Danmarks bedste ost 2022

Er dette Danmarks bedste ost? Vinder af Gourmetprisen 2022 bliver kaldt ”den perfekte ost”

Danske mejeriprodukter var i fokus under Gourmetprisen 2022 – og vinderen blandt de hårde oste fik ord som "en kæmpe krammer” og ”vi har overskredet perfekt" med på vejen fra et begejstret dommerpanel.

"Det er den perfekte ost. Det føles som at komme hjem til en ostefamilie, man har savnet."

Der var ikke sparet på de rosende ord under dommernes bedømmelse af vinderen af årets hårde ost, da landets allerbedste mejeriprodukter blev hædret til Gourmetprisen 2002 onsdag aften.

Undervejs blev der drukket ren fløde, spist smør uden brød og stukket gaflen i i alt seks forskellige oste, inden de fire professionelle dommere under blindsmagninger fandt frem til årets vindere, mens tilskuere fulgte med i bedømmelsen.

I alt var der 47 kandidater med i opløbet i år, både nyudviklede produkter og gamle kendinge, og blandt dem havde dommerne forinden under en anden blindsmagning udvalgt tre finalister til hver af aftenens fire priser: Årets hårde ost, årets bløde ost, årets smør og årets konsummælksprodukt.

Siden 2003 har Mejeriforeningen stået bag den årlige konkurrence Gourmetprisen, hvor det uvildige dommerpanel ikke består af mejerister, men derimod af professionelle, der på forskellig vis lever af at formidle om mad. De giver ikke point, men snakker og diskuterer sig frem til en vinder.

Dommerpanelet i år bestod af Denny Vangsted, indehaver af spisestedet Omegn og Venner i Torvehallerne i København, Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk, Rasmus Palsgård, madjournalist og blogger på Feinschmeckeren og Mika Wulff, stifter af magasinet Lækkerier.

Årets vinder

Undervejs vidste dommerne således ikke navnene på de produkter, der var på tallerkenen foran dem under bedømmelsen, når de under finalen skulle finde vinderne.

Da titlen som 'årets hårde ost' skulle kåres, blev de tre oste-kandidater i finalefeltet rost for et utroligt højt niveau, og dommerne havde en længere votering og diskussion under blindsmagningen, inden de nåede frem til vinderen.

I sidste ende blev det dog osten ’Gammel Knas” fra Arla Nr. Vium Mejeri, som løb med sejren.

Der er ikke nogen, der ikke ville kunne lide den. Fantastisk konsistens. Jeg kunne spise den hver eneste dag," konkluderede en af dommerne. "Det er en ost, man aldrig bliver træt af," lød en anden kommentar.

"Der er en kæmpe krammer over den. Den kan man godt lide," kom det fra den næste dommer. "Perfektion findes ikke, men vi er tæt på" og "vi har overskredet perfekt", fulgte de rosende ord under dommernes begrundelse for årets vinder.

Som noget nyt i år kan du som forbruger spotte vinderprodukterne på mejerihylderne i dit lokale supermarked, da de vil være forsynet med emblemet 'Gourmetprisen 2022'.

Se årets vindere og finalister i alle fire kategorier herunder:

Gourmetprisen 2022 i kategorien hårde oste

Hård ost

Gourmetprisen-31082022-hård-ost-horisont-foto-Molly-Groenberg-1-scaled.jpg

Vinder: Gammel Knas fra Arla Nr. Vium Mejeri for Arla Unika (type: Modnet havarti, alder: 24 måneder, 36 %) 

Dommerne sagde bl.a. om vinderen:

- "Der er ikke nogen, der ikke kan lide den. Fantastisk konsistens. Jeg kunne spise den hver eneste dag."

- "Det er en ost, man aldrig bliver træt af."

- "Der er en kæmpe krammer over den. Den kan man godt lide."

- "Det er den perfekte ost. Det føles som at komme hjem til en ostefamilie, man har savnet."

- ”Den er ”hverdagsluksus” at have i køleskabet. Så ved man, at man har fået noget godt den dag.”

- "Perfektion findes ikke, men vi er tæt på."

- "Vi har overskredet perfekt."

- "Det er en sindssygt god ost." 

De to andre finalister: 'Økologisk røget Vesterhavsost' fra Thise Mejeri (type: Fast modnet ost røget, alder: ca. 30 uer, 32 %) og 'Kataost' fra Arla Götene Mejeri i Sverige (Type: Hård ost, alder: 40 måneder, 35 %)

Gourmetprisen 2022 i kategorien bløde oste

Blød ost

Gourmetprisen-31082022-bloed-ost-horisont-foto-Molly-Groenberg-1-scaled.jpg

Vinder: 'Hallands Himmel' fra Arla Kvibille Mejeri i Sverige for Arla Unika (type: Dehydreret blåskimmelost, alder: 5 måneder, 36 %)

Dommerne sagde bl.a. om vinderen:

- "Fuld fart på. Det er en smagseksplosion af alt muligt dejligt. To verdener smeltet sammen, hvor det både er en blød blåskimmel og fast ost. Smager vildt godt. Udfordrer mig."

"Den starter med en snas af karamel, så kommer blåskimmel-smagen, og så smelter den på tungen. En ret spændende ost"

- "Skorpen gør noget for mig. Den har en vidunderlig balance. Jeg sætter meget pris på fastheden."

- ”Den kan spises solo, men den kan også kommes i maden. Den er all round. Jeg vil også spise den på ristet rugbrød om morgenen."

- "Interessant ost, hvor man leget med konceptet blåskimmelost."

De to andre finalister: 'Økologisk Munkesten ost' fra Thise Mejeri (type: Grubelagret fisket jersey-ost, alder: 16 uger, 26 %) og 'Totohavens lille hvide' fra Tothavens Gårdmejeri (type: Hvidskimmelost af gedemælk, alder: 3 uger, 30 %)

Gourmetprisen 2022 i kategorien smør og blandingsprodukter

Smør

Gourmetprisen-31082022-Smoer-horisont-foto-Molly-Groenberg-1-scaled.jpg

Vinder: 'Økologisk dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt' produceret af Naturmælk

Dommerne sagde bl.a. om vinderen:

- "Jeg kan godt lide fastheden. Skønt salt-niveau. Det er en ren og fed smør, hvor saltet er integreret og uden krystaller, der træder frem."

- "Smør, man vil kunne bruge til alt, også til at lave mad med. Hvor de andre finalister kun er til brød."

- "Det er en smør, der hviler i sig selv. Der er ikke saltkrystaller i, og man fornemmer, hvor meget smag der er i. Så behøver man ikke mere.”

- "Forfriskende og mere saltet end supermarked. Smør der smager af smør."

- "Den er som en glat, fransk kvalitets-smør" 

De to andre finalister: 'Arla Unika smør med Læsø sydesalt' fra Arla Holstebro Mejeri (type: saltet smør) og 'Gourmetsmør med sydesalt' fra Lindved Mejeri (type: saltetkærnesmør)

Gourmetprisen 2022 i kategorien konsummælksprodukter og is

Konsummælkeprodukter

Gourmetprisen-31082022-Yoghurt-horisont-foto-Molly-Groenberg-1-scaled.jpg

Vinder: Økologisk flødedessert med kirsebær fra Øllingegaard Merjeri

Dommerne sagde bl.a. om vinderen:

- "Fin syre"

- "Jeg glæder mig til at se, hvad det er"

- "Basen er sindssygt cremet"

- "Er det morgenmad eller dessert? Den føles fed, lækker og cremet" 

De to andre finalister: Økologisk double cream fra Naturmælk (type: piskefløde 48 %) og UNIKA 30 fra Arla Christiansfeld Mejeri for Arla Unika (type: kefirfermenteret fløde 30 %) 

Om Gourmetprisen

Gourmetprisen blev under titlen “Mejeribrugets Gourmetpris” indstiftet i 2003 i regi af det, der dengang hed Landsmejeriudstillingen for at synliggøre kvaliteten og innovationen blandt danske mejeriprodukter. Det er i dag Mejeriforeningen, som står bag.

Prisen har ikke fokus på mejeritekniske detaljer som fx ensartethed, men henvender sig derimod til kokke og andre frontløbere inden for mad og smag med sit fokus på produkternes gastronomiske kvaliteter som duft, smag, udseende, historie og kreativitet.

Dette afspejles i dommerpanelet, som typisk består af kokke og professionelle gastronomiske formidlere.

Bedømmelse

Produkterne smages blindt, og følgende kvalitetsparametre bliver vurderet:

  • Udseende
  • Lugt
  • Smag
  • Grundsmagsbalance
  • Mundfornemmelse/tekstur
  • Flavorhelhed
  • Balance
  • Kompleksitet/synergi
  • X-faktor
Gourmetprisen-31082022-foto-Molly-Groenberg-1-scaled.jpg

Dommerpanelet i Gourmetprisen 2022 er:

Camilla Bojsen-Møller, ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk

Rasmus Palsgård, madskribent og -anmelder og indehaver af feinschmeckeren.dk

Mika Wulff, Le Cordon Bleu-udlært konditor og chefredaktør for magasinet Lækkerier

Denny Vangsted, kok og indehaver af spisebar og landhandel Omegn & Venner