Julebag: Det bager jeg altid til jul
Vi har spurgt 6 personer, hvad de altid vender tilbage til, når der skal bages i julemåneden. Mød bl.a. kokken, madfotografen og designeren, og få deres helt særlige opskrift på uundværlig hjemmebag.
ANNE HJERNØES CHOKOLADE PANFORTE
“Når julen nærmer sig, laver jeg altid chokolade panforte. Det er en italiensk julekage, som kan holde sig i månedsvis, og den er skøn at have liggende i en dåse, så man altid kan skære af den, når der kommer ventede eller uventede gæster på julevisit. Jeg plejer at skære den i små firkanter og så sigte flormelis hen over dem, så det ligner sne. Skal det være ekstravagant, får de også et drys spiseligt guld”, siger Anne Hjernøe, kok kendt fra tv.
► SE OGSÅ: Opskrift på julemad: Sådan laver du den perfekte juleand
Tid:
ca. 30 min. plus bagetid
(ca. 50 små stykker)
Det skal du bruge:
150 g mandler
150 g hasselnøddekerner
250 g honning
200 g lys rørsukker
200 g hakket mørk chokolade, minimum 70 %
75 g hakket sukat
75 g hakkede pomerans eller honningabrikoser
fintrevet skal fra 3-4 økologiske (ubehandlede) appelsiner
200 g hvedemel
25 g usødet kakao
1 tsk. kanel
½ tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt kardemomme
lidt smeltet smør til pensling
sigtet flormelis til drys
Sådan gør du:
1. Læg mandler og hasselnøddekerner på et stykke bagepapir på en bageplade. Bag nødderne i forvarmet ovn ved 150 grader, til de tager farve. Det tager ca. 10 min. Lad hasselnøddekernerne køle en anelse af, og gnub så den brune hinde af.
2. Kom honning og sukker i en gryde, og kog under omrøring i ca. 5 min.
3. Rør mandler og hasselnødder i honningmassen sammen med chokolade, sukat og pomerans, appelsinskal, sigtet mel, kakao og krydderier. Her er det vigtigt at røre konstant, så det hele blandes godt sammen – så snart dejen bliver for afkølet, kan den blive svær at arbejde med.
4. Smør et stykke bagepapir godt med smør, og kom det i en form ca. 20 x 20 cm. Pres dejen ud i formen, så den bliver helt kompakt.
5. Bag kagen i midten af den varme ovn i ca. 15 min. Afkøl kagen.
6. Skær kagen i små firkanter, og drys med sigtet flormelis. Kagen kan spises, når den er afkølet, men har godt af at vente til dagen efter. Kagen bliver sej og hård, og det skal den være. Den er svær at skære og svær at spise, og det er en del af fornøjelsen.
TIP: Lad kagen være pakket ind i bagepapir, og opbevar den tørt og godt i en kagedåse. Så holder den i mange, mange måneder, og man kan have glæde af den det meste af vinteren. Spis den til en stærk kop kaffe, og gerne med en god cognac eller en julesnaps til.
ADAM AAMANS MAZARINKAGE MED JULEKRYDRET APPELSINSIRUP
“Mazarinkagen er en af vores helt store succeser, og mange af vores stamgæster er ofte efter os, når vi ikke har den på som dagens kage. Den er også et dejligt alternativ, når man har proppet sig med brunkager og klejner hele december. Jeg synes især, det markante strejf af ægte marcipan, som tydeligt træder frem, er særdeles charmerende. Tilbehøret til kagen varierer afhængig af, hvad årstiden byder på. Den fulde runde kagesmag afbalanceres her til jul med den let syrlige appelsinsmag i tykmælkscremen for at skabe en kontrast til fedmen.” Sådan fortæller kokken Adam Aamann om kagen han altid vender tilbage til.
Tid:
ca. 30 min. plus bagetid
(ca. 16 stykker)
Det skal du bruge:
5 dl tykmælk
Mazarin:
250 g marcipan
250 g sukker
50 g økologisk hvedemel
250 g tempereret økologisk smør
5 hele økologiske æg
lidt flormelis til drys
Appelsinsirup:
Skal og saft af 2 store appelsiner
4 nelliker
2 kanelstænger
2 kardemommekapsler
1 stjerneanis
1 dl sukker
Sådan gør du:
1. Dræn tykmælken natten over i køleskabet i en sigte med et klæde.
2. Sirup: Kom alle ingredienser i en gryde, og kog sammen i ca. 15 min., til konsistensen tykner. Tag gryden af varmen, og lad siruppen stå og trække natten over. Sigt krydderierne fra.
3. Vend ¾ af siruppen i tykmælken. Gem resten til pynt.
4. Tænd ovnen på 170 grader.
5. Skær marcipan i skiver, og rør den sammen med sukker, mel og tempereret smør. Rør æggene i dejen et ad gangen.
6. Fordel dejen i en bageform, ca. 25 x 30 cm, foret med bagepapir.
7. Bag kagen i ovnen i ca. 20-25 min., til den er let gylden.
Afkøl kagen, før den skæres ud. Drys kagen med sigtet flormelis, og server med tykmælkscreme og appelsinsirup.
COLUMBUS LETHS AMERIKANSKE COOKIES
“De her chokoladecookies bager vi altid til jul. Faktisk bager vi dem flere gange i løbet af december måned, fordi vi er en stor familie, og med mange børn i huset bliver kagedåsen nemlig hurtigt tom. Opskriften kommer oprindeligt fra Christinas mormor, som bor i USA, og de smager som en ‘rigtig’ amerikansk cookie. De kan også varieres med andre typer chokolade og peanutbutter.” Selv foreslår Columbus Leth chokoladebaren Daim.
Tid:
ca. 20 min. plus bagetid
(ca. 25 stk.)
Det skal du bruge:
200 g mel
½ tsk. bagepulver
50 g havregryn
100 g sukker
100 g mørk muscovadosukker
1 tsk. vaniljesukker
100 g smør
1 æg
100 g mørk chokolade mørk
20 g hasselnødder
Sådan gør du:
1. Bland hvedemel med bagepulver, havregryn, de to slags sukker og vanilje.
2. Smuldr smørret heri, og saml dejen med ægget. Hak chokolade og nødder groft, og ælt i dejen.
3. Sæt dejen på en bageplade med bagepapir i små toppe med god afstand, da de flyder lidt ud under bagningen.
4. Bag kagerne i midten af ovnen ved 180 grader i 7-8 min. Afkøl kagerne på en rist, og opbevar i en kagedåse med tætsluttende låg.
SANDRA PUGLIESES ZIMTSTERNE (KANELSTJERNER)
“Opskriften på Zimtsterne har jeg, fra dengang jeg var au pair i Schweiz for 23 år siden. Jeg var så heldig at være hos en familie, hvor jeg stod for al madlavning både til familien (på 6) og til alle de familie- og forretningsmiddage, de jævnligt lagde hus til. Familien havde en helt speciel søndags- tradition, hvor vi lavede det helt store kagebord til eftermiddagskaffen med hjemmelavede kager, småkager og is. Ikke just verdens sundeste tradition, men for mig en fantastisk legeplads og læreplads udi det søde køkken.” Sådan siger Sandra Pugliese om hendes tid som au pair, hvor denne skønne opskrift stammer fra.
Tid: ca. 20 min. plus hvile og bagetid
(ca. 20 store stk.)
Det skal du bruge:
250 g mandler
3 æggehvider
1 knivspids salt
350-400 g flormelis
1 spsk. stødt kanel
fintrevet skal af 1 økologisk citron, samt 1 tsk. saft
50 g maizena
lidt smeltet smør til pensling
Sådan gør du:
1. Kværn mandlerne til groft ‘mel’ på en foodprocessor.
2. Pisk hviderne helt stive med en knivspids salt. Tag 1/3 af de stiftpiskede æggehvider fra, og gem til glasuren.
3. Rør 250 g flormelis i ²/³ af de stiftpiskede æggehvider. Tilsæt mandelmel, kanel, citronskal og maizena, og form hurtigt til en fast masse. Tilsæt evt. en smule mere maizena, hvis dejen er for våd. Lad dejen hvile 30 minutter.
4. Glasur: Rør den sidste tredjedel æggehvide med 1 tsk. citronsaft og resten af flormelis til en glat tyktflydende masse.
5. Rul kagedejen ud på lidt flormelis til ca. ½ cm tykkelse. Udstik stjerner af dejen, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, der er smurt med en lille smule smør. Hvis du ikke har en stjerneudstikker, kan du også bruge hjerter eller andre former.
6. Smør kagerne med glasuren, og sørg for, at den er så glat som muligt på overfladen – jeg gør det med bagsiden af en teske.
7. Lad kagerne tørre i ca. 2 timer på bagepladen, før de bages.
8. Bag dem midt i en forvarmet ovn ved 130 grader i ca. 20 minutter. Glasuren skal forblive så hvid som muligt – derfor de lave varmegrader. Afkøl kagerne på en bagerist.
TIP: Opbevar kagerne i en dåse med låg, så de forbliver sprøde udenpå og bløde indeni.
THERESAS AFRIKANSKE MANDAZI
“Mandazi er en dejlig, sød bollekage-agtig lækkerbisken lidt hen af æbleskiver. Jeg lærte dem først at kende i marts i år, efter at min mand Frank havde været 14 dage i Tanzania. Det er en snack med rødder i det arabiske, som man indtager i det meste af Afrika – gerne sammen med en sød, sort chai-te. Jeg er blevet ret glad for den som afveksling til æbleskiven, og den bliver helt sikkert en integreret del af julemadssortimentet herhjemme,” fortæller Theresa, der tidligere har udgivet 'Julebogen' på Politikens Forlag.
Tid:
ca. 30 min. plus hæve- og bagetid
(ca. 20-25 stk.)
Det skal du bruge:
¼ pakke gær
2½ dl vand
1¼ dl sødmælk
1 dl rørsukker
1¼ dl rapsolie
½ æg
ca. 650-700 g hvedemel
1 liter vindruekerneolie til fritering
Sådan gør du:
1. Smuldr gæren i en skål med vand.
2. Lun mælken, og hæld i skålen. Opløs gæren heri. Tilsæt rørsukker, olie og æg. Slå evt. ægget ud, og pisk det sammen først, så er det lettere at dele.
3. Når væskemassen er homogen, tilsættes hvedemel lidt ad gangen, og der æltes, indtil dejen begynder at minde om en blød franskbrødsdej. Hæld dernæst dejen ud på et mel-drysset bord, og ælt videre, imens mere hvedemel tilsættes lidt ad gangen, så dejen ikke mister sit bløde, blanke udseende.
4. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
5. Hæld olien i en stor dyb 5 liters gryde, og varm op.
6. Del dejen i tre, og udrul en klump ad gangen på et meldrysset bord til ca. 1,5 cm tykkelse, og udstik med et lille glas ca. 6 cm diameter.
7. Når olien er klar, steges 6 mandazi ad gangen. Vend dem med en hulske. De er færdige, når de er mørkebrune på begge sider. Læg bollerne på et stykke fedtsugende papir.
8. Spis de lune mandazi til en kop krydret sort te, det klæder dem!
TIP: Man kan også spise bollerne dagen efter, enten som de er eller lunet med en klat marmelade eller et stykke brie til.
FRU PEDERSENS VANILLEKRANSE
“Opskriften kommer fra fru Pedersen. Hun var en ældre dame, der passede mig og min bror som små. Hendes opskrift på vaniljekranse er en af mine yndlings-juleopskrifter. Det er en god gammel klassiker, men den bedste, der findes. Smager skønt af vanilje og minder mig om min barndom, hvor den gamle kæmpestore kødhakkemaskine kom frem, og så blev der ‘kørt’ vaniljekranse med helt perfekte riller i.” Sådan mindes designer Kristina Meyer - den ene halvdel af designduoen Meyer-Lavigne - vaniljekransebagningen i hendes barndom. Se om hendes opskrift også kan få dig til at mindes barndommens julebagning.
Tid: ca. 30 min. plus bagetid
(ca. 50 stk.)
Det skal du bruge:
175 g mel – nogle gange lidt mere
60 g kartoffelmel
125 g sukker
korn af ½ stang vanilje + lidt vanilje-sukker
65 g finthakkede mandler
175 g smør
½ æg
Sådan gør du:
1. Bland hvedemel med kartoffelmel, sukker, vanilje og finthakkede mandler. Smuldr smørret heri, og saml dejen med ægget.
2. Rul dejen ud til en ‘pølse’, og læg den i køleskabet, til den er helt kold.
3. Kom dejen i kødhakkemaskinen med stjernetylle, og form til vaniljekranse.
4. Fordel kransene på bageplader med bagepapir, og bag dem, til de er lysebrune i en forvarmet ovn ved 200 grader. Afkøl kransene.
TIP: Har du ikke en kødhakker, kan du trille dejen til tynde pølser og forme dem til kranse, eller forsøge med en almindelig stjernetylle – det kræver dog, at dejen er blød og ikke har været på køl.
►SE OGSÅ: Lav hvid gløgg på fire forskellige måder
►SE OGSÅ: Perfekt konfekt - 8 nemme opskrifter
►SE OGSÅ: 4 fantastiske småkagefavoritter