Rød, gul eller grøn: Hvor klimabelastende er din mad?
Ja, oksekød belaster miljøet, men hvad med ost, mælk, chokolade og frugt? Se hvor stort aftryk din mad sætter på klimaet, fra den bliver produceret til den ender i dit supermarked.
Miljøvenlig madpyramide – sådan skal du i grove træk spise for at passe på både dig selv og miljøet:
RØD: Oksekød, lam, importeret fisk, ost og animalsk fedtstof. (8-20 kg CO2)
GUL: Kylling, svin, fisk og importeret frugt og grønt. (2-8 kg CO2)
GRØN: Primært grove gryn, fibre, dansk grønt i sæson og proteiner fra mælk, yoghurt og æg. (0-2 kg CO2)
Se vores tabel og find ud af om din mad er grøn, gul eller rød i klimabelastnings pyramiden:
RØD
1 KG LAMMEKØD = 21,4 kg CO2
1 KG HUMMER = 20,2 kg CO2
1 KG OKSEKØD = 13,9 kg CO2
1 KG SMØR = 10,6 kg CO2
1 KG OST 31 % = 9,6 kg CO2
1 KG FETA 20 % = 8 kg CO2
GUL
1 LITER FLØDE 38 % = 5,3 kg CO2
1 KG SVINEKØD = 4,6 kg CO2
1 KG KYLLING = 3,2 kg CO2
1 KG CRÈME FRAICHE 18 % = 3,1 kg CO2
1 LITER APPELSIN JUICE = 3,1 kg CO2
1 KG FLØDEIS = 2,8 kg CO2
1 KG CHOKOLADE = 2,7 kg CO2
1 KG SLIK = 2,3 kg CO2
1 KG TOMATER = 0,8 kg CO2