Gammeldags fastelavnsboller med creme.

Den allerbedste opskrift: Gammeldags fastelavnsboller med creme

"Fastelavn er mit navn - boller vil jeg have", sådan synger børnene fastelavnssøndag, inden de slår katten af tønden. Og disse skønne fastelavnsboller vil helt sikkert gøre lykke - også for de voksne. Få opskriften på de bedste fastelavnsboller her:

16 stk. fastelavnsboller med creme - Fryse-egnet

Total:1 time 35 minutter

Ingredienser

Dej:

  • 200 g smør
  • 1 ½ dl mælk
  • 1 pakke gær
  • 1 æg (sammenpisket)
  • 25 g sukker
  • ca. 350 g hvedemel

Creme:

  • 2 ½ dl fløde 9 %
  • ½ stang vanilje
  • 25 g sukker
  • 2 æggeblommer
  • 2 spsk maizenamel

Glasur:

  • 100 g flormelis
  • evt. 2 spsk kakao
  • 1-2 spsk kogende vand

Dejen:

  1. Smelt smør og lad det køle lidt af. Rør gær ud i lidt af mælken i en rummelig skål. Rør resten af din mælk i, tilsæt æg, smør, sukker og mel. 
  2. Ælt dejen godt på køkkenbordet eller rør den godt i røremaskine. Den skal hænge sammen, men være lidt blød. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse. 

Creme:

  1. Kog fløden op med flækket vaniljestang og sukker. Rør æggeblommerne sammen med maizenamel i en lille skål. Hæld lidt af den kogende fløde i æggeblandingen under omrøring og hæld blandingen tilbage i gryden. Kog cremen 3 min. under omrøring.  

Saml bollerne:

  1. Rul dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen ud i 16 firkanter og læg en skefuld creme på hver firkant.
  2. Fold dejen om cremen, klem og luk godt sammen med fingrene. Læg bollerne på bageplade med bagepapir med sammenføjningerne nedad. 
  3. Lad bollerne efterhæve ca. 30 min.
  4. Kom dem herefter i ovnen og lad dem bage i midten af ovnen ved 225 grader ca. 15 min.
  5. Lad bollerne afkøle på bagerist, før du rører glasur sammen og pynter bollerne. 

TIP...

Du kan lave fastelavnsboller dagen før og lade dem stå køligt i en lufttæt beholder. Så vil de kunne holde sig gode i én til to dage.

Men tænker du ikke, at du kan nå at få dem spise inden for to dage, løber du tør for fyld eller skal have en kort pause fra fastelavnsbollespisningen, så er det heller ikke noget problem.

For du kan godt dele gær-, hvede- eller wienerbrødet op i mindre portioner, og de kan fryses til senere brug. Så kan du nemt tage en frisk portion fastelavnsbolledej op på alle tidspunkter af året og fylde bollen med nyt, lækkert fyld, der passer til sæsonen.

Du kan sagtens lave din creme dagen før og gemmes i en lukket sprøjtepose i køleskabet.

Lav din egen opskrift på fastelavnsboller

Hvis du synes, at wienerbrødsdej er for sød, eller at rosiner ikke har noget at gøre i bagværk, så kan du nemt sammensætte dine egne favoritingredienser.

Prøv for eksempel at lave cremen af frisk æblemos tilsat sødligt remonce og kaffepulver, eller put syltetøj med chokolade og flødeskum. Du kan også lade dig inspirere lidt af den svenske Semlor, den franske nougat eller de nyere versioner med marcipan i bunden. Kun fantasien sætter grænsen for hvilket fyld, du kan komme i - og det gør blot bagværket mere personlig.

Vidste du...

Fyldet i en fastelavnsbolle kan varieres i det uendelige - men vidste du, at man også bager fastelavnsboller af forskellig slags dej? Fastelavnsboller kan både bages med en gærdej og med en wienerbrødsdej. Her finder du nogle af vores favoritopskrifter:

Historien om fastelavnsbollen

Oprindelsen på den søde bolle stammer helt fra en fastelavnsskik, hvor man markerede, at fasten skulle starte - og at det snart var forbudt at spise hvedebrød i 40 dage.

Opskriften på de originale fastelavnsboller var dog ikke, som vi kender den i dag. Den var nemlig blot en hvedemelsdej med rosenvand. Det er altså først senere, at rosiner, appelsinskal, kardemomme, remonce og vaniljecreme er blevet tilsat i en lidt mere luksusudgave fastelavnsbollen.

Efter mange hundrede år blev hvededejen i fastelavnsbollerne ændret til en mere luftig wienerbrødsdej - nærmere bestemt i 1909. Men det først var i 1950’erne, vi fandt ud af, at fastelavnsbollerne kunne flækkes og fyldes med både creme og piskefløde.

Faktisk er fastelavnsbollerne med creme og fløde noget, som vores svenske naboer inspirerede os til efter anden verdenskrig. Her begyndte de svenske ismejerier nemlig at skyde frem, og de hjalp med til at sikre, at vi kunne få frisk fløde rundt om i Danmark.

Skal dine fastelavnsboller laves på den semi-gamle opskrift? Så skæv til svenskernes flødeskum og lægge en dansk wienerbrødsdej omkring. Du kan også holde opskriften inden for landets grænser, men så bør flødeskummet og cremen erstattes af sød marmelade.

Vil du hellere bare have en god fastelavnsbolle serveret, i stedet for selv at lave den? Så se her, hvor du i stedet kan købe de bedste fastelavnsboller i Danmark.

Vil du lave noget andet end fastelavnsboller? Så prøv vores opskrift på svenske Semlor, Strutter, mini-chokoladeboller eller en fastelavnsstang.

Så hvad end til er ude efter hyggesnacks til en god weekend eller til eftermiddagskage, så er vi sikre på, at fastelavnsboller kan ramme dejligt plet på det, du leder efter. Find alle vores opskrifter her.