Den perfekte påskefrokost

Skøn påskefrokost: 6 lækre opskrifter

Byd foråret og påsken velkommen med en traditionel påskefrokost. Vi serverer gurkemejeæg, grønne asparges, røget lammekølle og meget mere. Måske solen endda kigger frem, så der kan dækkes op i en lun krog i haven …

GRØNNE ASPARGES MED VINAIGRETTE OG HAKKEDE ÆG

De grønne asparges er en rigtig forårsbebuder, og det er skønt at sætte tænderne i de første sprøde af slagsen.

1 kg grønne asparges (tag fire fra)

2 æg

Vinaigrette:

5 spsk. olie (mild oliven- eller solsikkeolie)

1 spsk. hvidvinseddike

1 spsk. dijonsennep

1 spsk. 38 % cremefraiche

½ spsk. vand

salt

peber

1. Pisk alle ingredienserne til vinaigretten sammen.

2. Fjern den træede del, og kog aspargesene i letsaltet vand, med hovederne lidt over overfladen, i ca. fire minutter. Afdryp i en sigte. Dup dem forsigtigt med et rent viskestykke, og anret på et fad.

3. Kog æggene, så de er hårdkogte, og pil og hak dem fint. Kom æggene over aspargesene, og hæld vinaigretten over. Pynt med strimler af de fire rå asparges og evt. lidt bellis fra haven.

4. Vinaigretten kan også serveres ved siden af som på billedet.

► SE OGSÅ: Sådan laver du en god påskefrokost

BLINIS MED STENBIDERROGN OG PISKET CREMEFRAICHE

Vi laver hjemmelavede blinis, men skal det gå stærkt, kan du købe dig til hele herligheden og gøre retten her klar på nul komma fem.

½ kg stenbiderrogn (renset og skyllet)

Blinis: (ca. 24 stk.)

175 g hvedemel (ca. 3 dl)

60 g boghvede (ca. 1 dl)

1 tsk. groft salt

4 tsk. tørgær

2 dl sødmælk

2 æg

2 dl cremefraiche 18 %

50 g smør – smeltet

Dressing:

1 dl cremefraiche 18 %

1 dl cremefraiche 38 %

1 spsk. citronsaft

1 tsk. revet skal fra en økologisk

citron

salt

1. Sigt hvedemelet ned i en skål. Bland boghvede, salt og gær i.

2. Hæld sødmælken i en gryde, og varm til fingerlunt. Tag gryden af varmen.

3. Del æggene i blommer og hvider. Rør cremefraiche, mælk og æggeblommer sammen. Pisk mælkeblandingen sammen med melblandingen, til den er jævn og glat. Stil dejen tildækket i køleskabet i ca. 1 time.

4. Pisk hviderne stive, og vend dem forsigtigt i dejen. Sæt dejen tildækket i køleskabet i yderligere ca. 1 time.

5. K om de to slags cremefraiche i en skål med citronskal, saft og salt, og pisk med elpisker, indtil cremefraichen bliver cremet og luftig.

6. Varm blinispanden op, og kom lidt smør i hullerne. Kom ca. ½ dl dej i hvert hul, og bag de små blinis ved jævn varme ca. 2 min. på hver side, til de er gennembagte og gyldne. Server med rogn, pisket cremefraiche og evt. citronskiver og krydderurter.

GURKEMEJEÆG MED ANSJOSMAYONNAISE

Vi koger æggene med gurkemeje, så de får den fineste lysegule påskefarve.

6-8 æg

½-1 spsk. gurkemeje

ekstra ansjoser til servering

Mayonnaise:

2 ansjosfileter i olie

½ tsk. gurkemeje

1 knsp. groft flagesalt

1 æggeblomme

ca. 1½ dl god olivenolie

salt og peber

lidt citronsaft

1. Kom gurkemeje i kogende vand sammen med æggene. Kog æggene, til de er næsten hårdkogte.

2. K om ansjoserne i en morter, og stød dem til mos. Kom gurkemeje og salt ved, og knus godt. Tilsæt æggeblommen.

3. Pisk med en gaffel, imens olivenolie langsomt tilsættes i en tynd stråle. Fortsæt, til mayonnaisen får en cremet konsistens. Smag til med salt og peber og et par dråber citron. Server med æg og ekstra ansjoser.

► SE OGSÅ: Farseret lammesteg med nye grønsager og myntesovs

KARRYSALAT MED KRYDDERSILD

Sild er indledningen på mangen en god dansk frokost. Server gerne en iskold snaps til.  

2 æbler – gerne faste og syrlige

2 hårdkogte æg

4 spsk. cremefraiche 18 %

4 spsk. mayonnaise

1-2 spsk. god karrypulver (alt efter, hvor stærk du ønsker den)

1 knivspids stødt ingefær

½ tsk. sukker

1 spsk. kapers

salt og peber

purløg til at pynte med

1 glas gode kryddersild, f.eks.

Christiansø sild

1. Skræl æblerne. Del dem i kvarter, fjern kernehuset og skær dem i tynde skiver. Hak æggene groft.

2. Bland cremefraiche og mayonnaise med karry, ingefær, sukker og kapers. Rør æbler og æg i, og smag til med salt og peber.

3. Server med kryddersild og masser af friskhakket purløg.

LETRØGET TORSKEROGN MED PEBERRODSCREME OG RUGBRØDSCROUTONER

Torskerogn er vel vores svar på kaviar, og selvom de ikke tåler sammenligning, lover vi, at denne variant med peberrod smager helt vidunderligt.

500 g letrøget frisk torskerogn

1 dl cremefraiche

1 spsk. citron

salt og peber

Peberrodscreme:

1dl cremefraiche 18 %

2 dl piskefløde pisket til let skum

1 spsk. frisk revet peberrod

salt

Croutoner:

4 skiver rugbrød, ca. 0,5 cm tykke

1 spsk. olie (vindruekerneolie)

1 bundt radiser, lidt salatblade og kapersbær til pynt

1. Rør torskerogn med cremefraiche, citron, salt og peber.

2. Bland alle ingredienserne til cremen, og smag til med salt.

3. Skær rugbrødet i små tern, og rist dem i olien på en pande. Anret en skefuld creme og en skefuld rogn på hver tallerken på et par salatblade. Pynt med croutoner, kapersbær og sprøde radiser.

RØGET LAMMEKØLLE MED MYNTEGELE OG BALSAMICO

Køb en færdigrøget lammekølle, så er denne lette ret også klar på nul komma fem.

1. Skyl og tør salaten.

2. Hæld balsamico i en lille gryde, og kog langsomt ind, ca. 10-15 min., indtil den begynder at blive tykkere. Stil til afkøling, hvor den i løbet af få minutter får en cremet konsistens.

3. Skær den røgede lammekølle i meget tynde skiver, og anret på fad eller tallerken. Pynt med spæde salatblade og myntegele, og dryp den tykke balsamico over.

► SE OGSÅ: Lav lækre lammefrikadeller