Mad til 2 dage: Braiseret lammeskank & Hjemmelavet shawarma med hvidkålstzatziki
En rigtig simreret, som sagtens kan laves dagen før servering. Det overskydende lammekød fra skanken smager himmelsk i en shawarma. Har du tid, så marinér kødet dagen før.
3-4
Ingredienser
- DAG 1
- 300 g portobellosvampe
- 1,5 kg lammeskank
- 2 spsk olivenolie + ekstra til stegning
- 2-3 løg
- 3 stilke bladselleri
- 3 gulerødder
- 2 fed hvidløg
- 250 g cherrytomater
- 6 dl rødvin
- 1 stilk timian
- 2 laurbærblade
- cirka 3 dl vand
- 1 tsk salt og friskkværnet peber
- Tilbehør
- brød eller kartoffelmos
- DAG 2
- Marinade
- ½ spsk spidskommen
- ½ spsk korianderfrø
- 3 hele nelliker
- 3 hele peberkorn
- 1 tsk gurkemeje
- ½ spsk paprika
- 1 spsk æbleeddike
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- Peber
- Hvidkålstzatziki
- 1 fed hvidløg
- ¼ eller ½ hvidkål eller 1 spidskål (afhænger af størrelsen)
- 3 dl græsk yoghurt
- 1 spsk olivenolie
- saft af ½ citron
- ½ tsk salt
- Friskværnet peber
- 10-12 cherrytomater
- ½ agurk
- ½ bundt bredbladet persille
- ½ rødløg
- Lammekød fra dagen før
- 4- 8 tyrkiske fladbrød eller pitabrød
- 1 -2 hoveder hjertesalat
Sådan gør du
- DAG 1
- Rens svampene, skær dem i skiver, og steg dem på en pande i en smule olivenolie. Læg lammeskankerne i en stor gryde, og brun dem godt af i olie. Tag dem op. Pil og hak løgene. Hæld lidt mere olivenolie i gryden, og steg løgene ved middelvarme, til de er bløde og blanke. Rengør bladselleriene, og skær dem i skiver. Skræl gulerødderne, og skær dem i mindre tern. Kom bladselleri, gulerødder og svampe i gryden. Pil hvidløgene, og knus dem let.
- Kom lammeskankerne tilbage i gryden, og tilsæt hele cherrytomater, rødvin, de knuste hvidløgsfed, timian og laurbærblade. Hæld vand i gryden, til kødet er dækket. Lad det simre ved svag varme i 1½- 2 timer, til kødet er meget mørt og tæt på at falde fra benet. Smag til med salt og peber. Servér med brød eller en god kartoffelmos.
- Tag resterne af kødet op af gryden, og gem dem til næste dag. Si evt. saucen, og frys den ned. Så har du en god basissuppe.
- DAG 2
- Rist spidskommen, korianderfrø, nelliker og hele peberkorn på en varm, tør pande, indtil det begynder at dufte (ca. 15-30 sekunder).Stød dem i en morter og bland med de øvrige krydderier.
- Pil kødet i mindre stykker og kom det i en skål. Drys halvdelen af krydderiblandingen over kødet og tilsæt æbleeddike og olie, salt og peber. Lad kødet trække i marinaden – gerne natten over.
- Pil og hak hvidløget fint. Snit hvidkålen fint. Bland det med yoghurt, olivenolie og hvidløg og smag til med citronsaft, salt og peber. Skær tomaterne i kvarte stykker. Halvér agurken, skrab indmaden ud, og skær den i skiver. Hak persillen, og skær rødløget ud i ringe. Bland persille og rødløg sammen i en skål for sig.
- Steg kødet på en pande, til det meste af marinaden er kogt væk. Varm fladbrødene i ovnen. Fordel kødet på brødet. Snit salaten og strø lidt ud over kødet. Kom også hvidkålstzatziki, agurk, tomater, løg/persilleblanding på brødet, før du ruller det sammen til en shawarma.