Danske og svenske frikadeller

Danske og svenske frikadeller

Det er ikke kun i Danmark vi elsker frikadeller, vores broderfolk ynder også at tilberede den dejlige spise.

4 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 45-60 min.
  • Koge/stegetid: 30 min.
  • 500 g hakket kalve- og svinekød (eller rent svinekød)
  • 1 æg
  • 1 lille løg (revet eller finthakket)
  • 50 g hvedemel
  • ca. 2 dl mælk
  • salt og peber
  • smør og/eller olie (til stegning)
  • Stuvet kål:
  • ¾ kg hvidkål
  • 25 g smør
  • 3 spsk mel
  • evt. ½ liter mælk
  • muskatnød
  • 1 bdt persille (hakket)
  • Tilbehør:
  • kartofler eller rugbrød

  1. Rør kødet med 1 tsk salt et par min. Tilsæt æg, løg og mel. Rør mælken i lidt ad gangen og krydr med friskkværnet peber. Lad evt. farsen hvile i køleskab ½ time. Tilsæt evt. lidt mere mælk, hvis farsen er blevet for fast.
  2. Form farsen til frikadeller og brun dem på en varm pande med smør og/eller olie. Skru lidt ned og steg frikadellerne færdige (ca. 4 min. på hver side).
  3. Stuvet kål: Skær kålen i grove stykker uden stok og kog dem møre i letsaltet vand i ca. 10 min. Lav en opbagning af smør og mel og tilsæt ca. 5 dl kålvand eller mælk.
  4. Kog sovsen igennem i mindst 10 min. og smag til med revet muskatnød, salt og peber. Lad kålen dryppe godt af og vend den i sovsen sammen med persille.