Brydebrød med surdej og øl

Brydebrød med surdej og øl

Hvedebrød bagt med surdej får ekstra god smag og en dejlig saftig og sej krumme. Prøv dette lækre brydebrød bagt med surdej og øl, der smager skønt!

1 stk. 12 personer

Ingredienser

  • 5 g gær
  • 2 dl vand
  • 1 portion surdej (se nederst på siden)
  • 2 dl øl, gerne porter
  • 2 tsk. salt
  • 2 spsk. flydende honning
  • 350 g fuldkornshvedemel gerne fuldkornsølandshvedemel
  • ca. 350 g hvedemel, gerne ølandshvedemel

Til pensling:

  • 1 sammenpisket æg eller brug lidt øl

Sådan gør du:

  1. Udrør gæren i vandet. Rør surdejen i. Tilsæt øl, salt, honning, fuldkornshvedemel og 100 g af hvedemelet.
  2. Lad dejen forhæve ca. 15 min. Tilsæt resten af hvedemelet. Ælt dejen godt igennem. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted ca. 3 timer.
  3. Form 12 boller af dejen. Læg dem ved siden af hinanden i en bradepande med bagepapir. De skal lige røre ved hinanden.
  4. Lad brødet efterhæve ca. 15 min. Pensl med æg. Bag brødet ved 200 gr. ca. 35 min. på andennederste ovnribbe.

Sådan laver du surdej:

Det er nemt at lave sin egen surdej, men det tager tre døgn, så gå i gang i god tid.

1. dag:

5 g gær

2 dl vand

120 g hvedemel

Efter 2. døgn:

100 g hvedemel

½ dl vand

  1. Rør ingredienserne til surdejen sammen i en skål. Dæk skålen med plastfilm, og prik et par huller i plasten. Lad den stå to døgn ved køkkentemperatur.
  2. Rør 100 g hvedemel og ½ dl vand i. Dæk til igen med plastfilm, og prik et par huller i plasten. Lad surdejen stå endnu et døgn. Så er det klar til brug.