Croissanter med surdej

Sprøde croissanter bagt med surdej

Croissanter er et sikkert hit på morgenbordet! Prøv opskriften på disse croissanter bagt med surdej, der smager helt fantastisk.

12 stk.

Ingredienser

  • 200 g surdej (se boks nederst))
  • 10 g gær
  • 1½ dl lunkent vand
  • 500 g hvedemel, helst tipo 00
  • 100 g smør
  • 10 g fint salt
  • 60 g sukker
  • 200 g smør til udrulning
  • 1 æg til pensling

Pynt:

  • evt. sigtet flormelis

Sådan gør du:

  1. Udrør surdej og gær i vandet. Kom hvedemelet i en anden skål, og smuldr de 100 g smør heri. Tilsæt salt, sukker og surdejsblandingen til melet. Ælt dejen sammen, ælt den ikke for længe, kun til den er ensartet. Stil dejen tildækket i køleskab ca. 30 min.
  2. Rul dejen ud til en rektangel 20 x 40 cm. Skær køleskabskoldt smør i tynde skiver, brug gerne en ostehøvl.
  3. Læg smørskiverne på halvdelen af dejen. Fold den anden halvdel over. Udrul den til en rektangel 20 x 40 cm. Fold den ene halvdel af dejen over den anden halvdel af dejen til 2 lag. Læg nu igen dejen tildækket i køleskabet ca. 30 min.
  4. Rul dejen ud, og fold den ene halvdel af dejen over den anden halvdel af dejen til 2 lag. Gentag 2 gange mere. Rul nu dejen ud i en rektangel 30 x 40 cm. Skær dejen i 6 firkanter, som så skæres til 12 trekanter.
  5. Rul trekanterne sammen fra den brede ende. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Lad dem efterhæve ca. 1 time under et rent klæde. Pensl med sammenpisket æg.
  6. Bag croissanterne ved 225 gr. i ca. 15 min. Pynt evt. med sigtet flormelis.

Sådan laver du surdej:

Trin 1, dag 1:

2½ dl koldt vand

150 g hvedemel

  1. Rør vand og mel sammen i et stort glas. Dæk med husholdningsfilm, prik et par små huller i plasten.
  2. Lad det stå 3 dage ved køkkentemperatur.

Trin 2, dag 3:

2½ dl koldt vand

150 g hvedemel

  1. Bland surdejen med vand og hvedemel. Dæk med husholdningsfilm, prik et par små huller i plasten. Lad blandingen stå 1 dag ved køkkentemperatur. Nu er surdejen klar. Tag halvdelen af surdejen fra (400 g), og kom i et glas. Læg husholdningsfilm over, og stil i køleskabet, så har du en surdej. Følg blot trin 2, næste gang du skal bage.

Tips:

  • Hvis der kommer smør til syne under udrulningen, så drys lidt hvedemel over.
  • Stil en bradepande (ca. 20x30 cm) ind på ovnristen nederst i ovnen og hæld 2 dl kogende vand i, dampen der dannes, gør croissanterne sprøde.
  • Prøv at fylde de sprøde croissanter med Nutella, så er den søde tand godt tilfreds.