Chokorug – rugboller med chokolade fra Hjemmet

Chokorug – rugboller med chokolade

Genial blanding af saftigt rugbrød og god chokolade!

Jeg bor faretruende tæt på en bager, der laver de mest fantastiske rugboller med store stykker mørk chokolade af god kvalitet. Da de er vendt i mandler, er de sprøde udenpå og samtidig saftige indeni.

Jeg er nærmest blevet afhængig af dem og har forsøgt selv at bage dem i utallige variationer – men de blev aldrig helt lige så gode som bagerens. Indtil nu. For denne opskrift kommer så tæt på, at mine venner tror, jeg har købt mig til dem.

20 stk.

Arbejdstid: 50 min.

Bagetid: ca. 20 min.

Hævetid: (8 timer – gerne 1 døgn)

Fryseegnede

1 mørk, sød øl (33 cl, f.eks. hvidtøl)

10 g gær

1 vaniljestang

100 g groft rugmel

125 g fuldkornshvedemel

125 g hvedemel

50 g hørfrø

50 g solsikkefrø

50 g græskarkerner

3 spsk. muscovadosirup

2 spsk. kakao

1 knsp. salt

150 g mørk chokolade (55%) 

Pynt: 125 g mandler (smuttede, hakkede)

1. Hæld øl i en skål, og opløs gæren heri.

2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem i øllet sammen med rugmel, fuldkornshvedemel, hvedemel, hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner, sirup, kakao og salt. Rør dejen godt igennem, og tilsæt til sidst hakket chokolade.

3. Dæk skålen med film, og sæt den i køleskabet til næste dag.

4. Smut mandlerne, og hak dem mellemgroft. Spred dem ud på et skærebræt.

5. Form dejen til ca. 20 boller med 2 skeer, og vend dem i mandlerne på alle sider.

6. Sæt bollerne på bageplader med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i 1½ time.

7. Sæt bollerne i ovnen ved 250 grader. Skru ned til 180 grader, og bag i ca. 20 min. Smid evt. 1 kop koldt vand i bunden af ovnen, og luk hurtigt ovnlågen, så det fordamper.

8. Lad bollerne afkøle på en rist.