Gammeldags fastelavnsboller med creme og hindbærsyltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med creme og hindbærsyltetøj

En klassisk version af fastelavnsboller med creme og syltetøj toppet med glasur og hindbær.

18 stk.

Dej:

  • 1 dl mælk
  • 50 g gær
  • 4 spsk. sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 æg 200 g smør
  • ca. 400 g hvedemel
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • 1 æggeblomme
  • ¾ spsk. majsstivelse
  • 1¼ dl mælk
  • ¾ spsk. sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. smør
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • 1 dl hindbærsyltetøj
  • 4 dl flormelis
  • ca. 3 spsk. past. æggehvide
  • levnedsmiddelfarve evt. frysetørrede hindbær

Sådan gør du

  1. Lun mælken, til den er fingervarm. Kom den i en skål. Udrør gæren heri. Tilsæt sukker, vaniljesukker og æg. Smuldr smørret i halvdelen af hvedemelet, og rør det i.
  2. Tag dejen ud på bordet, og ælt den med resten af hvedemelet. Lad dejen hæve tildækket ca. 1 time.
  3. Pisk æggeblomme, majsstivelse, mælk, sukker og vaniljesukker sammen i en gryde. Varm det op, og kog det igennem ganske kort under piskning. Pisk smørret i. Kom cremen i en skål. Stil cremen tildækket i køleskabet.
  4. Rul dejen ud med en kagerulle i ca. 1 cm’s tykkelse. Skær den ud i 18 firkanter. Pensl dejen med sammenpisket æg.
  5. Læg 1 tsk. creme og 1 tsk. syltetøj på hvert stykke. Saml dejen omkring fyldet.
  6. Pensl sammenføjningerne med sammenpisket æg. Sæt bollerne med sammenføjningerne nedad på bagepapir. Lad bollerne efterhæve 15 min. Pensl dem med æg.
  7. Bag bollerne ca. 15-18 min. ved 200 gr. på midterste ovnribbe, og lad dem køle af.
  8. Rør flormelis og æggehvide til en glat glasur. Giv glasuren lidt levnedsmiddelfarve. Fordel glasuren over de afkølede boller med en ske. Lad glasuren stivne.
  9. TIP: Her har vi lavet et hul i bollerne, så de kan hænges på snor, og bruges til den klassiske fastelavns-leg 'Bide til bolle'.

Gammeldags fastelavnsboller

Mange tråde kan trækkes tilbage til starten på de gammeldags fastelavnsboller. Oprindelsen på den søde bolle stammer nemlig fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Kan du også sætte dig ind i fortvivlelsen over ikke at spise hvede i lang tid? Det kan vi. I dag føles det nemlig stadig som om, at hvede og brød kan være forbudt i perioder - blandt andet i forbindelse med diverse kostplaner og diæter.

Vil du derfor markere slankekurens start med en gammeldags skik? Så skal du lave en hvedemelsdej med rosenvand. Det er den originale opskrift på fastelavnsboller. Det er nemlig først senere, at rosiner, appelsinskal, kardemomme og creme er blevet tilsat som en ekstra luksus i fastelavnsbollen.

Få mange flere opskrifter på traditionelle fastelavnsboller her.