Rustik rødbedesuppe: Sådan laver du bortsjtj

Borsjtj er en klassisk rødbedesuppe med ukrainske aner, der både varmer og gør hele familien mæt. Det er en sund og billig hverdagssuppe, som også smager rigtig godt på anden- og tredjedagen.

8-10 personer

Arbejdstid: 45 min.

Kogetid: ca. 2 timer

Fryse-egnet

Ingredienser:

Suppe:

1-1½ kg oksebryst

ca. 4 liter vand og

2 tsk. groft salt pr. liter

500 g suppeurter (f.eks. løg, porre, gulerod og ½ knoldselleri)

Krydderier:

2 laurbærblade, 1 tsk. peberkorn, 2 kviste timian

Fyld:

kogt oksebryst fra suppen og ca. 3 liter suppe

300 g rødbede

500 g kål

250 g gulerod

500 g kartofler

2-3 stilke bladselleri

200 g bacon eller flæsk

3-4 fed hvidløg

2 spsk. koncentreret tomatpuré

250 g champignoner

ca. 2 spsk. æble- og hvidvinseddike

salt og friskkværnet peber

Tilbehør:

syrnet fløde 9 % eller cremefraiche og små pirogger (f.eks. fyldt med en blanding af hakket kød og løg) eller brød

Sådan gør du:

Kød og suppe:

1. Læg kødet i en gryde og dæk med vand tilsat salt. Bring langsomt vandet i kog og fjern skummet fra overfladen med en stor ske. Skær suppeurterne i stykker og kom dem i gryden sammen med krydderierne. Lad kødet småkoge i ca. 2 timer under låg, til det er mørt. Si suppeurter og krydderier fra. Kog suppen ind til ca. 3 liter, så den har en god kraftig smag.

Borsjtj:

2. Snit rødbeder, hvidkål, gulerødder og kartofler i tynde strimler. Snit bladsellerierne fint.

3. Steg små stykker bacon gyldne i en tykbundet gryde. Tilsæt grønsagerne, og lad dem stege med et par minutter. Tilsæt knust hvidløg og tomatpuré, varm det igennem og tilsæt derefter suppen.

4. Skær kødet i strimler og varm det i suppen.

5. Steg skivede champignoner på en tør pande på begge sider. Kom dem i suppen, og smag den til med lidt eddike, salt og peber. Servér suppen rygende varm med syrnet fløde og pirogger eller brød.

Suppe med bjørneklo

Borsjtj er en rustik rødbedesuppe og meget populær i Østeuropa, f.eks. Rusland, Litauen, Polen og Ukraine, hvor den er nationalsuppe. Det er en typisk vinterret, fordi den både mætter og varmer. Der er altid rødbede i, og det giver suppen den flotte røde farve. Mange tror, at borsjtj er en russisk suppe, men i virkeligheden stammer den fra Ukraine, hvor man har spist den, siden man begyndte at dyrke rødbeder i det 14. århundrede.

I den originale opskrift bruges gærede rødbeder og evt. surkål. Saften fra gærede rødbede hedder ”rassol” og giver friskhed og syre til rødbedesuppen. Man kan dog bruge eddike eller lage fra syltede rødbeder som alternativ.

Borsjtj kaldes for en bondeeller husholdningssuppe, fordi man sagtens kan bruge rester fra grønsagsskuffen. Den kan koges med oksekød, svinekød, gås, høne eller kylling, eller vegetarisk med mange svampe. Der findes mange varianter, og de største fås nok i Ukraine, hvor man kan finde på at tilsætte krydrede pølsestykker, små stykker skinke m.m. Her er små pirogger med fyld af hakket kød også almindeligt tilbehør.

Suppens mystiske navn betyder bjørneklo. Gæret bjørneklo har nemlig tidligere været grundbestanddelen i en suppe lavet i Litauen, Polen og Rusland.