Julefrikadeller med råkost
Man kan let give hverdagsretter et julet twist med f.eks. varme krydderier, typiske decembergrøntsager eller frugter. Her gælder det frikadeller med et strejf af jul.
4 personer
Ingredienser
- Arbejdstid: 45 min.
- Stegetid: 12-15 min.
- Frikadeller:
- 1 løg
- 1 appelsin (øko)
- 75-100 g grønkål
- 400 g hakket kalve- og svinekød
- 1 tsk. groft salt
- 1 æg
- 75 g mel
- ¼ tsk. stødt allehånde
- ¼ tsk. stødt ingefær
- 1 knsp. stødt nelliker
- friskkværnet sort peber
- ca. 1 dl nisseøl/juleøl
- smør og olie (til stegning)
- Råkost:
- ½ rødkål (400 g)
- 250 g rå rødbeder
- 1-2 æbler
- ½ dl appelsinsaft
- 2 spsk. æblevineddike
- 3-4 spsk olivenolie
- salt og peber
- evt. lidt sukker
- evt. 1 håndfuld bredbladet persille
- Tilbehør: evt. groft rugbrød
- Frikadeller: Pil løget, vask appelsinen, og rib grønkålen. Skær dem i grove stykker (fjern kerner i appelsinen), og hak dem i en foodprocessor. Tilsæt kød og salt, og kør med pulseknappen, til det samler sig. Tilsæt æg, mel og krydderier, og kør igen med pulse-knappen. Rør øl i til passende konsistens, og lad farsen hvile i køleskab, mens du forbereder salaten.
- Råkost: Skær kålhovedet i både, og skær stokken ud. Snit kålen fint, evt. på et mandolinjern. Skræl herefter rødbederne, og riv dem.
- Vask æblerne, udkern dem, og skær dem i tynde skiver.
- Pisk appelsinsaft, æblevineddike og olie sammen, og krydr med salt, peber og evt. sukker. Vend dressingen sammen med kål, rødbeder og æble.
- Skær et tyndt låg af granatæblet ved at ridse gennem skallen hele vejen rundt. Løft låget af, og rids granatæblets skal i 4-6 både ved at følge de gule hinder. Bræk stykkerne fra hinanden, træk den tynde hinde af kernerne, og skub kernerne ned i en skål.
- Skyl persillen, og hak den groft.
- Rør evt. lidt mere øl i farsen, hvis den er blevet for fast. Form farsen til 16-18 frikadeller, og brun dem på en varm pande med smør og olie. Skru lidt ned, og steg dem færdige i 4-5 min. på hver side.
- Smag salaten til med salt, peber og evt. lidt sukker. Anret i en skål, og drys med granatæblekerner og hakket persille. Servér med de friskstegte frikadeller, og giv evt. rugbrød til.