Fastelavnsboller - bagt som stang

Fastelavnsstang

Fastelavnsboller kender du, men hvad med en fastelavnsstang? Stangen er lavet af en lækker blød gærdej, der er fyldt med remonce af æblemos og marcipan.

2 fastelavnsstænger, ca 20 skriver

Total:2 timer

Ingredienser

  • Dej:
  • 2 dl mælk
  • 100 g smør
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • ½ tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • ¾ tsk. stødt kardemomme
  • 450 g hvedemel
  • 1 æg (til pensling)
  • Æbleremonce:
  • 500 g æbler
  • 75 g sukker
  • 100 g marcipan
  • Pynt:
  • 50 g hasselnødder
  • 75 g mørk chokolade
  • 50 g flormelis
  • 2-4 spsk. mælk

Sådan bager du en fastelavnsstang

  1. Dej:
  2. 1. Lun mælken i en kasserolle, og lad smørret smelte heri, til det er håndvarmt. Opløs gæren i mælken i en stor skål. Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme og mel. Ælt dejen godt sammen, til den er blød og glat. Lad den hæve tildækket et lunt sted i 1 time. 
  3. Remonce:
  4. 2. Skræl æblerne, fjern kernehuse, og skær æblerne i mindre stykker. 
  5. 3. Kog æblerne under låg i en gryde med lidt vand i bunden. Lad dem koge helt ud. Rør ofte, og hold øje med, at de ikke brænder på. 
  6. 4. Smag mosen til med sukker. Riv marcipanen groft, og rør den i mosen. 
  7. Fastelavnsstænger:
  8. 5. Del dejen i 2, og rul hvert stykke ud på et melstrøet bord til en firkant på ca. 20 x 40 cm. Læg hver firkant på hvert sit stykke bagepapir.  
  9. 6. Fordél remoncen på midten i hele dejens længde. Fold dejen omkring fyldet, næsten helt ind til midten. Luk enderne godt, så remoncen ikke løber ud. Læg stængerne i en bradepande (se tip). 
  10. 7. Pensl stængerne med sammenpisket æg, og lad dem efterhæve i 30 min.  
  11. 8. Bag stængerne gyldentbrune midt i ovnen i 20 min. ved 200 grader. Lad dem køle af på pladen. 
  12. Pynt:
  13. 9. Brun nødderne i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min., til de er gyldne og dufter. Lad dem køle af, og gnid skallen af. Hak nødderne groft. 
  14. 10. Smelt chokoladen over vandbad, rør den sammen med flormelis, og spæd med mælk til glasurkonsistens. 
  15. 11. Dryp glasuren over fastelavnsstængerne, og drys med nødder. 

TIP

SÅDAN BAGER DU FASTELAVNSSTÆNGERNE:

Læg fastelavnsstængerne i hver sin side af bradepanden, 1 cm. fra kanten i begge sider. Jeg bøjer bagepapir op om hver stang, og lægger en brødform imellem stængerne. På den måde åbner dejen sig ikke for meget under bagningen, men forbliver pænt foldet omkring remoncen på hver stang.