Rustik rødbedesuppe: Sådan laver du bortsjtj
Borsjtj er en klassisk rødbedesuppe med ukrainske aner, der både varmer og gør hele familien mæt. Det er en sund og billig hverdagssuppe, som også smager rigtig godt på anden- og tredjedagen.
8-10 personer
Arbejdstid: 45 min.
Kogetid: ca. 2 timer
Fryse-egnet
Ingredienser:
Suppe:
1-1½ kg oksebryst
ca. 4 liter vand og
2 tsk. groft salt pr. liter
500 g suppeurter (f.eks. løg, porre, gulerod og ½ knoldselleri)
Krydderier:
2 laurbærblade, 1 tsk. peberkorn, 2 kviste timian
Fyld:
kogt oksebryst fra suppen og ca. 3 liter suppe
300 g rødbede
500 g kål
250 g gulerod
500 g kartofler
2-3 stilke bladselleri
200 g bacon eller flæsk
3-4 fed hvidløg
2 spsk. koncentreret tomatpuré
250 g champignoner
ca. 2 spsk. æble- og hvidvinseddike
salt og friskkværnet peber
Tilbehør:
syrnet fløde 9 % eller cremefraiche og små pirogger (f.eks. fyldt med en blanding af hakket kød og løg) eller brød
Sådan gør du:
Kød og suppe:
1. Læg kødet i en gryde og dæk med vand tilsat salt. Bring langsomt vandet i kog og fjern skummet fra overfladen med en stor ske. Skær suppeurterne i stykker og kom dem i gryden sammen med krydderierne. Lad kødet småkoge i ca. 2 timer under låg, til det er mørt. Si suppeurter og krydderier fra. Kog suppen ind til ca. 3 liter, så den har en god kraftig smag.
Borsjtj:
2. Snit rødbeder, hvidkål, gulerødder og kartofler i tynde strimler. Snit bladsellerierne fint.
3. Steg små stykker bacon gyldne i en tykbundet gryde. Tilsæt grønsagerne, og lad dem stege med et par minutter. Tilsæt knust hvidløg og tomatpuré, varm det igennem og tilsæt derefter suppen.
4. Skær kødet i strimler og varm det i suppen.
5. Steg skivede champignoner på en tør pande på begge sider. Kom dem i suppen, og smag den til med lidt eddike, salt og peber. Servér suppen rygende varm med syrnet fløde og pirogger eller brød.