Ice Age 4 - uimodståelig hjemmelavet is
Findes der noget bedre end hjemmelavet is på en varm sommerdag?
CHOKOLADE SEMIFREDDO
Stærkt vanedannende italiensk chokoladeis!
Tid: ca. 20 min. plus frysetid
(ca. 1½ liter)
3 pasteuriserede hele æg
4 pasteuriserede æggeblommer
1 tsk. vaniljesukker
220 g sukker
5 dl piskefløde
300 g mørk chokolade, f.eks. Valrhona Guanaja 70% kakao
1.
Kom æg, æggeblommer, vanilje og sukker i en skål. Kom skålen i en gryde med vandbad, og pisk med en elpisker i 6-8 min., indtil det tykner. Tag skålen af varmen, og afkøl forsigtigt.
2.
Hak al chokoladen, og smelt
200 g i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen ved svag varme.
3.
Pisk fløden til en tyk skum, og fold forsigtigt med æggemassen sammen med smeltet chokolade og hakket chokolade.
4.
Fordel iscremen i kopper. Dæk dem til, og stil dem i fryseren natten over.
TIP
Isen kan også fryses i en beholder med tætsluttende låg.
PEACH MELBA SORBET
Smuk, smuk sorbet af hindbær og fersken. Helt klart redaktionens favorit på en meget varm sommerdag.
Tid: ca. 1 time plus frysetid
(ca. 1½ liter)
Hindbærsorbet:
2 dl vand
125 g sukker
400 g hindbær (evt. frosne)
2 spsk. citronsaft
Ferskensorbet:
2 dl vand
125 g sukker
400 g ferskener i både (evt. fra dåse)
2 spsk. citronsaft
1.
Kom vand og sukker i to gryder, og kog op under omrøring. Skru ned for varmen, og lad sirupperne koge 1 min.
2.
Kom hindbær i den ene og ferskner skåret i både i den anden, og giv dem et opkog. Lad hindbær simre 1 min. og ferskner 5 min. i lagen (dåseferskner kun 1 min.).
3.
Blend de to lager hver for sig, og pres dem gennem en sigte. Smag til med citronsaft, og stil dem i køleskab, til de er gennemkolde.
4.
Frys sorbeterne hver for sig – gerne i en ismaskine, hvis du har en. Opbevar i fryseren. Hvis du ikke har en ismaskine: Hæld sorbeten i en form, og stil den i fryseren. Pisk den igennem hvert 20. min., til den er frossen. Hvis den alligevel bliver for hård: Kør den cremet i en foodprocessor.
5.
Når begge sorbeter er frosne: Stil dem på køkkenbordet 5-15 min., til de er bløde nok til at bearbejde – det er vigtigt, at de har samme konsistens. Læg dem lagvis i en kold bøtte, og træk skaftet af en ske igennem lagene, så de bliver marmoreret. Stil sorbeten i fryseren indtil brug.
TIP
Vil du have en mere cremet sorbet, kan du tilsætte marengs: Pisk 1 pasteuriseret æggehvide stiv sammen med 3 spsk. sukker, og vend marengsen i den færdige sorbet. Sæt sorbeten i fryseren.
PARFAIT MED STIKKELSBÆR OG HYLDEBLOMST
Cremet, delikat og frisk med fyld af syrlige stikkelsbær som modvægt til det søde.
Tid: ca. 1 time plus frysetid
(ca. 1¼ liter)
500 g stikkelsbær
175 g sukker
½ dl vand
5 spsk. friske hyldeblomster, 1½ spsk. tørrede hyldeblomster eller 4-5 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft
6 pasteuriserede æggeblommer (1 dl)
4 dl piskefløde
1.
Skyl bærrene – du behøver ikke at nippe dem. Kom stikkelsbær, sukker og vand i en gryde, og kog op under låg. Tag låget af, og lad bærrene simre til en grød. Det tager ca. 10 min. Rør i den af og til.
2.
Pres grøden gennem en sigte. Tilsæt hyldeblomster eller hyldeblomstsaft. Tilsæt æggeblommer, og pisk frugtpuréen i en tykbundet gryde over svag varme eller vandbad, til cremen er let og fyldig (den må ikke koge).
3.
Hæld cremen over i en skål, og lad den køle helt af.
4.
Pisk fløden til blødt skum, og vend den i cremen. Fyld parfaiten i en form, og sæt den i fryseren i min. 6 timer.
TIP
Stikkelsbærrene kan koges med korn af en vaniljestang eller et stykke hel kanel.
CHAI IS
Er du vild med Chai te, så prøv denne mælke/flødeis, som er lavet på chai-krydderier og sort te. Den er uimodståelig for Chai-fans.
Tid: ca. 1 time plus frysetid
(ca. 1 liter)
½ l kaffefløde
10 stk. hel allehånde
10 stk. hele nelliker
10 sorte peberkorn
2 cm hel kanel
2 stk. hel stjerneanis
2 hele kardemommefrø
2 cm frisk ingefær (skrællet)
½ l sødmælk
200 g rørsukker
4 spsk. sort te (Ceylon eller Assam)
8 pasteuriserede æggeblommer (1½ dl)
1.
Hæld kaffefløden i en gryde. Knus de tørre krydderier let, f.eks. i en morter, og rør dem i fløden sammen med ingefæren. Giv det et kort opkog under omrøring. Tag straks gryden af varmen, læg låg på, og lad det trække 1 time. Si krydderierne fra fløden.
2.
Kom mælk og sukker i en anden gryde, og giv det et ganske kort opkog – til sukkeret er smeltet. Tag gryden af varmen, rør teen i, og lad det trække under låg 8 min. Si teen fra mælken.
3.
Hæld æggeblommerne i en tykbundet gryde, og tilsæt fløde og mælk. Pisk cremen over varmen, til den tykner – den må ikke koge! Hæld den straks gennem en sigte over i en stor skål, og lad den køle af.
4.
Sæt cremen i køleskabet, til den er helt kold. Frys isen – gerne på ismaskine – og opbevar den i en beholder i fryseren. Hvis du ikke har en ismaskine: Hæld isen i en form, og stil den i fryseren. Pisk den igennem hvert 20. min., til den er frossen. Hvis den alligevel bliver for hård: Kør den cremet i en foodprocessor.
TIP
Hvis cremen skiller, kan den
blendes glat igen.
► SE OGSÅ: Hjemmelavet hjemis
► SE OGSÅ: 4 opskrifter på hjemmelavet is med sommerbær
► SE OGSÅ: Mango-is og mynteshake med vanilje